24.11.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:
MELTEM GÜNEŞ/ANTALYA
MELTEM GÜNEŞ/ANTALYA- Çalıştaya katılan Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, tedbir alınmazsa 2050 yılında; dünya nüfusunun yarısından fazlasının susuzluk riski yaşayabileceğinin, tarımsal verimlilikte yüzde 10-25 arasında bir düşüş olacağının öngörüldüğünü belirtti. Karacabey, orman ekosistemlerinin her yıl dünyada 2 milyar tondan fazla karbondioksiti emdiğini aktardı.
İklim Değişikliği Başkanlığı Uzmanı Okan Uğurlu ise, İklim Kanunu taslağına ilişkin bilgiler verdi.
Taslakta azaltım ve uyum hedeflerine yer verildiğini aktaran Uğurlu, “Emisyon Ticaret Sistemi’ne ilişkin temel mevzuat İklim Kanunumuz olacak. Gönüllü karbon piyasasına ilişkin de temel çerçeve bu kanunda yer alacak. Şu anda Meclis süreçlerinin başlatılmasını bekleyen bir taslak kanun” diye konuştu. Emisyon Ticaret Sistemi’nin yeni bir mekanizma olacağını belirten Uğurlu, “Azaltma çalışmaları çok paydaşlılığı gerektiren bir yaklaşım. Biz de çok büyük hususlarda karar almak üzere Karbon Piyasası Kurulu oluşturulmasını öngördük. Bu kurul Ulusal Tahsisat Planı hazırlayacak. Bu, Emisyon Ticaret Sistemi’nde nasıl bir azaltım yapılacağını kamuoyuyla paylaşmış olacak” dedi.
"YÜZDE 30'A ÇIKARACAĞIZ"
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, çalıştaya video mesaj gönderdi. Bakan Yumaklı, ormanların en ekonomik ve en doğal karbon tutum yatakları olduğunu söyledi.
İklim değişikliği ile mücadelede ormanların rolüne dikkat çeken Yumaklı, “Yıl sonuna kadar orman alanımızı dünya ortalaması olan yüzde 30’a çıkaracağız” dedi.