06.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
HABER MERKEZİ - Uzmanların uyarılarıyla kuduzdan korunmak için yapılması gerekenler ise şunlar:
Yara veya ısırık bölgesi vakit kaybedilmeden bol su ve sabunla iyice yıkanmalı, yıkama işlemi bittikten sonra alkol veya tentürdiyot gibi iyotlu antiseptikler uygulanmalıdır.
Göz, ağız veya burun kuduz riskli temasa maruz kaldıysa bol su ile yıkanmalıdır.
En kısa sürede sağlık kuruluşuna müracaat edilmeli, hekimin düzenleyeceği aşılama programı aksatılmadan uygulanmalıdır.
Evcil hayvanlar kontrol altında tutulmalı, özellikle geceleri serbest bırakılmamalıdır.
Kedi ve köpeklere her yıl mutlaka kuduz aşısı yaptırılmalıdır.
Çevrede hasta, garip davranış sergileyen veya ölmüş hayvanların görülmesi halinde bunlara yaklaşılmamalı ve ilgili yerler (Belediyeler, Muhtarlıklar İl, İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri) haberdar edilmelidir.
Kuduz riski olan hayvanlarla sık temas eden kişilere temas öncesi aşılama, kuduz riskli teması olanlara da hekim değerlendirmesine göre temas sonrası kuduz aşılaması uygulanmalıdır.
Aşı 2 yıl koruyor
Refah seviyesi en yüksek ülkelerde bile, etkili bir köpek kuduz kontrol programının maliyeti, halk sağlığı kaynaklarının tüketilmesi anlamına geliyor. ABD’de kuduzun önlenmesi için tahmini yıllık harcama, çoğu köpek aşılarına harcanan 300 milyon doların da üzerine çıkıyor. Daha önce aşılananlara şüpheli temas sonrasında yalnız 0. ve 3. günlerde 2 doz aşı yapılıyor. Eğer daha önce bir aşılanma yoksa 0, 3, 7, 14 ve 28. günlerde toplam 5 doz aşı uygulanıyor. Bu aşılar ortalama 2 yıl koruyor.