23.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:
Antalya kent merkezine 27 kilometre uzaklıktaki Katran Dağı’ndaki Karain Mağarası, Anadolu’da en eski yerleşim birimleri arasında yer alıyor. İlk insanlar olan ‘Neandertal’lerin yaşadığı ve paleolitik çağdan Roma dönemine kadar iskan olarak kullanılan mağara, sarkıt, dikit ve büyük sütunlarla bezeli doğal oluşumlarıyla dikkati çekiyor. Antalya-Burdur karayoluna bakan ve merdivenle tırmanılan 400 metre rakımlı tepedeki mağara, her mevsim turistlerin gözde mekanları arasında yer alıyor. Karain Mağarası’nda metrelerce derinliğe inen ziyaretçiler, 100 binlerce yılda oluşan sarkıt ve sütunları izliyor, yürüyüş yapıyor, fotoğraf çektiriyor.
Uzmanlar inceledi
Türkiye’de neandertal insanların kalıntılarının bulunduğu tek yer olan ve 1994’ten beri ‘UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Karain Mağarası’nın ‘kalıcı liste’ye alınması için yapılan düzenlemelerde sona gelindi. Karain Mağarası Kazı Başkanı Prof. Dr. Harun Taşkıran şunları söyledi:
“Karain Mağarası, UNESCO Dünya Kültür Mirası kalıcı listesine aday ören yerlerinden biri. Buraya daha önce UNESCO’dan uzmanlar geldi, incelediler. Bazı eksiklikler buldular. Bunun üzerine bölgede çevre düzenlemesi yapıldı, eksiklikler tamamlandı. Tek eksiğimiz eski müzenin yeniden faal hale getirilmesi. Müze tadilat gördü ama henüz teşhir tanzimi yapılmadı. Onun da çalışmaları başladı. Aşağıdaki müzeyi de oluşturabilirsek, UNESCO Dünya Kültür Mirası Kalıcı Listesi’nde Karain Mağarası da yer alacak” dedi.
1946 yılında keşfedildi
Karain Mağarası 1946 yılında merhum Prof. Dr. İsmail Kılıç Kökten tarafından keşfedildi. 1946’dan bu yana yürütülen kazılarda ilk insanlar olarak da bilinen ‘neandertal’ler ile su aygırı, gergedan, aslan, fil gibi hayvanların kalıntılarının bulunduğu mağara, insanlık ve doğa tarihine ışık tutuyor. Mağarada 500 bin yıl öncesinden başlayan ilk iskan olduğunu aktaran Prof. Dr. Harun Taşkıran, “Bütün çağlarda hatta Roma dönemine kadar insanların bu mağarayı sürekli kullandığını biliyoruz. Girişindeki duvarlarında adak kitabeleri var. Burada bir dağ tanrıçasına tapınma olayı söz konusu” dedi. Geçen yılki kazılarda 300 bin yıl öncesine ait filin alt çenesi ve kürek kemiğini bulduklarını hatırlatan Taşkıran, “Mağarada yaşayan paleolitik insanlarının ovada filleri, su aygırlarını, gergedanları, aslanları avlayıp parçalayarak mağaraya çıkardığını biliyoruz” diye konuştu. l AYŞE YILDIZ Antalya AA