08.09.2015 - 11:18 | Son Güncellenme:
'Kurban Bayramı ne zaman' sorusuna vatandaşlar tarafından yanıt aranıyor. Özellikle yaz döneminde tatil yapamayan vatandaşlar Kurban Bayramı'nda tatil yapmanın hayalini kuruyor. İşte 'Kurban Bayramı ne zaman başlayacak?' sorusuna yanıt...
İslam Alemi’nin en önemli dini bayramlarından biri olan Kurban Bayramı bu yıl 24 Eylül Perşembe günü başlıyor. Sıcaktan bunalan vatandaşlar şimdiden Kurban Bayramı'nda tatil planları yapmaya başladılar bile. 4 gün süresince resmi tatil yapılacak olan Kurban Bayramı’nın öncesinde Arife günü idrak edileceğinden yarım günlük resmi tatille beraber toplamda 4 buçuk günlük bayram tatili yapılacak.
Hangi günler tatil olacak?
Türkiye'nin dört bir yanında yer alan resmi kurum ve kuruluşların tamamı 23 Eylül Çarşamba günü olan Arife günüyle beraber 4 buçuk günlük uzun bir tatil yapacak. Bayram tatili yaklaşırken tam gün tatil olma olasılığı da bulunan 23 Eylül’de herhangi bir karar değişikliği yapılmazsa yarım gün çalışacak olan resmi kuruluşlar, Kurban Bayramı’nın ilk günü olan 24 Eylül Perşembe, ikinci günü 25 Eylül Cuma, üçüncü günü 26 Eylül Cumartesi ve son günü 27 Eylül Pazar günü tatil olacak. Resmi tatilin sona ermesiyle birlikte 28 Eylül Pazartesi günü tekrar işbaşı yapılacak.
Bayram günleri:
1.Gün 24 Eylül Perşembe
2.Gün 25 Eylül Cuma
3.Gün 26 Eylül Cumartesi
4.Gün 27 Eylül Pazar
Kurban Bayramı'nın önemi
Müslümanlar tarafından Hicri Takvime göre Zilhicce ayının onuncu gününden itibaren dört gün boyunca kutlanan bir dini bayram. Zilhicce ayının onuncu, on birinci ve on ikinci günlerine 'Eyyâm-ı nahr' (Kesme günleri) ve bir önceki gün olan Zilhicce ayının dokuzuncu gününe Arife denir. Kurban Bayramı, aynı zamanda İslam âleminin her yıl Mekke'de hac farizasını ifa ettikleri vakittir. Kurban Bayramı, nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan birçok ülkede dinî bayram olmasının yanı sıra resmî tatil ilan edilir. Ramazan Bayramı ile beraber İslam dinindeki en önemli iki bayramdan biridir. Hicri takvim bir ay takvimi olduğu için yıllar güneş temelli miladi takvimden 11-12 gün kısadır. Bu nedenle Kurban Bayramı her sene 11-12 gün daha erken kutlanır. Yaklaşık 33 senede bir bayramı aynı tarihlere tekabül eder.
Kurban'ın ıstılahı anlamı
Istılahta, yani bir İslam dini terimi olarak Kurban, Allah’a yaklaşmak ve Allah rızasına ermek niyetiyle kesilen, kurban edilen, hayvan demektir. Kur'an'da geçen İbrahim peygamber ve oğlu İsmail ile ilgili kıssadan yola çıkarak, kurban kavramı, çok daha genel bir adanmışlığı, Allah için bireyin her şeyini feda edebilecek olmasını, Allah'a teslimiyeti ve ona karşı şükür içinde olmayı ifade etmektedir. Kur'an 'da Hac Suresinde geçen şu ayet, kurbanın islam inancındaki yerini özetler:
"Onların etleri ve kanları asla Allah’a ulaşmaz. Allah’a ulaşacak olan ancak, sizin O’nun için yaptığınız, gösterişten uzak amel ve ibadettir." (Hacc 22/36;37)
Kurban kesmenin amacı nedir?
Kurban ibadetinin asıl amacı Allah’ın rızasını kazanmak ve O’na yakınlaşmayı arzu etmektir. Kurban kesen, bu ibadetiyle Allah’a yaklaşmış ve O’nun hoşnutluğunu kazanmış olur. Kurban, aynı zamanda bir sosyal yardımlaşma ve dayanışma örneğidir. Kesilen kurbanlardan maddi olarak daha çok yoksullar yararlanır. Görüldüğü gibi bu ibadetin ruhunda Hakka yakınlık ve halka fedakârlıkta bulunma anlayışı vardır. Kurban; -fıkhi hükmü ne olursa olsun- Müslüman toplumların simgesi ve şiarı sayılan ibadetlerden biri olarak asırlardan beri dini hayatımızda önemli bir yer tutmaktadır. Kurban, bir Müslüman’ın bütün varlığını gerektiğinde Allah yolunda feda etmeye hazır olduğunun sembolik bir ifadesidir.
İslam Dini; ferdi, ruhi-derûni hikmetlere ve insanî erdemlere ulaştırmayı öngörürken; toplumlar için, birleştirici ve bütünleştirici bazı emir ve uygulamalar da getirmiştir. İslam dininin bu üstün özelliği, zekât, hac ve kurban gibi sosyal boyutlu malî ibadetlerde, daha belirgin olarak ortaya çıkmaktadır. Bu ibadetler başlangıçtan bütün Müslüman toplumlarda, genel esasları ve özü hiç bir değişikliğe ve müdahaleye uğramadan devam etmiş ve yeni nesillere intikal ettirilmiştir.
Kurban ne zaman kesilir?
Kurban, kurban bayramının ilk üç gününde kesilir. Kurban kesim vakti, Bayram namazı kılınan yerlerde, bayram namazı kılındıktan sonra, bayram namazı kılınmayan yerlerde ise sabah namazı vakti girdikten sonra başlar. Bayramın üçüncü günü güneş batıncaya kadar devam eder. Bu süre içinde gece ve gündüz kurban kesilebilir. Ancak kurbanların gündüzleri kesilmesi uygundur. Bayramın birinci günü kesmek daha faziletlidir.
Kimler kurban kesmelidir?
Kurban kesmek, âkil, baliğ (akıllı, ergen), dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip ve mukim olan bir Müslüman’ın yerine getireceği mali bir ibadettir. Temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 80.18 gr. altın veya bunun değerinde para veya eşyaya sahip olan kişi dinen zengindir. Dolayısıyla bu kişi Allah'ın kendisine bahşetmiş olduğu nimetlere şükran ifadesi ve Allah yolunda fedakârlığın nişanesi olarak kurban kesmelidir.
Dini günler listesi
Ramazan'ın Başlangıcı: 18.06.2015
Kadir Gecesi: 13.07.2015
Arefe (Ramazan)16.07.2015
Ramazan Bayramı: 17.07.2015
Arefe (Kurban): 23.09.2015
Kurban Bayramı: 24.09.2015
Hicri Yılbaşı: 14.10.2015
Aşure Günü: 23.10.2015
Kurbanlık fiyatları ne kadar?
Ulusal Kırmızı Et Konseyi Başkanı Mustafa Bılıkçı, fiyatların hayvan azlığı ve kurbanlık piyasasını bekleyen besicinin elindeki hayvanı kesime göndermemesinden kaynaklandığı öne sürerek,karkas et ithalatının gündeme alınması gerektiğini savundu.
Afyon, Elazığ, Edirne ve Tokat'ta ise fiyatlar 26 lirayı da aştı. Perakende piyasasında da fiyatlar ortalama 40 liranın üzerine çıktı. Fiyatların yükselmesinde ithalata rağmen hayvan açığının olması, Ramazan ayında talebin artması ve kurban bayramı öncesi besicilerin hayvanlarını elinde tutmayı tercih etmesinin etkili olduğu ifade ediliyor.
2015 KURBAN BAYRAMI TAHMİNİ KURBANLIK FİYATLARI ŞÖYLE:
Kurbanlık büyükbaş hayvan fiyatları : 5 bin ile 8 bin arası
Kurbanlık kuzu, koyun, koç küçükbaş hayvan fiyatları : 700 ile 1200 TL arasında
Canlı hayvan kilosu 10-15 TL arası olacağı düşünülüyor.
Büyükbaşta fiyat 5 bin ile 8 bin TL arasında, küçükbaşta ise 700 TL ile 1.100 TL arasında değişecek. Canlı hayvanın kilosunun 10-15 TL arasında olacağı tahmin ediliyor.
Geçen yıl 250 TL den başlayan küçükbaş fiyatları bu yıl 450 TL den başlıyor.
Ankara’da sektörün temsilcileri ile etkinlikte buluşan Ulusal Kırmızı Et Konseyi Başkanı Bılıkçı yaptığı konuşmada, Türkiye’nin 77,5 milyon nüfusunun yanı sıra yıllık 37 milyon kişiyi bulan turistin et tüketiminin karşılandığına işaret ederek, ülkede artan hayvan sayılarına ve gelişen kırmızı et üretimine rağmen kırmızı et fiyatlarındaki artışın durdurulamadığından yakındı. Bılıkçı, söz konusu artışı yem ve yem hammaddelerinde görülen artışa bağlamanın doğru olmayacağını, sorunun ana kaynağının Türkiye’de canlı besi başlangıcı hayvan sayısının az olması ve dolayısıyla besi başlangıcı canlı hayvan fiyatlarının yüksekliği olduğunu kaydetti.
CANLI HAYVAN FİYATLARI AB ÜLKELERİNDE KİLOSU 2,2-2,6 EURO SEVİYELERİNDE
Mustafa Bılıkçı, “Nitekim besi başlangıcı canlı hayvan fiyatlarına baktığımızda karkas fiyatlarında yaşanan artıştan daha yüksek oranda artışlar görmekteyiz. Geçtiğimiz sene yüzde 45,2 oranında artan canlı hayvan fiyatları AB ülkelerinde kilosu 2,2-2,6 euro seviyelerinde.” dedi.
Ulusal Kırmızı Et Konseyi’nin 2013 yılı ortasından bu yana haftalık olarak kesimhanelerden yağsız dana kesim ve kuzu kesim fiyatları topladığını belirten Bılıkçı, 2014 ile 2015 Nisan ayları kıyaslandığında dana fiyatlarında yüzde 26,09 artış görüldüğünü, 2015 Ocak ayının ilk haftasında 20,58 lira olan fiyatın Haziran ayı sonu itibariyle 24,11 liraya ulaştığını, 6 aylık artışın ise yüzde 17,2 olduğunu dile getirdi.