GündemKYK bursu ne kadar, KYK bursu ne zaman yatacak? Burs ve öğrenim kredisi arasındaki fark ve KYK taahhütnamesi nedir?

KYK bursu ne kadar, KYK bursu ne zaman yatacak? Burs ve öğrenim kredisi arasındaki fark ve KYK taahhütnamesi nedir?

08.12.2020 - 15:55 | Son Güncellenme:

KYK burs başvuru sonuçları dün açıklandı. Kimi üniversite öğrencisi burs almaya hak kazanırken, kimi üniversite öğrencisi ise öğrenim kredisi almaya hak kazandı. Kredi ve Yurtlar Kurumu'na başvuruda bulunan öğrenciler aynı zamanda KYK bursu ve öğrenim kredisi ne kadar, arasındaki fark nedir arayışına geçti. Peki devlet tarafından üniversite öğrencilerine sağlanan bu burslar ne zaman hesaplara yatacak? KYK taahhütnamesi nedir?

KYK bursu ne kadar, KYK bursu ne zaman yatacak Burs ve öğrenim kredisi arasındaki fark ve KYK taahhütnamesi nedir

2020-2021 Eğitim yılında üniversiteye başlayan ve geçtiğimiz dönemlerden üniversite okumaya devam eden öğrencilerin başvuru yapabildiği KYK burs sonuçları belli oldu. Sonuçlar açıklandıktan sonra öğrenciler yeni bir arayışa geçti. KYK burs ve öğrenim kredisinin arasındaki farktan, ücretlerin ne kadar olduğu, hesaplara ne zaman yatacağından, taahhütnamein ne olduğuna kadar detaylı araştırmalar başladı.

Haberin Devamı

KYK BURSU NE KADAR?

KYK 2020'de kredi ve ya burs 550 lira,

Öğrenim kredisi rakamları Ocak ayından itibaren

Yüksek lisansta bin 100 lira,

Doktorada bin 650 lira olarak uygulanacak.

KYK BURS SONUCU SORGULAMA

KYK BURSU NE ZAMAN YATACAK?

İlk defa burs/ kredi alacak öğrencilere, müracaat ettikleri öğretim yılı başı itibariyle (ekim) normal öğrenim süresince ödeme yapılmaktadır. Bu öğrencilere, T.C. kimlik numaralarının son rakamına göre her ayın 6-10. günleri arasında ödeme yapılmaktadır.

KYK TAAHHÜTNAMESİ NEDİR?

Değerlendirme sonucunda burs veya kredi tahsisi yapılan öğrenciler Kurumun yurtkur.gsb.gov.tr internet adresinden ilan edilmektedir. Burs veya kredi tahsis edilen 18 yaş ve üzerinde olan öğrenciler taahhütnamelerini www.turkiye.gov.tr internet adresi üzerinden Kurum linkine ulaşarak e-devlet şifreleri ile; 18 yaşından küçük öğrenciler, taahhütnamelerini www.turkiye.gov.tr internet adresi üzerinden Kurum linkine ulaşarak anne veya babanın e-devlet şifresi ile veli onayı verildikten sonra kendi e-devlet şifreleri ile 15 yaşından küçük ya da anne ve babası olmayan öğrenciler ise anne veya babaları şayet her ikisi de yoksa kanunu vasileri ile birlikte kendilerine en yakın Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu İl Müdürlüklerinden herhangi birine belgeleri (kimlik, vasi kararı vb.) ile giderek taahhütnamelerini onaylayabilir.

Haberin Devamı

Taahhütnamesini onaylamayan öğrencilere burs veya kredi verilmeyecek olup ayrıca bildirim yapılmayacaktır.

KYK BURSU VE ÖĞRENİM KREDİSİ ARASINDAKİ FARK NEDİR?

BURS NEDİR ?

Yüksek öğrenim gören başarılı ve ihtiyaç sahibi öğrencilere 5102 sayılı Yüksek Öğrenim Öğrencilerine Burs/Kredi Verilmesine İlişkin Kanun hükümlerine göre karşılıksız verilen paradır.

Burstan yararlanacak öğrenciler,

Ön lisans öğrencileri,
Lisans öğrencileri,
İki yıllık okullardan mezun olup, dört yıllık okulların üçüncü sınıfına dikey geçiş sınavı ile ara vermeden kayıt yapan öğrenciler, ( intibak veya hazırlık sınıfında burs verilmez.
Yüksek Lisans (Master ve Doktora) öğrencileri,(hazırlık sınıfında burs verilmez)
ÖSYM sınav sonucunda ham puan bazında belirlenen puan türünde ilk 100'e giren öğrenciler,
Kurum Kuruluş Kanunu gereği, Yönetim Kurulu tarafından belirlenen, kıstaslara göre Amatör milli sporcu olan öğrenciler,
burstan yararlanabilmektedir.

Not: Bir öğrenci aynı anda, hem burs hem de öğrenim kredisi alamaz.

ÖĞRENİM KREDİSİ NEDİR?

Haberin Devamı

Yüksek öğrenim gören T.C. vatandaşı öğrencileri maddi yönden desteklemek, sosyal ve kültürel gelişmelerini kolaylaştırmak amacıyla devam ettikleri yüksek öğretim kurumlarının normal öğrenimi süresince verilen, zorunlu hizmet yükümlülüğü bulunmayan borç paradır.

Öğrenim kredisi borcu; öğrenciye normal öğrenimi süresince verilen miktarlara Türkiye İstatistik Kurumu Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksindeki artışlar uygulanarak, hesaplanacak miktarın ilave edilmesi ile tespit edilir.

Öğrenim Kredisinden Yararlanacak Öğrenciler;

Ön lisans öğrencileri,
Lisans öğrencileri,
İki yıllık okullardan mezun olup, dört yıllık okullara dikey geçiş sınavı ile kayıt yaptıran öğrencilere (intibak sınıfında öğrenim kredisi verilmez),
Yüksek lisans (Master ve Doktora) öğrencileri, öğrenim kredisinden yararlanabilirler.