13.05.2020 - 13:28 | Son Güncellenme:
DHA
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılıkla Mücadele ekipleri, ülkemizdeki tarihi eserlerin izinsiz elde edilip yurt dışına kaçırılmasına yönelik yaptığı çalışmalarda, bazı bilgilere ulaştı. Ulaşılan bilgilerde, Şişli Nişantaşı’ndaki bir müzayede ve sanat evi adı altında faaliyet gösteren adreste çoğu Osmanlı ve Selçuklu Dönemine ait yasa dışı edinilmiş tarihi eserlerin depolandığı bilgisi üzerine adres izlemeye alındı. Yapılan takip ve izlemede şirkette bulunan bazı eserlerin kaçak olduğunun tespit üzerine adrese operasyon kararı alındı. Geçtiğimiz hafta düzenlenen operasyonda, müzayede evi görünümündeki adreste 78 parça çalıntı ve kanunsuz şekilde elde edinilmiş eser ele geçiren ekipler şirketin sahibi Orhan Dağhan Ö. (Özil)'yü gözaltına alıp emniyete götürdü.
Şirkette yapılan aramalarda el konan eserler arasında bulunan 800 yıllık Selçuklu dönemine ait pişmiş toprak kase örneklerinin müzelerde dahi bulunmayıp nadide parçalar olduğu öğrenildi. El konan eserler eserler arasında, üzerileri kufi ayet yazılı bronz levhalar, yine Selçuk dönemine ait bronz hayvan figürlü buhurdanlıklar, Osmanlı dönemine ait nadide işçilikle yapılmış bitkisel motifli İznik ve Çanakkale tipi seramik örnekleri, ve Safevi dönemine ait bir miğferin bulunduğu öğrenildi.
Kiliselerden söküldüğü değerlendirilen bazı eserlerin de ele geçirildiği operasyonda, basılan adresten ele geçirilen Osmanlı dönemine ait 170 santim uzunluğunda ve 80 santim genişliğinde bir vitrayın türünün nadide örneklerinden olup bir camiden sökülerek çalındığı tespit edildi.
Vitrayın çalındığı cami ile diğer bir çok tarihi eserlerin çalındığı kiliselerin belirlenmesi için çalışmalarını sürdüren Kültür ve Sanat Eserleri Koruma Büro Amirliği ekipleri, çalıntı ve kaçak olduğu belirlenen 78 parça nadide tarihi eserin sahibi olarak gözaltına alıp emniyete götürdüğü şirket sahibi Orhan Dağna Ö (Özil) e 2863 sayılı “Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununa Muhalefet” suçundan işlem yapıp soruşturmayı derinleştirdiği öğrenildi.
Taksim, Beşiktaş ve Berlin’de şubeleri Artist Sanat A.Ş.nin Yönetim Kurulu Başkanı olarak görüeülen Orhan Dağhan Ö. 2014’te Ankara Resim ve Heykel Müzesinin soyulması soruşturmasında gözaltına alındı. Müzeyi 2004 yılından itibaren peyder pey soyan aralarında müze müdür yardımcısınında bulunduğu çetenin, müzenin envanterinden ve depolarından çaldığı tarihi değeri çok yüksek bir çok tablo ve tarihi eseri satttığı belirlenen Orhan dağhan Ö. aldığı hapis cezasını tamamlamasının ardından cezaevinden çıkmıştı.
Kendisi hakkında, o dönem çalıntı bir çok eseri ederinin çok altında satın alıp yurt dışına kaçırdığı ve depolarında sakladığı yönünde ifade veren bir gizli tanığın ifadesiyle Ankara 6. Sulh Ceza Hakimliğince “Haksız Ekonomik Çıkar Sağlamak Amacıyla Suç Örgütü Yöneticisi Olmak”, “Nitelikli Zimmete İştirak”, “2863 sayılı yasaya muhalefet” suçlarından tutuklanmıştı.
Tutuklu bulunduğu süre zarfında Ocak 2015’te evine yapılan hacizle adı yeniden gündeme gelen Orhan Dağhan Ö.’nün Teşvikiye’deki adresinden
aralarında Fahrelnissa Zeid, Mübin Orhon gibi ünlü resssamların yağlı boya eserlerinin de bulunduğu 10 eseri ise haczedilerek adliyeye götürülmüştü.
Son operasyonda 72 parça kaçak ve çalıntı eserle ele geçirilen Orhan Dağhan Ö. Amerika ve CIA'ya yakınlığıyla bilinen bir dönem MİT Kontrterör Daire Başkanlığı yapmış Mehmet Eymür ile sıkı dostluğu ve ilişkileriyle de biliniyor. Eymür'ün eşi Janset Eymür Orhan Dağhan Ö.nün birlikte çalıştığı bir isim.