20.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:
Aykut Yılmaz - Ankara
Sağlık Bakanlığı, dünya çapında olası bir pandemi (grip) salgınına karşı her bakanlığın yapması gereken çalışmayla ilgili Pandemik İnfluenza Ulusal Hazırlık Planı hazırladı. Cumhurbaşkanlığı’nca onaylanmasının ardından yayımlanan eylem planına göre, Sağlık Bakanlığı Ulusal Koordinasyon Kurulu üyelerinin ve Bakanlık Operasyon Merkezi personelinin eş zamanlı göreve çağrılması sağlanacak.
Tedbirler sıralandı
Hastane Pandemi Faaliyet Planları yapılacak. Hastane ziyaretlerinin kısıtlanması da dâhil olacak şekilde kurum içi enfeksiyondan korunma ve kontrol önlemlerinin pandemiye yönelik genişletilmesi sağlanacak. Seyyar hastane ve hastane olmak üzere seçilen ek hizmet binaları hizmete sunulacak ve lojistik ihtiyaçlarının temin edilmesi sağlanacak. Yoğun bakım üniteleri, pandemiye öncelik verecek şekilde düzenlenecek. Pandemi döneminde evde sağlık hizmet birimlerinin kademeli olarak hizmet sunacak şekilde planlanması sağlanacak.
Sahra hastaneleri
Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi’nce (UMKE) gerektiğinde sahra hastaneleri kurulacak. Uluslararası ilaç sektörü, pandemide kullanılacak yeni ilaçlar açısından takip edilecek ve ülkeye getirilmesi sağlanacak. Halkın kendisini koruması, nereden ve nasıl yardım alacağına dönük bilgilendirme önceden hazırlanacak. Kamu web sitelerine bilgilendirme mesajları yerleştirilecek. Tüm kamu çağrı karşılama hizmetlerinde hazırlanacak sesli mesaj paketleri yer alacak.
MEB için
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) plan kapsamında eğitim kurumlarında pandemiden korunma hakkında eğitim verilmesine destek olacak. Eğitim kurumlarında pandemi için temizlik ihtiyacının karşılanmasına yönelik personel ve malzeme teminine destek sağlayacak. Veliler bilgilendirilirken, teknolojik imkanlar kullanılarak vatandaşlara hızlı şekilde ulaşabilmek için alt yapılar hazırlanacak. Sağlık Bakanlığı ile değerlendirme yaparak, gerekli hallerde eğitime ara verilmesi kararının alınabilmesi için etkili bir devamsızlık takip sistemi kurulacak. Eğitime ara verilmesi durumunda uzaktan eğitimin sürdürülmesi için gerekli kararlar alınacak. Sağlık Bakanlığı ile birlikte öğrenciler ve eğitim kurumlarında hizmet sunanların, devamsızlık takiplerinin raporlanabileceği sistem geliştirilecek.
Güvenlik desteği
İçişleri Bakanlığı ise güvenlik ve trafik ile ilgili hizmetlerin pandemiye uygun devamlılığını sağlayacak. İzolasyon gibi uygulamaların gerçekleştirilmesinde güvenlik desteği verecek. Pandemi dönemine özel kritik tesislerin, araç ve gereçlerin emniyetini ve güvenliğini sağlayacak. Sorumluluk alanlarındaki sınır güvenliği, mülteci akınları, düzensiz göçmenler ve diğer nüfus hareketleri konusunda tedbir alınması ve pandemi açısından değerlendirilmesi amacıyla Sağlık Bakanlığı ile koordinasyonu sağlanacak.
İtlaf ve imha
Gençlik ve Spor Bakanlığı, toplu yerlerde pandemi planlarının hazırlanmasını sağlayacak. İhtiyacı olanlara psikososyal destek verecek. Pandemi sonrası normal hayata uyum için sosyo-kültürel etkinlikler planlanacak. Tarım ve Orman Bakanlığı, hayvanlarda hastalık kontrolü ve pandeminin önlenmesi ile ilgili tedbirlerin sürdürülmesini sağlayacak. Pandemi, hayvan kaynaklı ise aşılama, kontrol ve itlaf - imha çalışmaları yapılacak.
Sürekli haberleşme
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, seyahat ile ilgili alınması gereken önlemler konusunda destek olacak. Seyahat eden hastaların temaslılarına ulaşılması konusunda bilgi desteğini verecek. Haberleşmenin sürekliliğinin ve güvenliğinin sağlanması için tedbir alacak.
Psikososyal destek
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri, iş yerlerinde ve yatılı sosyal hizmet kuruluşlarında pandemi planının yapılmasını sağlayacak. Sağlık müdürlüğü, ruh sağlığı birimi başkanlığında topluma yönelik psikososyal destek programı yürütecek.
Pandemi nedir?
İnfluenza (grip), influenza virüslerinin yol açtığı bir solunum yolu hastalığıdır. Özellikle sonbahar ve kış aylarında mevsimsel olarak vaka artışları ile seyreden influenza, zaman zaman küresel çapta görülen ve pandemi olarak adlandırılan salgınlara neden olmaktadır.