GündemKısırlık riskiniz nedir?

Kısırlık riskiniz nedir?

29.04.2018 - 16:44 | Son Güncellenme:

Çoğu kadın ve erkek çocuk sahibi olmak için can atar. Çocuk sahibi olmanızdaki en büyük engel kısırlıktır. Kısır olup olmadığınızı kısırlık testleri yaptırarak öğrenebilirsiniz.

Kısırlık riskiniz nedir

Kısır olup olmadığını öğrenmek isteyen kadın ve erkekler için kısırlık testleri kolaylık sağlayan yöntemlerden biri haline geldi. Basit ve etkili testlerle kısırlık derecenizi hemen öğrenebilirsiniz. Kısır olup olmadığınızdan şüphelenebilmek için bir süre düzenli bir cinsel hayatınızın olması gerekiyor. Kadın veya erkek olması fark etmeden, 35 yaşın altındaysanız yaklaşık bir yıl düzenli cinsel ilişki yaşamış olmanız gerekiyor. Kısırlık testlerinin ilk aşaması elbette kısırlığın partnerlerden hangisinde olduğunu saptayabilmektir. Çeşitli testler sonucunda bu durum açığa kavuşur. Kadınlardan kaynaklanan kısırlık için hormon testleri, FHS VE LS testleri, bölge muayenesi ve yumurtaların çalışma durumları gözlemlenir. Kadınlardan kaynaklanan kısırlığı tespit etmek için bu testler yapıldıktan sonra eğer kısırlık varsa hemen tedaviye başlanır. Kısırlık şüphesi içerisindeyseniz en yakın doktora gidip bu testlerden yaptırabilirsiniz.

Haberin Devamı

FHS (Folikül Uyarıcı Hormon) ve LS (Luteinleştirici) testleri nasıl yapılır?

İsimlerini çoğumuzun neredeyse hiç duymadığı bu iki teste bakalım. Bu testler, kısırlığın olup olmadığını öğrenebilmek için en etkili testlerden ikisidir. Beynimizde hipofiz bezinden salgılanan hormonlar, yumurtalıklarımızın yumurta üretmelerini sağlamada oldukça etkilidirler. Folikül Uyarıcı ve Luteinleştirici hormonları, yumurta hücre gelişimlerini, regl kanamalarının düzenini, hamileliğin oluşmasını sağlarken, bu süreçlerin en iyi ve sağlıklı bir şekilde devam etmesini sağlar. Kısırlık sorunuyla baş ediyorsanız ve sağlıklı bir şekilde tedavi olmak istiyorsanız bu testleri kesinlikle atlamamalısınız. Hipofiz bezinin çalışmasında farklı problemlerin ortaya çıkması, gebelik sürecini olumsuz yönde etkiler ve bu da çocuk sahibi olmanıza engel olur. Böyle olumsuz ilerleyen süreçlerde kadınlara bu önemli iki test yapılır ve FHS, LS değerleri kontrol edilir. Bu testler, regl kanamasının 2 veya 3. Günlerinde yapılmalıdır. Kandaki FHS değerinin yüksek çıkması, yumurtalıkların fazla yumurta üretmediği anlamına gelir. Bu da gebelik için olumsuz bir sonuçtur. FHS sonucunun düşük çıkması, tüp bebek tedavisine geçişin habercisidir. FHS değerleri 15’in üzerinde ise yumurtalıkların yumurta üretimi azdır. 25’in üzerinde ise, yumurtalıkların neredeyse hiç yumurta üretmediği anlamına gelir. FHS değerinin 25’in üzerinde çıkması tüp bebek tedavisinin de olumsuz sonuç vereceği anlamına gelir.