GündemKış mevsiminde Hedef çocuklar

Kış mevsiminde Hedef çocuklar

02.02.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kış mevsiminde hastalıkların en büyük hedef grubu çocuklar. Nezle ya da grip belirtileriyle başlayan ve önemsenmeyen bazı hastalıklar, çocuklarda zatürre, hatta kalp yetmezliğine bile yol açabiliyor

Kış mevsiminde Hedef çocuklar

Bugünlerde her anne babanın dilinde aynı cümleler var: “Sabaha kadar öksürdü”, “Burnu sürekli akıyor”, “Ateşi bir türlü düşmüyor.” Havaların soğumasının ardından kapalı alanlarda geçirilen süre uzadıkça, hastalıkların yayılma hızı da artıyor. Kreşte ya da okulda hasta olan bir çocuk, virüs ya da mikrobu arkadaşlarına geçirebiliyor. Bu yüzden evdeki steril ortamdan kalabalığa geçiş yapan miniklerin yakası hastalıktan kurtulmuyor.

Haberin Devamı

Kılcal damarlarda büzüşme

Çocukları bugünlerde sık sık yatağa düşüren diğer nedense soğuk havanın kılcal damarlarda büzüşmeye yol açarak, vücudun savunma elemanlarının bölgeye ulaşmasını engellemesi. Yani bağışıklık sistemi, bu havalarda yeteri kadar güçlü çalışamıyor.

Hastalıklardan kaçış olmadığına göre, yapılacak en iyi şeylerden biri çocuklarda sık görülen 5 hastalığı yakından tanımak. Çocuğunuzu hangi durumda okula göndermemeniz gerektiğini biliyor musunuz? Peki, korunmak için ona öğretmeniz gereken 10 etkili yolu? Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Banu Küçükkırım, bu sorularımıza yanıt olacak bilgiler verdi.

1- Üst solunum yolları enfeksiyonları

Boğaz ağrısı, yutma güçlüğü ve ateşle seyreden bademcik iltihapları, burun, geniz akıntısı, öksürük ve ateşle devam eden orta kulak iltihabı üst solunum yolları hastalıkları kategorisinde yer alıyor. Çocuğunuzda bu belirtiler varsa mutlaka doktora başvurmalısınız ve gerekiyorsa antibiyotik tedavisine başlamalısınız. Özellikle bu sıralar salgın halinde ortaya çıkan

Haberin Devamı

beta mikrobu, ihmal edildiğinde ileriki yıllarda kalp, böbrek ve eklemlerde ciddi sorunlara yol açıyor. Zamanında müdahale edildiğinde ise kolaylıkla tedavi edilebiliyor.

2- Domuz gribi

Burun akıntısı, halsizlik, hapşırık ve yutma güçlüğüyle başlayan şikayetler nezlenin en önemli belirtileri. Rinovirüslerin etken olduğu bir hastalık olan nezle hafif seyrediyor. Nezleyle en sık karıştırılan gripte ise ateş aniden yükseliyor. Özellikle bu günlerde H1N1 virüsünün etken olduğu ve tüm anne babaların korkulu rüyası haline gelen domuz gribine çocuklar arasında da rastlanıyor. Domuz gribinde çocukta kas ve eklem ağrıları, düşürülemeyen yüksek ateş ve halsizlik daha belirgin hale geliyor. İşte bu noktada, hastalığın ön tanısını doğru koymak ve özellikle domuz gribinin belirtilerinin yaşanması durumunda çocuğunuzu zaman kaybetmeden doktora götürüp, gerekli tedaviyi uygulamak gerekiyor. Gribal enfeksiyonlarla savaş sırasında bol sıvı tüketmek ve dinlenmek de tedavi sürecini hızlandırıyor.

Haberin Devamı

3- Rotavirüs

Enfeksiyonların hızla yayıldığı bugünlerde kusma ve ishalle seyreden hastalıklara da sıklıkla rastlanıyor. Kusmayla başlayıp ateş ve ishalle devam eden bu enfeksiyonlarda çocuğun vücudunun susuz kalmaması gerekiyor. Çocuğunuza az az ama sık sık sıvı gıdalar vermelisiniz. Ağzı kuru, gözyaşı azalmış ve çok halsizse vakit kaybetmeden doktora başvurmalısınız. Bu tip enfeksiyonların başında Rotavirüs yer alıyor. Çocukların yüzde 80’i, beş yaşına kadar Rotavirüs geçiriyor. Bu tip enfeksiyonların yaşandığı dönemlerde yayılımı engellemek için hem sizin hem de çocuğunuzun ellerini çok iyi yıkamalı, alt bezlerini özel poşetlere sararak atmalı, klozet kullanıyorsa çamaşır suyuyla her defasında temizlemelisiniz.

4- Bronşit

Genelde bakterilerden çok virüslerin neden olduğu akut bronşit, altı yaş altındaki çocuklarda kışın en sık görülen hastalıklardan biri. Bronşit; burun akıntısı, hapşırma ve hafif üst solunum yolu enfeksiyonu belirtileriyle başlıyor, hafif veya yüksek ateşle devam ediyor. Tekrarlayan bronşit ataklarında astım, zatürre ve kalp yetmezliği gelişebileceğinden doktor takibi büyük önem taşıyor.

Haberin Devamı

5- Zatürre

Zatürrenin gelişmemesi için özellikle yeni başlayan üst solunum yolu hastalıklarında seyri iyi takip etmek gerekiyor. Zatürre tedavisinde dikkat edilmesi gereken en önemli detay, çocuğun genel hali düzelmiş olsa bile doktorun verdiği tedaviye devam edilmesi. Tedavi, ilaçlar sona ermeden kesildiği takdirde hastalık tekrarlayabiliyor ve bu sefer iyileşme daha zor oluyor.

Bunlar varsa okula göndermeyin

-38 derece ve üzeri ateş

- Boğaz ağrısı

- Burun ve göz akıntısı. Nezlenin ilk dönemi, üst solunum yolu enfeksiyonlarının en bulaşıcı olduğu süreçtir.

- Gözde kızarıklık veya sarı-yeşil akıntı. Bu, gözde de enfeksiyon başladığına işarettir.

-Vücutta döküntü

-Ağız içinde ve kenarında aftlar, el-ayak-ağız hastalığı ya da ateşli aft hastalığı belirtileri

-Kusma ve ishal

-Ses kısıklığı ve havlar tarzda öksürük

-Nefes almada zorluk ve solunum darlığı

Haberin Devamı

Korunmanın 10 yolu

- Çocuğunuza el yıkama alışkanlığı kazandırın.

- Beslenme programında C vitamininden zengin mevsim sebze ve meyvelerinin olmasına özen gösterin.

- Çocuğunuzu sigara dumanına maruz bırakmayın. Duman, solunum yolu enfeksiyonlarına yatkınlığı artırıyor.

- Bebeğinizi mümkün olduğunca anne sütüyle besleyin.

- Enfeksiyon durumunda vakit kaybetmeden uygun tedaviye başlayın.

- Doktorunuz önermediği sürece, arkadaş tavsiyesiyle antibiyotik vermeyin.

- Çocuğunuzu okulda çatal, bıçak, bardak gibi eşyaları arkadaşlarıyla paylaşmaması konusunda uyarın.

- Alerjik hastalığı, astımı ve kalp sorunu varsa grip aşısı yaptırın.

- Çocuğunuza öksürme ya da hapşırma sırasında ağzını koluyla kapatmasını öğretin.

- Çocuğunuza su içme alışkanlığı edindirin.

YARIN: YETİŞKİNLERDE ÜST SOLUNUM YOLU HASTALIKLARI