GündemKuruyan göldeki balıkçıya 391 bin lira borç çıkarıldı

Kuruyan göldeki balıkçıya 391 bin lira borç çıkarıldı

16.02.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Kuruyan Marmara Gölü’ndeki balıkçılara işgaliye borcu çıkarıldı.  Kendilerinden 391 bin lira istenen balıkçılar, “Olmayan balık için bize borç çıkardılar” diye tepki gösteriyor.

Kuruyan göldeki balıkçıya 391 bin lira borç çıkarıldı

GÖKHAN KARAKAŞ İstanbul - Su yönetimi ve tarımda yapılan hatalar nedeniyle kuruyan Manisa’daki Marmara Gölü’ndeki balıkçılar, kendilerinden işgaliye parası istenmesine tepkili. Gölde 3 yıldır balıkçılık yapamadıklarını söyleyen balıkçı Rafet Keser, “Marmara Gölü’müz kurudu, doğa yok oldu, balıklarımız tükendi. Ama Manisa İl Tarım Orman Müdürlüğü bizden 2020 ve 2021 yıllarına ait işgaliye parasını istiyor. Olmayan balık için 391 bin ira borç çıkartıldı” dedi.
Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği’ne göre 2017 yılında Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan olarak tescillenen Marmara Gölü, geçtiğimiz 10 yıllık süreçte, tarım politikaları ve su yönetimindeki yanlış planlama ve uygulamalar sebebiyle kurudu.

Haberin Devamı

Yüzde 98’i yok oldu

Türkiye’deki 184 Önemli Kuş Alanı’ndan biri olan göl, Türkiye’ye endemik balık türleri için de yaşam alanıydı. Ancak yeraltı ve yerüstü sularının aşırı kullanımı nedeniyle gölün, yüzey alanının yüzde 98’lik kısmı yok oldu.

Göl çevresinde yaşayan halkın önemli geçim kaynağı balıkçılık da son 3 yılda yapılamıyor. Bazı ailelerin göç ettiğini belirten Gölmarmara ve Çevresi Su Ürünleri Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi Rafet Keser, su kiralama sözleşmesi yaptıkları için işgaliye, vergi, muhasebe gibi kalemlerden oluşan toplam 391 bin TL borç çıkartıldığını söyledi. Keser, “Marmara Gölü’müz kurudu, doğa yok oluyor, balıklarımız tükendi. 2019 yılının Ağustos ayından beri balıkçılık yapamıyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığı, Manisa İl Tarım Orman Müdürlüğü 2020 ve 2021 yıllarına ait gölün işgaliye parasını talep ediyor. Bizden olmayan gölün olmayan balığının parasını istiyor. Göl bir an önce eski haline kavuşmalı. Bunun için yetkililerden göle Gördes Barajı’ndan ve Ahmetli Deresi’nden su verilmesini ve borçlarımızın silinmesini talep ediyoruz. Geçinmek için köyümüzü terk etmek istemiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Doğa Derneği: Yetkilileri göreve çağırıyoruz

Gölün ana kaynağı Gördes çayının Gördes Barajı’nda tutulduğunu belirten Doğa Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Tuba Kılıç Karcı, yüzey sularıyla beslenmesi için açılan kanalların suyu göle ulaştıramadığını vurguladı. Kumçayı Derivasyon Kanalı, Adala Besleme Kanalı ve Marmara Gölü Besleme Kanalı’nın yetersiz kaldığını söyleyen Karcı, “Gölün yeniden oluşabilmesi için Gördes Barajı ve Ahmetli Deresi’nden su verilmesi gerekli. Tüm Anadolu’da olduğu gibi Manisa’daki Marmara Gölü de yanlış su ve tarım politikalarıyla yok edildi.

DSİ gölün su rejimine sürekli müdahale ediyor. Gölün tekrar eski haline gelmesi için ivedilikle hareket edilmesi gerekiyor. Manisa başta olmak üzere yetkilileri göreve davet ediyoruz” dedi.