28.06.2016 - 16:57 | Son Güncellenme:
Kırıkkale'nin Deliçe ilçesine bağlı Elmalı köyü Çataloluk mevkisinde geçen yıl buğday tarlasında yağışlar sonrasında oluşan selin ortaya çıkardığı kazı alanında 48 metrekarelik mozaik tespit edildi.
Roma dönemine ait olduğu belirlenen mozaikte, Orpheus'un sol elinde lir çalar şeklinde, sol tarafta sırttan altta asasına yaslanarak oturmuş bir erkek, sağ tarafta ise her iki eli yana açılmış bir kadın figürü yer alıyor.
Mozaiğin boyutları 7.90 metreye 6.10 metre. M.S. 1- 3’üncü yüzyıla ait olduğu tahmin edilen bir villanın ziyafet salonuna ait olan mozaikte, dıştan içe doğru beş sıra bordür ve ortada ana sahne yer alıyor.
Mozaik, kazı tamamlandıktan sonra Ankara Anadolu Medeniyetler Müzesi’ne götürülüp gerekli onarım faaliyetlerinden sonra sergilenecek.
20 METREKARESİ TAHRİP EDİLMİŞ
Anadolu Medeniyetler Müzesi arkeoloğu Mustafa Metin, mozaiğin 20 metrekaresinin tahrip edildiğini aktardı:
"Bu çalışmada villanın ziyafet salonuna ait mozaik tabanı ele geçti. Mozaik tabanın merkezinde Orpheus resmedilmiş. Fosilet kenarında da hayvan figürleri var. Muhtemelen Persofone ve Hadesle ilgili figürler olabilir. Bu çalışmalarımızı devam ettiriyoruz.
Daha sonra bu çalışmaları Ankara bölge laboratuvarı uzmanları tarafından mozaikler sağlamlaştırılacak ve kaldırılarak Ankara'ya götürülecek. Diğer kırılmış parçalarla birlikte onarılarak sergiye çıkarmayı planlıyoruz. Buradaki mozaiklerin M.S. 2. yüzyıla ait olduğunu düşünüyoruz."
Tarlayı inceleyen Kırıkkale Valisi Mehmet İlker Haktankaçmaz ise, arazide buğday ekili olduğu için tam olarak altında ne olduğunu bilemediklerini söyledi. Vali, "Burası, köylülerimizin bir yıl önce çift sürerken buldukları yer. Çok değerli bir mozaik türü. Buğday hasadı yapıldıktan sonra Ankara’dan gelen ekipler değerlendirip tam özellikleri nedir ortaya çıkacak. Roma dönemine ait ikinci yüzyılda zenginleşme ile birlikte anadolunun köylerinde, evlerinde mozaiklerle böyle sanat harikası yapımlar mevcutmuş" dedi.