GündemKalburabastı tarifi

Kalburabastı tarifi

29.04.2018 - 17:23 | Son Güncellenme:

Kalburabastı Türk mutfağının gelenekselleşmiş tatlılarından biridir. Kalburabastı adını hamurunun şekillenmesi için konulan kalburdan almıştır. Ramazan ve bayram sofralarının vazgeçilmez lezzetleri arasında olan Kalburabastı şerbetli bir tatlıdır.

Kalburabastı tarifi

Kalburabastı hamuru için malzemeler

Haberin Devamı
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı irmik
  • Yarım paket tereyağı veya 125gr margarin
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 3. 5 su bardağı un

Şerbeti için

  • 2. 5 su bardağı su
  • 2 su bardağı şeker
  • Birkaç damla limon suyu veya bir küçük dilim limon

İçi için

  • İnce kırılmış ceviz içi

Yapılışı

Kalburabastı tatlısı yapımına da diğer tatlılarda olduğu gibi şerbet yapımıyla başlamalısınız. Şerbet soğuması gerektiği için erken yapılması zaman kazandıracaktır. Şerbet yapımı için iki buçuk su bardağı su ve iki su bardağı şekeri geniş bir tencerede güzelce kaynatın. Kaynamaya başladıktan 10-15 dakika sonra üzerine birkaç damla limon damlatın veya dilerseniz ince limon dilimi atıp kaynama işlemi bittikten sonra geri alırsınız. Sonrasında oda sıcaklığında beklettiğiniz yarım paket tereyağınızı ve diğer malzemeleri bir kaba alarak güzelce karıştırın ve sonrasında yoğurmaya başlayın. Hazırladığınız hamurdan ceviz büyüklüğünde ya da biraz daha küçük parçalar alarak elinizle yuvarlak bir şekil almasını sağlayın. Yuvarlayıp top haline getirdiğiniz hamurlarınızı varsa bir kalburun üstüne eğer kalburunuz yoksa da rende veya süzgeç gibi tırtıklı bir yüzey üzerinde yapabilirsiniz. Hamurunuzun tam orta kısmına biraz kırdığınız cevizden ekleyerek hamurun kenarlarını güzelce katlayıp kapatın. Kalburabastı hamurunuzu kalburdan alarak ters çevirip tırtıklı kısmı üstte kalacak şekilde aralıklı aralıklı tepsinize dizin. Hamurun kendisi yağlı olduğunda dolayı tekrardan tepsiyi yağlamaya gerek yoktur, kalburabastılarınızı önceden ısıttığınız 180 derecelik fırında pişmeye bırakabilirsiniz. Kızaran kalburabastılarınızı fırından sıcak sıcak aldıktan sonra üzerine soğuk şerbet gezdirin, şerbet ve tatlıların biri soğuk biri sıcak olmalı tatlıların hamurlaşmasını engellemek için buna dikkat etmek gerekir. Şerbetini dilerseniz kalburabastılarınız tepsideyken dökün, dilerseniz de bir borcama aldıktan sonra dökün. Birkaç saat dinlenen kalburabastılarınız artık servise hazırdır. Herkese afiyet olsun.

Haberin Devamı

Kalburu olmayanlar için alternatifler

Çoğu evde kalbur bulmak sıkıntılı olabilir. Kalburu olmayanlar farklı mutfak aletlerini kullanabilirler, en sık kullanılan aletler rende, elek, plastik veya metal kevgir tarzında kaplardır. Aklınıza gelebilecek delikli çoğu yüzey şekil vermek için yeterli olacaktır.