13.10.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:
Mine Özdemir Güneli
Türkiye, ilaç ve doğal ilaç hammaddesi olarak kullanılabilen binlerce endemik bitki çeşidiyle dünyanın zengin ülkelerinden. Öyle ki dünyada 320 bin bitki çeşidi bulunuyor ve bunların 270 bini tanınıyor ve sadece 70 bin bitkiden faydalanılıyor. Bu bitkilerin de 3 bini besin kaynağı, 25 bini tedavi amaçlı, 5 bini endüstriyel amaçlı kullanılıyor. Anadolu’da ise 11 bin 707 bitki bulunurken bunların 3 bin 150’si endemik bitki özelliği taşıyor. Etkinlikleri klinik çalışmalarla kanıtlanan bu bitkiler, ilaç olarak ruhsatlandırılıp reçetelendirilebiliyor ya da besin desteği, kişisel bakım gibi ürünlerde yardımcı madde veya hammadde olarak kullanılıyor.
15 ülkeye şifa taşıyor
Türkiye’nin birçok bölgesinde endemik bitkiler bulunuyor. Bu bitkilerin önemli bir kısmı, dünyanın dört bir yanından yüz binlerce turistin ziyaret ettiği, hoşgörü ve barışın en büyük temsilcilerinden Mevlâna’nın memleketi Konya’nın bereketli topraklarında yetişiyor. 2 milyon hektar tarım alanıyla Türkiye’nin tahıl ambarı olan Konya, buğday, arpa, şekerpancarı, kuru fasulye, yağlık ayçiçeği, mısır, patates gibi ürünlerde başı çekmenin yanı sıra endemik bitki çeşitliliğiyle dikkat çekiyor.
Bu bitkilerin tıbbi ürüne dönüşmesinde ise Konya’da 135 yıldır faaliyet gösteren, Türkiye’nin önde gelen yemeklik bitkisel sıvı yağ üreticilerinden Helvacızade Grubu’nun, “Tarladan eczaneye” misyonuyla 2012’de pazara sunduğu global sağlıklı yaşam markası Zade Vital, önemli rol oynuyor. Türkiye’nin farklı bölgelerinde yetişen ve etkinlikleri bilimsel olarak kanıtlanmış tıbbi bitkileri, İyi Üretim Uygulamaları standartlarında katma değerli, yenilikçi sağlıklı yaşam ürünlerine dönüştüren marka, bugün Asya’dan Avrupa’ya, Afrika’dan Amerika’ya 5 kıtada, 15 ülkeye şifa taşıyor. Bu ülkeler arasında ABD’ye ürünlerini sunmaya başlayan markanın 56 farklı ürünün gönderildiği ABD pazarı için 2023 hedefi ise 200 yeni Türk tıbbi bitkisini ihraç etmek. Grup tarafından sağlık alanında son 5 yılda yapılan Ar-Ge ve Ür-Ge yatırımının toplam tutarı 40 milyon euro’yu buluyor. Zade Vital, aynı zamanda Ege Üniversitesi ARGEFAR iş birliğiyle, iki Ar-Ge merkezinde Türkiye’nin 45 bitkisini, 145 farklı ürün ve 558 farklı formla geliştirerek katma değerli besin desteği haline getiriyor.
Yer fıstığı yağı: İştah üzerinde olumlu etkileri var.
Kabak çekirdeği yağı: İyi huylu prostat büyümesine (BPH) karşı kullanılıyor. Kadınlarda, aşırı aktif mesane tedavisine yardımcı olmakta.
Hindistan cevizi yağı: Sinir sistemi ve eklem sağlığına iyi geliyor.
Üzüm çekirdeği yağı: Hipertansiyon, varis, hemoroit belirtilerinin azalmasına yardımcı olmakta.
Nar çekirdeği yağı: Yaşlanma karşıtı.
Keten tohumu yağı: Kabızlığa, kalp ve damar sağlığına iyi geliyor.
İncir çekirdeği yağı: Göz ve sarı nokta hasarında tedaviye yardımcı olmakta.
Kişniş yağı: Kaygı ve endişe haline iyi geliyor.
Isırgan tohumu yağı: Saç, tırnak sağlığı, kepek ve yağlanmaya iyi geliyor.
Ceviz yağı: Zihin sağlığını koruyor.