GündemKandilli, depremin röntgenini çekti

Kandilli, depremin röntgenini çekti

14.08.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Kahramanmaraş merkezli depremleri analiz eden Boğaziçili bilim insanlarının makalesi dünyanın en saygın bilim dergisi Science’ta yayımlandı. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Anabilim Dalı öğretim üyeleri Prof. Dr. Aslı Garagon ile Doç. Dr. Fatih Bulut’un hazırladığı ve son yıllarda alanında en etkili araştırmalardan biri olarak görülen çalışma, depremlerin oluşum ve etkileşim süreçlerine yönelik aydınlatıcı bir vizyon sunuyor.

Kandilli, depremin röntgenini çekti

“Kahramanmaraş Depremlerinin Kompleks Dinamikleri’ başlıklı çalışma ile ilgili bilgi veren Garagon, depremin ardından ABD ve Almanya’dan bilim insanlarıyla bir araya gelerek verileri titizlikle incelediklerini belirtti. Hareketlenmenin Ölüdeniz ve Doğu Anadolu faylarının kesiştiği bölgede başladığını belirten Garagon, Narlı Fayı olarak bilinen, Ölü Deniz Fayı’nın en kuzeyinin 19 saniyede 40 kilometre kadar kuzeye doğru yırtıldığını, daha sonra kuzeye sıçrayan bu hareketin Doğu Anadolu Fayı’nı hem kuzey-doğuya, hem de güney-batıya doğru yırtmaya başladığını söyledi. Prof. Dr. Garagon “Yaklaşık 350 kilometrelik mesafe 90 saniyede yırtılarak 10 metreye varan ötelenmeler yarattı... Bu süreç 7.8 büyüklüğünde  depremle sonuçlandı. 9 saat sonraki deprem de bu ilk depremin kabukta yarattığı değişimlerle tetiklendi” dedi.

Haberin Devamı

Doç. Dr. Bulut da “Komşu fay parçaları yeterince hazırsa hem statik hem de dinamik etkilerle bir domino etkisi gibi birbirlerini tetikleyerek çok büyük facialara yol açabiliyor” bilgisini paylaştı.