GündemKış lastiği ne zaman takılır?

Kış lastiği ne zaman takılır?

31.10.2018 - 11:43 | Son Güncellenme:

Araç sahiplerini yakından ilgilendiren kış lastiği konusuna ayrı bir önem vermek gerekir. Hayati öneme sahip olan lastiklerin yazın ve kışın değiştirilmesi gerekir. Yaz ve kış mevsiminde iklim şartlarının farklılıklarından dolayı lastiğin yol tutuşu da değişir.

Kış lastiği ne zaman takılır

Kış lastiğinin belli aylar arasında takılması yasal olarak zorunludur. Bu zorunluluk yük ve yolcu taşıyan araçlar için geçerli olsa da yolda çok fazla zaman geçiren şahıs araçlarında kullanılması da yol güvenliğini sağlar.

KIŞ LASTİĞİ NEDEN GEREKLİDİR?

Kış lastikleri standart lastiklere oranla %40-%50 oranında daha verimli yol tutuşu ve frenaj sağlar. Kış lastikleri yalnızca kaygan zeminde veya karda değil yağmurda çamurda standart lastiklere göre daha fazla avantaj sağlar.

KIŞ LASTİĞİ ZORUNLU MUDUR, NE ZAMAN TAKILIR?

Kış lastiği uygulaması, şehirler arası yolcu ve yük taşıyan tüm araçlar için trafik güvenliğinin olumsuz etkilendiği 1 Aralık-1 Nisan tarihleri arasını kapsayan dört aylık süre boyunca zorunludur. Kış lastiği takma zorunluluğunun bitiş tarihi mevsim koşullarına bağlı olarak 1 ay uzatılabilir. Ülke sınırları içerisinde seyreden yabancı plakalı ticari araçlar için de zorunluluk vardır. Tüm araçlara mal ve can kaybını önlemek için kış lastiği önerilse de hususi araçlar için herhangi bir zorunluluk bulunmuyor. Fakat valilikler hava sıcaklıklarını göz önünde bulundurarak özel araçlar için de kış lastiğini zorunlu kılma yetkisine sahiptir.

Haberin Devamı

KIŞ LASTİĞİ SEÇİMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

-Kış lastikleri diş derinliğinin 3 milimetrenin altında olmaması gerekir

-Lastik ebatları ve kalitesi 4 lastik için de aynı olmalıdır

-Kış lastiği alırken kabin sesine dikkat edilmelidir

-Yıpranmış ve balans ayarı yapılmamış lastikler tercih edilmemelidir