GündemKalp krizi belirtileri nelerdir?

Kalp krizi belirtileri nelerdir?

30.04.2019 - 09:38 | Son Güncellenme:

Kalp krizi nedir, nasıl ortaya çıkar? Kalp krizinin belirtileri nelerdir? Kalp krizi anında ne yapmak gerekir? İşte kalp krizi ile ilgili bilinmesi gerekenler...

Kalp krizi belirtileri nelerdir

Kalp oksijen ve diğer besleyici maddeleri koroner arterler olarak adlandırılan kan damarları aracılığı ile sağlar. Bu damarlarda kan akımı kesildiği zaman oksijen ve besleyici maddeler temin edilemez ve kalpte hasar meydana gelir. Ani gelişirse kalp krizi olarak adlandırılır.

Haberin Devamı

Damarlardaki tıkanıklık kısmi ise kan akımı azalır ve anjina denilen göğüs ağrısı oluşur. Bu durum kalp krizi habercisidir.

KALP KRİZİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Genellikle göğüste ağrı ve huzursuzluk hissi ile başlar birkaç dakikadan daha uzun sürer, tekrarlar. Göğüste huzursuzluk basınç, sıkışma veya doluluk gibi hissedilebilir. Ağrı veya huzursuzluk kol, omuz, dirsek, çene, sırtta da hissedilebilir.

Diğer semptomlar bulantı, kusma, bitkinlik, soluk görünme, soğuk terlemedir. Kadınlarda nefes darlığı, bulantı, kusma, sırt ve çene ağrısı daha çok görülür. Uzun süredir diyabeti olan kişilerde diyabetin sinirleri etkilemesi nedeniyle ağrı olmayabilir.

Kalbi besleyen damarlarda tam değil kısmi tıkanıklık olursa az da olsa kan akımı devam ediyorsa göğüs ağrısı veya göğüste rahatsızlık hissi olur, kısa sürer. Kol, sırt, çene, boyun ve mideye yayılabilir. Aktivite, stres, aşırı sıcak veya soğuk başlamasına sebep olabilir. Uzun sürmesi, sık aralıklarla tekrarlaması, kalpte ritim bozukluğu ve nefes darlığı ile birlikte olması, ufak bir aktivitenin başlamasına sebep olması kötüye işarettir. Anjina geliştiği zaman istirahat etmek, doktorumuzun bu durumlarda kullanmamız için verdiği bir ilaç varsa kullanmak ve yine en kısa sürede doktora başvurmak gerekir.

Haberin Devamı

*Kalp krizi belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterebilir.
*Kalp krizi her zaman aniden olmaz; birkça dakika içinde kademeli olarak gerçekleşebilir.
*Belirtiler genellikle 20 dakikadan uzun sürer, ancak aralıklarla belirip kaybolabilir.