26.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:
BURAK DURSUN ÇİĞDEM YILMAZ İstanbul
Türkiye’de 2016’da toplam 28 milyon 600 bin kutu antibiyotik kullanıldı. En çok kullanılan antibiyotik gruplarından ‘Kinolon’un uzmanlara göre çok ciddi yan etkileri var. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi’nin (FDA) de uyarı yayımladığı antibiyotik türlerinin yan etkilerine dikkat çeken uzmanlar, “Hamileler, epilepsi hastaları, merkezi sinir sistemi lezyonları, iltihabı olanlar, felç geçirmiş hastalar, atlet ve sporculara bu grupta yer alan antibiyotikler verilmemelidir” uyarısında bulundu.
‘Olumsuz sonuçlar’
Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Önder Ergönül, “Bu antibiyotik türü en yaygın kullanılan ve doktorların hastalara en fazla önerdiği antibiyotik türlerinden biridir. Türkiye’de de yanlış yere ve fazladan kullanılan antibiyotiklerden birisi. Yan etkileri olduğu için kişilerde kötü, olumsuz sonuçlara yol açabiliyor. Antibiyotiğe karşı direnç geliştiği için her zaman kullanılamıyor ve yan etkisi oluyor. Bu grupta yer alan antibiyotikler yerine eğer kesinlikle antibiyotik kullanılması gerekiyorsa başka gruplara yönelmek gerekiyor” diye konuştu.
‘Kıkırdaklara zarar’
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kevser Erol da, Kinolon grubu antibiyotiklerin santral sinir sistemine uyarıcı etki yaptığını belirterek, “Bu nedenle epilepsi hastalarının kullanmaması gerekir. Kinolon grubu antibiyotiklerin yararı da çoktur ama bu ilacın verileceği hastaların özenle seçilmesi gerekir. 12 yaşından küçük çocukların kullanmaması gerekiyor. Çünkü kıkırdaklara zarar verir” dedi.
Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta ise şunları söyledi:
“Kinolonların yan etkileri özellikle tendon, kas, eklem, sinir ve santral sinir sistemiyle ilgilidir ve bunlar kalıcı da olabilir. Risk 60 yaşın üzerinde olanlarda, erkeklerde, önceden bir eklem hastalığı olanlarda, aktif kişilerde ve kortizon kullananlarda daha fazladır.”
Uzman onayıyla kullanılabilir
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ise, “Akut bakteriyal sinüzit, kronik bronşitin akut bakteriyel alevlenmesi ve komplike olmayan üriner enfeksiyonlarda ciddi yan etki riski nedeniyle kullanılmamalıdır. Bu endikasyonlarda ancak alternatif tedavilerin uygulanamaması durumlarında uzman onayı ile kullanılabilir” açıklamasını yaptı.