GündemKosova’ya Türk askeri gidiyor!

Kosova’ya Türk askeri gidiyor!

04.06.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kosova’nın kuzeyinde Sırplarla NATO askeri arasında yaşanan gerilim sonrasında bölgeye takviye yapılıyor. Türk komandolar, NATO görevi kapsamında Kosova’ya gidiyor.

Kosova’ya Türk askeri gidiyor

Kosova’da NATO askerleri ve bölgede yaşayan Sırplar arasında yaşanan olayların ardından, NATO takviye kuvvet gönderme kararı aldı. Türk askerinin de NATO gücü kapsamında bölgeye gideceği açıklandı. Milli Savunma Bakanlığı, Kosova’da meydana gelen olaylar nedeniyle daha önceden NATO Kosova Gücüne tahsisli olan 65’inci Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı’na bağlı bir komando taburunun ihtiyat birliği olarak görevlendirildiğini bildirdi.

Haberin Devamı

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “Türkiye’nin; Birleşmiş Milletler, NATO, Avrupa Birliği, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı görevleri ile ikili ilişkiler kapsamında bölgesel ve küresel barış ve istikrara katkı sağlamayı sürdürdüğü” belirtildi. Açıklamada, “Bu bağlamda ülkemiz, ortak tarihi ve kültürel değerlerimizin bulunduğu Balkanlardaki gelişmeleri de yakından takip etmekte; son günlerde dost ve kardeş Kosova’nın kuzeyinde gerçekleşen, bölgesel güvenlik ve istikrara zarar veren olayların diyalog yoluyla çözümü için yapıcı bir tutum sergilemekte ve taraflara itidal çağrısında bulunmaktadır. Kosova’da meydana gelen olaylar sonrası NATO Müşterek Kuvvet Komutanlığı/Napoli (İtalya) tarafından yapılan talebe istinaden, daha önceden NATO Kosova Gücüne tahsisli olan 65’inci Mekanize Piyade Tugay Komutanlığımıza bağlı bir komando taburu ihtiyat birliği olarak görevlendirilmiştir. Görevlendirilen birliğimizin 4-5 Haziran 2023 tarihlerinde Kosova’da bulunan Sultan Murat Kışlasına intikali planlanmıştır” denildi.

Haberin Devamı

Kosova’ya Türk askeri gidiyor

Avrupa endişeli

Kosova’nın kuzeyinde, Sırpların çoğunlukta olduğu bölgelerde meydana gelen gerginlik, tüm Avrupa’yı endişelendiriyor. Son olarak Avrupa Birliği (AB), taraflara gerilimi azaltın çağrısı yaparak sert biçimde uyardı. Açıklamada “Gerilimin düşürülmemesi olumsuz sonuçlara yol açacaktır” ifadesi yer aldı.

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell tarafından yapılan açıklamada “Kosova’nın kuzeyinde vatandaşlara, KFOR birliklerine, kolluk kuvvetlerine ve medyaya yönelik şiddet eylemlerini en güçlü şekilde kınamaktadır. Şiddet önlenebilirdi ve gelecekte de kaçınılmalıdır. AB, ilgili görevlerini yerine getirme konusunda NATO’nun KFOR misyonunun ve AB’nin EULEX misyonunun arkasındadır. Hem Kosova’yı hem de Sırbistan’ı gerilimi azaltmak için derhal ve koşulsuz önlemler almaya, bölücü söylem kullanmayı bırakmaya ve daha fazla koordinasyonsuz eylemden kaçınmaya çağırıyoruz” dedi. AB daha önce bölgede seçimlerin yenilenmesi ve Sırp adayların seçime katılımının sağlanması çağrısında bulunmuştu.

Haberin Devamı

Kosova’da ne oluyor?

Kosova’nın tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etmesinden itibaren Sırbistan yönetimi ile yaşanan gerilim hiç durmadı.
Son olarak Sırpların yoğunlukta yaşadığı Mitroviça, Zubin Potok, Leposaviç ve Zvecan’da yapılan ve Sırplarca boykot edilen yerel seçimi Arnavut adaylar kazanmıştı. Geçtiğimiz hafta Sırplar, Arnavut asıllı başkanların belediye binalarına girmesine izin vermedi. Çıkan olaylarda 30 KFOR askeri yaralandı.