27.07.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:
Milliyet Suriye'de - Namık Durukan
Fotoğraf: Bünyamin Aygün
Suriye’de çatışmalar Halep ve Şam’da yoğunlaşırken, Kürtlerin yaşadığı kuzeydeki kentlerde gerginlik hakim. Suriyeli Kürtlerin ‘başkent’ olarak gördüğü Kamışlı’da Baas rejiminin varlığı gittikçe azalıyor. Suriyeli Kürt İsmail Derik, “Devletin buradaki varlığı konsolosluk boyutuna inmiş durumda. Yani varlığıyla yokluğu çok belli olmuyor” dedi. Kent gezildiğinde bunun izleri net bir şekilde görülüyor. Sorunların çözümü de Kürtlere bırakılmış durumda. Örneğin akaryakıt, tüp, gıda ile ilgili sorunlar, kurulan Kürt heyetlerince çözülüyor. Esad yönetimi ve Esad’ın silahlı güçleri bile akaryakıt başta olmak üzere ihtiyaçlarını Kürt komiteleri aracılığıyla gideriyorlar.
Petrol karaborsa
Kentte ciddi silahlı çatışmalar yaşanmazken, çarşı-pazarda hareketlilik göze çarpıyor. İnsanlar istediklerini alabiliyor ama fiyatlar çok yüksek. Petrol karaborsaya düşmüş durumda. Artık dünyanın en pahalı petrolünü Suriyeliler kullanıyor.
Bir litre benzin 5 Türk Lirası’na satılıyor. Bu olumsuz tabloya rağmen, gücü zayıflamış devlet 18 aydır memurların maaşları düzenli olarak ödüyor. Beşar Esad’ın kolay kolay düşmeyeceğini söyleyen halk, bu durumu örnek gösteriyor.
Komite enflasyonu
Kürtler arasında tam anlamıyla bir birlik olmaması dikkati çekiyor. Sorunlarını çözmek için komite, konsey ve heyetler oluşturan Kürtler, bu komiteler aracılığıyla ihtiyaçlarını gideriyor. Kürtler, 11 Temmuz 2012’de Erbil’de Mesud Barzani’nin huzurunda imzalanan 7 maddelik anlaşma gereğince kendi aralarında şu anda bir uzlaşma görüntüsü vermiş görünüyor.
‘Seni istemiyoruz’
Sıcaklığın 45-46 dereceye çıktığı Kamışlı sokaklarında insanlar yaşam mücadelesi verirken, siyasi düşüncelerini şehrin değişik noktalarındaki binaların duvarların yazmışlar. Binaların duvarları, Arapça yazılmış sloganlarla dolu. Bu sloganların büyük bölümü, Esad’ın bırakıp gitmesine yönelik. Verilen mesaj çok net; “Esad git, seni istemiyoruz.”
Bir değer mesaj da Kürtler tarafından duvarlara çizilen yeşil-sarı-kırmızı renklerle veriliyor. Arapça sloganlar gibi birçok duvarda Kürt bayrağı çizimleri var.
Yol kontrolü PYD’de
Kuzeydeki kentlerin giriş ve çıkış noktalarındaki denetim PYD’nin silahlı güçlerinin elinde. Silahlı milisler, yolda kurdukları kontrol noktalarıyla şüpheli gördükleri araçları kontrol edip, kimlik soruyor. Bunu da halkın güvenliğini sağlamak amacıyla yaptıklarını savunuyorlar. PYD’nin silahlı güçlerinden rahatsız olmayan Kürtler, silahlı kontrol elemanları aracılığıyla kendilerini daha güvende hissettiklerini söylüyor. Kürtlerin geneli Suriye rejiminin gitmesini isterken, rejimin düşmesi için mücadele vermemeleri dikkati çekiyor.
Demografik yapı
Kolay paylaşılacak bir kent olmayan Kamışlı’da tek bir etnik grup yok. Kentin yüzde 70’i Kürtlerden, yüzde 30’u ise Hıristiyan, Arap, Ermeni, Süryani ve Kerdani’lerden oluşuyor. Kentin gelecekteki yönetiminin şekillenmesi için pazarlıklar yapılıyor ancak bu pazarlıkların kısa zamanda bitmesi mümkün görünmüyor.
Müslüm’den yalanlama
PYD lideri Salih Müslüm, Kuzey Irak’tan Suriye’ye peşmerge güçlerinin gönderildiği iddialarını yalanlayarak, “Suriye rejiminden kaçan çok sayıda Kürt var. Bunların bir bölümü askerlerden oluşuyor. Sayıları 500 civarında. Kuzey Irak’ta KDP tarafından eğitildi. Suriye’ye gönderilmesi için bize teklif geldi. Ancak biz bunu kabul etmedik. Şimdi biz böyle bir şeye ihtiyaç duymuyoruz. Türk yöneticilerde bir Kürt fobisi var. Bizim Türkiye ile Türklerle kardeşlik, tarihsel, toplumsal bağımız vardır. Biz sadece sınırlarımıza dayanan savaştan toplumumuzu korumaya çalışıyoruz” dedi.