26.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
AYDIN HASAN Ankara - Azerbaycan’ın Ankara Büyükelçisi Reşad Memmedov, Kahramanmaraş merkezli iki depremin ardından ülkesinden Türkiye’ye yapılan yardımlar ve Azerbaycan halkının Türkiye sevgisi konusunda Milliyet’e değerlendirmede bulundu. Büyükelçisi Memmedov, özetle şunları kaydetti: “Depremin ardından Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı ile hemen arama kurtarma ekiplerimiz Türkiye’ye geldi, halen de buradalar. Gerektiği kadar da kalacaklar. Şu an Türkiye’de Azerbaycan’ın Olağanüstü Haller Bakanlığı ve Savunma Bakanlığı’ndan arama-kurtarma ve tıbbi personel olmak üzere 867 kişilik ekip çalışmalarına devam ediyor. Arama-kurtarma ekiplerimiz bugüne kadar 53 kişiyi enkaz altından canlı kurtardı, 780 kişinin de cenazesini çıkardı. Bölgede 2 sahra hastanemiz, 4 sahra mutfağımız görev yapıyor. Tıbbi personelimiz 71 medikal operasyon dahil 2 bin 162 kişiyi tedavi etti. Bunların yanısıra, psikologlarımız depremzedelere psikolojik destek göstermekte, 100’den fazla gönüllü gençlerimiz her türlü yardımı yapmaktalar, yapmaya devam ediyor.”
‘Tek gündemimiz deprem oldu’
“Dünyada Türkiye ve Azerbaycan kadar birbirine yakın başka devletler yoktur. Azerbaycan’ın Ümummilli lideri Haydar Aliyev’in ifade ettiği gibi, ‘Bir millet, iki devletiz’. O yüzden doğal olarak, Azerbaycan’da bir anda tek gündem deprem oldu. Televizyon kanallarımız yalnızca deprem yayınları yaptı. İnsanlar ellerinde ne varsa Türkiye’ye yollamak, kendileri buraya gelerek gönüllü çalışmalara katılmak için sayısız başvurular yaptılar. Bugün de Büyükelçiliğimize çok sayıda telefonlar, mektuplar geliyor, ‘Türkiye için ne yapabilirim’ diye. Azerbaycan insanı için Türkiye sevgisi çok yüce bir duygudur. Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ‘Azerbaycan’ın sevinci Türkiye’nin sevinci, kederi Türkiye’nin kederidir’ demiş. Biz de şu an aynı şekilde Türkiye’nin acısını kendi acımız olarak yaşıyoruz. Gazeteniz aracılığıyla bir daha hayatını kaybedenlerin yakınlarına taziyelerimizi iletiyor, yaralılara acil şifalar temenni ediyorum.”
“İlk günden Büyükelçiliğimiz AFAD’la koordinasyon halinde önemli ihtiyaç listeleri hazırladı, bu doğrultuda yardım gönderdi. Bugüne kadar Haydar Aliyev Fondu (Vakfı) tarafından gönderilenler de dahil olmak üzere 15 insani yardım uçağı, 395 kamyon ve 25 tren vagonu ile yardım gönderilmiştir. Yardımlar arasında 8171 adet çadır, 12790 adet ısıtıcı ve diğer elektrik gereçleri, 899 625 adet jeneratör, 100’den fazla biotuvalet, 50 konteyner ev de var. Bunun dışında tonlarca gıda, giyim, ilaçlar ve diğer insani yardım malzemeleri, çok sayıda yatak, uyku tulumu gönderildi. Azerbaycan sermayeli SOCAR Türkiye şirketi deprem bölgesindeki arama kurtarma araçlarına ücretsiz akaryakıt desteği sağlıyor. Bunun yanısıra, kişiler, şirketler tarafından yapılan yardımlar da var.”
‘Olmayanlar yurt dışından acil alınıp gönderiliyor’
Azerbaycan’ın elinde olmayan ihtiyaç malzamalarini de yurtdışından satın alarak deprem bölgesine ulaştırdığını belirten Büyükelçi Memmedov şöyle devam etti: “Bu bilgileri Türkiye’nin yetkili kurumlarına, AFAD’a sağlıklı bilgi akışını sağlamak, deprem bölgesinde gerek duyulan ürünlerin her birinden ne kadar temin edildiğini kontrol etmek ve ihtiyaç duyulan ürünlerin gönderilmesine öncelik vermek için derledik. Yoksa Azerbaycan ve Türkiye kardeştir, kardeş kardeşe yardımının, desteğinin hesabını yapmaz. Azerbaycan bunları kardeşlik görevi olarak yapıyor ve yapacaktır. Sadece şu kadarını söyleyeyim, deprem bölgesinde ihtiyaç duyulan bir çok ürün şu anda Azerbaycan pazarında tükendi, yurt dışından acil temin edilerek gönderilmeye çalışılıyor. Azerbaycan ve Türkiye halklarının bir birine sevgisi işte bu düzeydedir. Türkiye güçlü bir devlettir, bu depremin de yaralarını kısa sürede saracaktır. Azerbaycan da bunun için elinden gelen desteği vermeğe devam edecektir.”
‘Acımız tazeliğini koruyor’
Bugün, Hocalı katliamının 31. yıl dönümü. 1992 yılının 26 Şubat tarihinde Hocalı’da yalnız Azerbaycan tarihinde değil, insanlık tarihinde en ağır katliamlardan biri yaşandı. Savaş öncesi 7000 kişinin yaşadığı şehrin nüfusu dehşetverici bir soykırıma maruz kaldı. Memmedov, “Acımız tazeliğini ilk günkü gibi koruyor, soykırım kurbanlarını asla unutmuyoruz ve unutmayacağız” dedi.
Memmedov, faillerin uluslararası yargı organları tarafından cezalandırılması için çalışma yürütüldüğünü belirterek, şöyle devam etti: “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi 22 Nisan 2010 tarihli kararında, Hocalı’da işlenen suça ilişkin önemli bir sonuca vararak, mezalimin faillerinin eylemlerini ‘savaş suçları veya özellikle insanlığa karşı suçlara eşdeğer ciddi eylemler’ olarak nitelendirdi. Bugüne kadar 18 devletin ulusal yasama organı, aynı zamanda ABD’nin 24 eyaleti, bunun yanı sıra İslam İşbirliği Örgütü ve Türk Devletleri Teşkilatı, Hocalı’da sivillerin katledilmesini kınayan ve bunu soykırım ve insanlığa karşı suç olarak değerlendiren çok sayıda karar kabul etti. Umuyoruz ki, yapılan çalışmalar sonucunda soykırımın failleri adalet karşısında hesap verecek.”