GündemKordon'da ölü balık kokusu devam ediyor! Türk Tabipleri Birliği uyardı: Yemeyin!

Kordon'da ölü balık kokusu devam ediyor! Türk Tabipleri Birliği uyardı: Yemeyin!

23.08.2024 - 23:17 | Son Güncellenme:

İzmir'de sahildeki ölü balıklar vatandaşları tedirgin etmişti. Toplanan balıkların ardından pis koku halen gitmedi. Pis koku eşliğinde balık tutan vatandaşlara Türk Tabipleri Birliği'nden uyarı geldi. İşte detaylar...

Kordonda ölü balık kokusu devam ediyor Türk Tabipleri Birliği uyardı: Yemeyin

İzmir Körfezi Bayraklı Sahili'nde kıyıya vuran yüzlerce ölü balık ekipler tarafından temizlenirken, Kordon boyuna gelenler pis koku eşliğinde balık tutmaya başladı. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konsey Üyesi ve TTB Üyesi Halk Sağlığı Uzmanı Ali Osman Karababa, "Ortada bir sorun yok cümlesi kurulana kadar balıkların tüketilmemesinde yarar olabilir" dedi.

Haberin Devamı

Bayraklı Sahili'nde kıyıya çupra ve levrek başta olmak üzere her boydan yüzlerce ölü balık vurdu. Ölü balıklar ile deniz yüzeyindeki kirlilik pis bir kokuya neden olurken, ilçede sinekler de çoğaldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Deniz Koruma Şube Müdürlüğü ekipleri tedirginlik yaratan ölü balıkları toplamak için çalışma başlattı. Ekipler, tahlil edilmek üzere denizden ve balıklardan numune aldı. Balıkların büyük bir kısmı belediye ekiplerince temizlenirken, pis koku etkisini sürdürüyor. İzmir İl Tarım Orman Müdürlüğü de konu ile ilgili inceleme başlattı. Diğer yandan temizlik sonrası Kordon boyuna gelenler, pis koku eşliğinde balık tutmaya başladı.

VATANDAŞLARA UYARI

TTB Merkez Konsey Üyesi ve TTB Üyesi Halk Sağlığı Uzmanı Ali Osman Karababa, Körfez'de balık tutan vatandaşlara yönelik uyarılarda bulundu. Karababa, "Ortada bir sorun var. Bu sorunun netleşmesi ve sonuçların ortaya çıkması da zaman alabilir. Bu nedenle erken dönemde koruyucu önlem almak gerekli. Ortada bir sorun yok cümlesi kurulana kadar balıkların tüketilmemesinde yarar olabilir" dedi.

Haberin Devamı

Kordonda ölü balık kokusu devam ediyor Türk Tabipleri Birliği uyardı: Yemeyin

'YARI BAYGIN BALIKLARI TUTMUYORUZ'

Kordon boyunda balık tutan Gökhan Apak (49), "Şu an balıklar çok seyrek, az. Çünkü çok fazla balık ölümü oldu. Balıklarda şu an bir şey yok, bunlar açık denizden geliyor, sağlıklı. Ancak yarı baygın balıkları tutmuyoruz, onlar tehlikeli olabilir. Onlara dikkat ediyoruz. Açık denizden gelenler, sürekli gezdiği için bu tuttuğumuz balıklarda sıkıntı olmaz" diye konuştu. Mehmet Öztekin (56) ise "Bugün çok fazla ölü balık görmedim. Tuttuğum balıklarda sıkıntı yok. Balıkları tutup, satıyorum. Balıklar gayet iyiler ve sağlıklı görünüyorlar. Bugün çok fazla ölü balık da göremedim" dedi.

Kordonda ölü balık kokusu devam ediyor Türk Tabipleri Birliği uyardı: Yemeyin

İZMİR İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN AÇIKLAMA

İzmir’de Bayraklı sahilinde başlayan ve kentte ağır bir kokuya neden olan balık ölümleri günlerdir şehrin farklı noktalarında da devam ediyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin ölü balıkları gece- gündüz karadan ve denizden toplamasına rağmen denizdeki ölü balık miktarında azalma yaşanmazken, su ve balıklardan numune alan İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, elde edilen analiz sonuçlarını açıkladı. İzmir Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, ötrofikasyona bağlı değerlendirilen balık ölümlerinin olduğunu belirtti. Yapılan açıklamada, "İzmir İli, Bayraklı İlçesi, Meles Deltasında balık ölümleri gelen ihbar üzerine, İl Müdürlüğümüz ekipleri tarafından yerinde inceleme gerçekleştirilmiştir. Yapılan incelemede ve değerlendirmelerde ölümlerin 19 Ağustos 2024 tarihinde, deltanın deniz kısmında yaşandığı, çok sayıda kefal, çipura ve kömürcü kaya balığının karışık olarak öldüğü, deniz suyu renginin kırmızı bir hal aldığı gözlenmiş ve denizde ötrofikasyon olduğu tespit edilmiştir. Yerinde yapılan ölçümlerde su sıcaklığı 28°C, pH değeri 8,43, çözünmüş oksijen değeri 7,47 mg/L olarak ölçülmüştür. 20 Ağustos 2024 tarihinde balık ölümlerinin durmaması sebebiyle tekrar müdürlüğümüz teknik personelince yerinde denetim yapılmış balık ölümlerinin artarak devam ettiği görülmüştür. Yerinde tekrar ölçüm yapılmış olup su sıcaklığı 26,3°C, pH değeri 7,96 olarak tespit edilmiştir. Çözünmüş oksijen değerinin organik yıkıma ve ötrofikasyona bağlı olarak 2,50 mg/L’ye kadar düştüğü belirlenmiştir. 21 Ağustos 2024 tarihinde balık ölümlerinin Karşıyaka İlçesine de yayılması nedeniyle İl Müdürlüğümüz teknik personelince denetim yapılmış ve yerinde ölçümler yapılmıştır. Buna göre, su sıcaklığı 28,8 °C, pH değeri 8,33, çözünmüş oksijen değeri 0,320 mg/lt olarak ölçülmüştür. Olay mahallinden su ve balık numuneleri alınarak ilgili laboratuvarlara gönderilmiş olup analiz sonuçları beklenmektedir. Konu hassasiyetle takip edilmektedir" denildi. Açıklamanın sonuç kısmında ise "Balık ölümlerinin artan sıcaklıklar, besin tuzları ve diğer kirleticiler dolayısıyla su kalitesindeki bozulma kaynaklı olduğu değerlendirilmektedir. Analiz çalışmaları devam etmektedir" ifadeleri yer aldı.

Haberin Devamı

Kordonda ölü balık kokusu devam ediyor Türk Tabipleri Birliği uyardı: Yemeyin

Haberin Devamı

AK PARTİ İL BAŞKANINDAN AÇIKLAMA

AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı, İzmir Körfezi Bayraklı Sahili'nde kıyıya vuran yüzlerce ölü balık ve kötü kokuyla ilgili sosyal medya hesabından açıklamada bulundu. Saygılı, "Ulu sözü dinlemeyen uluyakalır. Ne de güzel söylemiş atalarımız. Göreve geldiğimiz günden beri her platformda Körfez'deki çevre kirliliğini gündeme getirdim. Henüz geçtiğimiz haftalarda 'Gündem İzmir' toplantımızda basın ve kamuoyu ile İzmir'in öncelikli gündemlerini ele almıştık. O toplantımızda gündemler arasındaki en önemli sorun teşkil eden konulardan birisi yine Körfez'deki çevre felaketiydi. 'Gündem İzmir' toplantımızda; kanalizasyon borularının hala körfeze akması ve yılan hikayesine dönen Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi'ndeki 4. fazın 9 yıldır bitirilememiş olması, Körfez'i her gün daha kirli hale getiriyor demiştik. Seçim vaatlerinde İzmir Körfezi'nde insanların yüzeceğini söyleyerek PR çalışması yapan CHP'li siyasetçiler, bugün aynı körfezde başta balıklar olmak üzere tüm su canlılarının katliamına imza attılar, atmayı sürdürüyorlar. CHP belediyeciliği; siyasi felaketlerden sonra çevre felaketlerine de sebep olmayı ihmal etmiyor. Ölen her balığın, İzmir'de yayılan dayanılmaz kokunun ve alt üst olan deniz ekosisteminin en büyük müsebbibi zamanında uyarılarımızı dinlemeyen İzmir Büyükşehir Belediyesi'dir. Bilimle asla örtüşmeyen ve İzmirlilerin aklıyla alay etmekten öteye gitmeyen sosyal medya hesaplarından yaptıkları absürt açıklamalarının aksine, yaşananlarının boyutu büyük ve suçlusu bellidir" dedi.

Haberin Devamı

Yaşanan durumun gerekçelerini de sıralayan Saygılı, "Körfez'deki çevre felaketi; 1'inci olarak kanalizasyon atıklarından kaynaklı olup, oksijen miktarı olması gereken minimum değerin yarısından daha azdır. İkinci olarak su içindeki kirli katı madde miktarı, kabul edilebilir orandan tam 5,5 kat daha fazladır. 3'üncü olarak Körfez'deki direkt kanalizasyon kaynaklı amonyak miktarının maksimum değeri 0,02 olması gerekirken, mevcut miktar 0,975 gibi akıl almaz boyutlara ulaşmıştır" diye konuştu.