GündemKöpeğin ısırdığı çocuğa kuduz teşhisi

Köpeğin ısırdığı çocuğa kuduz teşhisi

04.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Bitlis’te sokak köpeklerinin ısırması sonucu kuduz şüphesi ile Ankara’ya sevk edilen 2 çocuktan M.E.’ye (10) kuduz tanısı konulurken, P. E.’nün (9) ise kuduz olmadığı belirlendi.

Köpeğin ısırdığı çocuğa kuduz teşhisi

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tedavileri süren çocuklarla ilgili açıklama yapan Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı üyesi Prof. Dr. Ali Bülent Cengiz, M.E.’nin sağlık durumunun ciddiyetini koruduğunu söyledi. Cengiz, “İlk vaka Sağlık Bakanlığı aracılığı ile 21 Ekim’de geldi. Okul çıkışında eve dönerken bir köpek tarafından ısırılmış, aileye ise bisikletten düştüğünü söylemiş. 19 Ekim’de sağ kolunda uyuşma başlamış. Bitlis’te doktora götürüldü, kuduz aşısının ilk dozu yapıldı. Uyuşukluk artınca gözlem altında tutuldu” dedi.

Haberin Devamı

Küçük çocuğun hastaneye geldiğinde bilincinin açık olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Cengiz, sağlık durumuna ilişkin şu bilgileri verdi: “Kolunda uyuşma olduğunu, karnının ağrıdığını, sudan korktuğunu söyledi. Muayene bulguları normalken birkaç saat içinde hırçın, anlamsız davranışların görülmesi, kollarını kasması gibi bazı davranışları ortaya çıktı. Ondan sonra yoğun bakım ünitesine alındı. İlk iki tetkiki negatif geldi, yalnız üçüncü örneğinde tükürükte kuduz virüsünün saptandığı belirtildi. Tanı kesinleşti, hasta sakinleştirilerek uyutuldu. Solunum cihazına bağlı olarak hastamız yoğun bakım ünitesinde izleniyor. Sağlık durumu biraz olumsuz yönde, arkadaşlarımız tüm yaşam desteğini veriyorlar. Kuduz hastalığı geliştikten sonra özel bir tedavisi yok, destekleyici tedavi uygulanıyor. Isıran köpek ölü olarak bulundu, kuduz virüsünü taşıyan köpekler ısırdıktan 10 gün sonra ölür.”

Haberin Devamı

Kuduz hastalığının önlenebilir olduğunu anlatan Cengiz, şu uyarıda bulundu: “Kuduz hastalığı önlenebilir. Ailelerin farkındalığı önemli. Bazen çocuklar, korkuyor, söylemiyor. Kuduz hastalığı gerçekleştikten sonra hayatta kalma olasılığı düşük. Kuduz hastalığı geliştikten sonra hastalığı durdurmak imkansıza yakın.”

Taş atınca ısırdı...

Prof. Dr. Cengiz, aynı bölgede yaşayan P.E.’nin yavru köpeğe taş atması sonucu ısırıldığını belirterek, “Aynı bölgede temaslı hasta taraması yapılırken, küçük köpek tarafından ısırıldığını söylemiş. Bu hastamız da hastanemize sevk edildi. Köpek canlı olarak bulundu. Çocuğun ilk 3 doz aşısını tamamladık. Kuduz tanısı negatif çıktı, bugün yarın taburcu edeceğiz. Köpeğin kışkırtma, taş atma sonucu mu yoksa durduk yere mi ısırdığı bizim için önemli” dedi.