26.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:
Türker Karapınar / ANKARA
2009’da eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a suikast iddiasıyla sahte bir ihbarla başlatılan, Genelkurmay’daki devlet sırlarını içeren bilgilerin ifşa edilmesiyle 6 yıl sonra takipsizlikle sonuçlanan ‘Kozmik Oda’ soruşturmasında görev alanlar hakkında FETÖ’ye üye oldukları ve askeri casusluk yaptıkları iddiasıyla yürütülen soruşturma operasyona dönüştü.
Ankara Başsavcılığı Anayasal Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından 2009’da yapılan ‘Kozmik Oda’ soruşturması kapsamında görev alan 45 kişi hakkında yakalama kararı verildi. Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığının koordinasyonunda Ankara merkezli düzenlenen operasyonda, hakkında yakalama kararı bulunan 45 kişiden 27’si gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında emniyet müdürleri Ayhan Koç, Hamza Bayındır da bulunurken, Emniyet Müdürü Zeki Güven’in arandığı öğrenildi.
Bir numara Köse
Soruşturmanın bir numaralı şüphelisinin, FETÖ darbe girişimi sonrası tutuklanan eski Genelkurmay Adli Müşaviri Albay Muharrem Köse olduğu öğrenildi. “Kozmik Oda” aramalarını gerçekleştirip Yargıtay üyeliğine atanan Hakim Kadir Kayan ile soruşturmayı yürüten ve arama kararlarını veren savcı Mustafa Bilgili hakkında daha önce başlatılan soruşturmalar kapsamında yakalama kararları verilmişti. Kayan ve Bilgili’nin aranmasına devam edildiği bildirildi. Darbe girişimi ardından Bilgili HSYK tarafından, Köse de Milli Savunma Bakanlığı kararıyla meslekten çıkarılmıştı. Kayan ise 15 Temmuz’dan önce emekliye ayrılmıştı. Kayan ve Bilgili hakkında Sincan’da dava açıldığı ortaya çıktı.
İhbar sahte kroki yalan
Kamuoyunda ‘Kozmik Oda’ olarak bilinen soruşturma, 2009’da dönemin Başbakan Yardımcısı Arınç’a suikast düzenleneceği iddiasıyla başlatılmıştı. Arınç’ın oturduğu Çukurambar semtinde iki subay polis tarafından gözaltına alınırken, üzerlerinden Arınç’ın evinin adresinin yazılı olduğu kağıt çıktığı iddia edildi. Savcılık, bu konuda yapılan ihbarın sahte olduğunu, krokinin ise bilgisayar tamircisinin adresini gösterdiğini de saptadı. Soruşturmada, iki subay gözaltına alınmış, Seferberlik Tetkik Kurulu için arama kararı çıkartılmıştı. Savcı Bilgili’nin kararı doğrultusunda Hakim Kayan, günlerce kozmik odadaki belgeleri incelemişti. Bu incelemeler sonunda devletin gizli bilgilerinin yer aldığı hard-diske el konuldu ve bu hard-diskin yetkisi olmayan, TÜBİTAK’ta çalışan FETÖ şüphelisi Ünal Tatar’a verildiği tespit edildi.
9 ay önceden takipteydiler
Soruşturma kapsamında ‘Kozmik Oda’ soruşturmasıyla ilgili savcılık ve emniyet birimleri tarafından şu tespitler yapıldı:
Şüpheliler, ihbardan 9 ay önce Ergenekon terör örgütü şüphesi ile IMEI numaraları üzerinden İstanbul İstihbarat Şube Müdürlüğü’nce istihbari teknik takibe alındı.
Bazı şüpheliler, ihbardan 9 ay önce İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, İstihbarat Daire Başkanlığı ve Ankara İstihbarat Şube Müdürlüğü’nce bilgi sistemleri üzerinden sorgulandı.
Bu kişilerin kiraladığı araçlar, kiralandıkları günlerde Emniyet Bilgi Sistemleri üzerinden sorgulandı.
İhbardan 6-7 dakika sonra ihbarda geçen araçlar Ankara Muhabere Şube Müdürlüğü bilgi sistemleri üzerinden sorgulanarak birinin Genelkurmay Başkanlığı’na ait olduğu belirlendi.
İhbardan 2 saat sonra
“İhbara konu aracın ihbar günü 09.00’da kiralanmasına rağmen, sıradan bir vatandaşın insan yoğunluğunun olduğu Ankara-Çukurambar bölgesinde bu aracı fark ederek 14.50’de Ankara-Keçiören’deki telefon bayinden ‘Ankara-Çukurambar bölgesinde 2 ayrı araçtaki kişilerin doğrudan Bülent Arınç’a saldırıda bulunabilecekleri’ ihbarı hayatın olağan akışına uygun değildir” tespiti yapıldı.
Arınç’a saldırı yapılacağı ihbarını alan güvenlik görevlilerinin, ivedilikle olay yerine intikal edilmesi gerekirken, 1 saat sonra intikal etti ve Cumhuriyet savcısı da ihbardan 2 saat sonra konudan haberdar edildi.
Olay yerindeki araştırmaların Arınç’ın ikametinin olduğu cadde civarında yapılması gerekirken, 1425. cadde üzerinde yoğunlaştırıldı ve ihbarda geçen araçlardan birinin 1425. cadde üzerinde içi boş bulundu.
O gün araştırılmadı
Şüpheli aracın içi boş olarak bulunması ile birlikte ivedilikle Arınç’ın ikametinin kontrol edilmesi gerekirken, şüphelilerin boş araca gelmeleri beklendi ve Seferberlik personeli 17.10’da içi boş aracın yanına gelmeleri üzerine gözaltına alındı.
Şüphelilerin üstlerinde ve araçlarında, ihbarda iddia edilen saldırı suçunu işlemeye elverişli bomba, ruhsatsız silah, susturucu, mühimmat gibi malzemeler bulunamadı.
Arınç’ın ihbarın yapıldığı gün ve saatte nerede olduğunun araştırılması gerekirken araştırılmadığı, 2014’te yapılan araştırmalarda Arınç’ın suikast ihbarının yapıldığı 19 Aralık 2009’da Manisa’da olduğu tespit edildi.