Gündem Karabük ve Kastamonu'daki orman yangınları kontrol altına alındı

Karabük ve Kastamonu'daki orman yangınları kontrol altına alındı

04.07.2024 - 19:35 | Son Güncellenme:

Karabük'te çıkan orman yangını büyük oranda kontrol altına alındı. Kastamonu'nun Azdavay ilçesinde çıkan orman yangını da söndürüldü

Karabük ve Kastamonudaki orman yangınları kontrol altına alındı

Orman yangınları için yangın söndürme çalışmalarında kullanılan askeri helikopter ile çok sayıda Orman Genel Müdürlüğü'ne bağlı yangın söndürme helikopteri Amasra’ya gelerek, denizden su alıp orman yangınlarının devam ettiği Kastamonu ve Karabük’e hareket etti. Amasra Kaleşah Mahallesi'nde bulunan Sahil Güvenlik Batı Karadeniz Grup Komutanlığına heliped pistine inen askeri helikopterler de su tankları ile yakıt ikmali yaparak, yangın bölgesine hareket ediyor.

Haberin Devamı

Karabük ve Kastamonudaki orman yangınları kontrol altına alındı

TSK, İKİ HELİKOPTERLE HAVADAN DESTEK SAĞLIYOR

Milli Savunma Bakanlığı, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Karabük’ün Ovacık ilçesindeki Soğanlı bölgesinde çıkan orman yangınını söndürme çalışmalarına, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait 2 adet AS-532 Cougar helikopter ile destek sağlandığını bildirdi.

VALİLİK'TEN AÇIKLAMA

Şu ana kadar 12 hektarlık alanın zarar gördüğü tahmin edilen bölgede incelemelerde bulunan Karabük Valisi Mustafa Yavuz, Zonguldak Orman Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroğlu ve yetkililerden bilgi aldı.

Vali Yavuz, gazetecilere, sabah 07.45 civarında yıldırım düşmesi sonucu çıktığı değerlendirilen yangının rüzgarın etkisiyle yayıldığını anlattı.

İlk andan itibaren helikopterlerin müdahaleyi başlattığını aktaran Yavuz, "Arazinin dik ve sarp olması nedeniyle onlar çalışmalarına ara verdiler fakat alanda hem İl Özel İdare'mize hem orman işletme müdürlüklerimize hem de diğer kurumlarımıza ait 16 arazöz, 2 dozer, 5 su tankeri ve diğer araçlarımızla personelimiz yangına müdahale ediyor. Artık büyük oranda kontrol altına alındığını söyleyebiliriz ama bir iki noktada müdahaleler devam ediyor. İnşallah o müdahalelerle hava kararmadan yangını tamamen kontrol altına almaya çalışıyoruz. Sonrasında da soğutma çalışmalarına başlayacağız. Tek sevindirici taraf, herhangi bir can kaybının yaşanmamış olması." diye konuştu.

Haberin Devamı

Yavuz, fedakarca ve kahramanca mücadele eden personele teşekkür ederek, "Çok da fazla yayılmadan yangın inşallah kısa süre içerisinde kontrol altına alınarak soğutma çalışmalarına başlanır. Gün kararmadan inşallah başarırlar diye düşünüyorum. Bizi tek zorlayan taraf, arazinin sarp, kayalık ve engebeli olması, müdahalede zaman zaman sıkıntı yaşanması." dedi.

Vatandaşlara çağrıda bulunan Yavuz, "Valiliğimizin almış olduğu kararla, 15 Haziran ile 31 Ekim tarihlerinde Karabük'teki bütün ormanlara girişlerimizi görevli olanlar ve izinli verilenler dışında yasaklamıştık. Bu yasağa vatandaşlarımızın riayet etmesini istiyoruz. Ormanlarımızda ateş yakılmamasını, piknik yapıldığı zaman ateş yakılarak ormanlarımıza zarar verilmemesini bütün vatandaşlarımızdan rica ediyoruz. Ormanlarımız bizim geleceğimiz, akciğerimiz. Yeşil vatanımızı bütün vatandaşlarımızı korumaya davet ediyorum." ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

KASTAMONU YANGINI KONTROL ALTINDA

Kastamonu'nun Azdavay ilçesinde çıkan orman yangını kontrol altına alındı.

İlçeye bağlı Mehmet Çelebi köyünün ormanlık alanında henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

Köy sakinlerinin haber vermesi üzerine bölgeye sevk edilen Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri yangına müdahale etti.

Yangına helikopterle havadan da müdahale gerçekleştirildi.

Yangın, yaklaşık 4 saat süren çalışmanın ardından kontrol altına alındı.

Ekiplerin bölgede soğutma çalışması devam ediyor.