GündemKaradeniz’den gelen bir lezzet: mıhlama

Karadeniz’den gelen bir lezzet: mıhlama

27.04.2018 - 16:00 | Son Güncellenme:

Hamsisi, mısır ekmeği, Laz böreği... Karadeniz lezzetlerini saymakla bitmez. Bir de dillere destan mıhlaması var ki, kahvaltı sofralarının vazgeçilmez üyesidir. Lezzetine doyamayanlar mıhlamayı günün her saatinde de tüketebilmektedirler. Peki, hem çok doyurucu hem çok lezzetli bir tarif olan mıhlama diğer adıyla kuymak nasıl yapılır?

Karadeniz’den gelen bir lezzet: mıhlama

Malzemeler

Haberin Devamı
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 4 yemek kaşığı mısır unu
  • 1 kâse Trabzon peyniri / kaşar peyniri
  • 2 bardak sıcak su
  • Bir tutam tuz

Yapılışı

Öncelikle tavada tereyağını eritin. Yağ tamamen eridikten sonra mısır ununu ekleyip sürekli karıştırarak kavurun. Kavrulan ve renk değiştiren mısır ununa azar azar suyu ilave edin. Bu sırada karıştırmaya devam edin. Yaklaşık 5 dakika kısık bir ateşte kaynamasını bekleyin. Bir tutam tuzu ekleyin. Kaynadıkça koyulaşan ve kıvam alan mıhlamaya peyniri ekleyin. Kaşar peynir kullanacaksanız rendeleyebilirsiniz erimesi kolay olacaktır. Ocağın altını bu esnada kapatabilirsiniz çünkü peynirler mıhlamanın kendi sıcaklığıyla yeterince eriyecektir. Peyniriyle buluşan mıhlama artık hazır hâle gelir. Tarifin içinde tereyağı ve peynir olduğundan soğudukça katılaşacağından mutlaka sıcak servis edilmelidir. Afiyet olsun...

Haberin Devamı

Püf noktaları

Mıhlamanın püf noktalarında ilk sırada kullandığınız malzemelerin tazeliği yer alır; eğer malzemeleriniz taze değilse istediğiniz gerçek lezzeti yakalamanız mümkün olmaz. Ayrıca tereyağı, peynir ve mısır ununu yöresinden temin etmeniz dâhilinde daha eşsiz bir lezzete ulaşacağınızdan emin olabilirsiniz. Yöresel malzemelerin kalitesi ve doğallığı mıhlamayı benzersiz kılacaktır. Arzunuza göre farklı peynir çeşitlerini birlikte kullanabilirsiniz fakat peynirin eriyen cinsten olması mıhlamayı daha leziz kılacaktır. Tuz miktarı da tamamen sizin arzunuza kalmış bir durumdur, isterseniz daha tuzlu ya da tuzsuz da yapabilirsiniz.