06.05.2019 - 00:37 | Son Güncellenme:
Tarihçi Kadir Mısıroğlu hayatını kaybetti.. İşte şu sıralarda hakkında en çok arama yapılan isimlerden biri olan Kadir Mısıroğlu'nun hayat hikayesi...
KADİR MISIROĞLU KİMDİR?
1964'te Sebil adlı yayınevini kuran ve İslâmî bir dergi olan Sebil dergisini çıkaran Mısıroğlu, elliden fazla kitap yayımlamıştır.Atatürk'e hakaret içeren yayınları ve konuşmaları nedeniyle hakkında pek çok dava açılan ve hapis cezası alan Mısıroğlu 1974 yılında Genel Af ile serbest kaldı ve siyasete atılarak Millî Selamet Partisi Genel Kurulu'na girdi. 12 Eylül Darbesi'nden sonra yurt dışına kaçtı. 1983 yılında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından çıkarıldı ve İngiltere'ye iltica etti. 1991'de Türkiye'ye döndü.
1933 yılında Trabzon'un Akçaabat ilçesinde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Akçaabat'ta, lise öğrenimini Trabzon Lisesi'nde tamamladı. 1954 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne girdi. Öğrencilik yurtlarında çeşitli "talebe yurtları" açtı.
Fakülte yıllarından itibaren hukuktan çok tarihe ilgi duydu ve Türkiye'nin yakın tarihi ile alakalı araştırmalar yapmaya yöneldi. Gençlik yıllarında çeşitli gazete ve dergilerde takma adlarla yazılar yayımladı.
1961 yılında Aynur Aydın ile evlendi. Bu evlilikten Abdullah Sünusi (1963), Fatıma Mehlika (1965), Mehmet Selman (1973) isimli üç çocuğu oldu.
1964 yılında Sebil Yayınevi'ni kurdu ve "Lozan Zafer mi, Hezimet mi?" kitabının birinci cildini bu yayınevinin ilk kitabı olarak yayımladı. Rıza Nur tarafından 1935'te yazılmış "Hatıratım" adlı kitabı 1968 yılında yayımlayarak şöhret buldu.
1970 yılındaki genişletilmiş ikinci baskısını yayımladığı "Lozan Zafer mi, Hezimet mi?" kitabı 5816 sayılı "Atatürk aleyhine işlenen suçlar hakkında kanun"a istinâden toplatıldı ve Mısıroğlu hakkında dava açıldı. 1970 yılının Ocak ayında Millî Türk Talebe Birliği'nde "Harf Devrimi" ile alakalı verdiği bir konferanstaki sözleri nedeniyle de hakkında dava açıldı, yedi yıl hapis cezası aldı. Eskişehir Sivil Cezaevi ve İstanbul Sağmalcılar Cezaevi'nin ardından Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde yattı ve daha sonra Cerrahpaşa Tip Fakültesi Psikiyatri Kliniği'nden rapor aldı. 1974 yılında serbest kaldı, "Lozan Zafer mi Hezimet mi?" kitabı ile ilgili dava da bu af ile karar varılmadan düştü.
1976 yılının başından itibaren İslâmî bir dergi olan Sebil dergisini çıkarmaya başladı. Bu dergideki birtakım yazılarından dolayı hakkında çok sayıda dava açıldı. Mısıroğlu, kendi ifadesine göre dokunulmazlık elde edip hakkında açılan davalardan kurtulmak amacıyla siyasete girdi. 1977 Türkiye genel seçimlerinde genel başkanlığını Necmettin Erbakan'ın üstlendiği Millî Selamet Partisi'nden (MSP) Trabzon Türkiye Büyük Millet Meclisi milletvekili adayı oldu, ancak seçimleri kaybetti. Ertesi yıl aynı partinin İstanbul'dan Senato adayı oldu fakat giremedi. 1978 yılında MSP Genel İdare Kurulu'na seçildi. 12 Eylül Darbesi ile MSP kapatıldı ve parti yöneticileri tutuklandı. Mısıroğlu ise Almanya'ya kaçtı. Bir süre sonra ailesini de Frankfurt'a getirtti.
1983 yılı başlarında gazete, radyo ve televizyon anonslarıyla Türkiye'ye dönmeye davet edilen Kadir Mısıroğlu, bu çağrılara yanıt vermedi ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından çıkarıldı. Ailesi ile birlikte İngiltere'ye iltica etti. İngiltere'nin ailesine oturma izni vermemesi üzerine Almanya'ya döndü.
1991 yılında çıkarılan "Terör Kanunu" ile Türk Ceza Kanunu'ndan 163. madde çıkarılınca Türkiye'ye döndü.
Başkanlığını sürdürdüğü Osmanlılar İlim ve İrfan Vakfı'nda cumartesi günleri "Cumartesi Sohbetleri" başlığıyla sohbetler veren Mısıroğlu, dinleyicilerden gelen tarih, siyaset, din, edebiyat ve gündemle ilgili soruları cevaplandırdı. Ayrıca 2016 yılının Ramazan ayı boyunca Ramazan Sohbetleri programına katılmıştır.