04.06.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
MEHTAP GÖKDEMİR Ankara - Kılıçdaroğlu hakkında TBMM Anayasa Adalet Komisyonu gündeminde bulunan 28 dokunulmazlık dosyası avukatları tarafından TBMM’den istenmişti. Dosyaları inceleyen avukatlar, suçlamaların içeriğini tek tek belirliyor, notlar çıkarıyor.
CHP liderinin avukatlarından Celal Çelik, Kılıçdaroğlu’nun Meclis’te yaptığı konuşmalarını dışarıda tekrar etmesi nedeniyle suçlanamayacağını belirterek, “Bunların büyük bir çoğunluğundan dava açma şansları yok. Çünkü Anayasa’nın 83’üncü maddesi var. Meclis’te yapılan konuşmalar dışarıda tekrar edildiğinde de yine sorumsuzluk kapsamına giriyor” dedi. Çelik, şunları söyledi: “İlk başta Anayasa’nın 83’üncü maddesi gereğince dava açılma şansı olmayan dokunulmazlı dosyalarını, başsavcılıklara bildireceğiz. Diğerleriyle ilgili de Anayasa’nın ‘ispat hakkı’ başlıklı 39’uncu maddesi gereğince, ispat hakkını kullandığımızı bildireceğiz. Bununla ilgili de, delillerimizin toplanılması gerekliliğini ifade etmiş olacağız. Başsavcılıklar bizim beyanımızı almadan herhangi bir işlem yapma şansına sahip değiller. Önce bizim o iddialarla ilgili ne diyeceğimizi dinlemek durumunda kalacaklar. Dolayısıyla o süreç başlar başlamaz biz gereğini yapmış olacağız.”
İspat hakkı nedir?
Anayasa’nın “İspat Hakkı” başlıklı 39’uncu maddesi “Kamu görev ve hizmetinde bulunanlara karşı, bu görev ve hizmetin yerine getirilmesiyle ilgili olarak yapılan isnatlardan dolayı açılan hakaret davalarında, sanık, isnadın doğruluğunu ispat hakkına sahiptir. Bunun dışındaki hallerde ispat isteminin kabulü, ancak isnat olunan fiilin doğru olup olmadığının anlaşılmasında kamu yararı bulunmasına veya şikâyetçinin ispata razı olmasına bağlıdır” hükümlerini içeriyor. Hakaretle suçlanan kişinin, hakarete konu eylem veya olguyu kanıtlayarak ceza almaktan kurtulma imkânına sahip olması halini ifade ediyor.