29.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:
Total Oil Türkiye A.Ş. iş birliği ile gerçekleşen, kadının toplum ve hayatındaki yerinin tüm yönleriyle ele alınıp, sorun ve çözüm önerilerinin tartışıldığı ‘Sesim Olur musun?’ paneli, Demirören İstiklal bünyesinde, Social İstanbul İstiklal’de gerçekleştirildi. Duygu Canbaş moderatörlüğünde gerçekleşen panele, haber spikerleri Buket Aydın, Didem Arslan Yılmaz, Total Oil Türkiye A.Ş. Strateji, İkmal ve Ticaret Direktörü Evrim Akalın ve Demirören Holding Hukuk Müşavir Yardımcısı Avukat Burçak Ildır konuşmacı olarak katıldı. Türkiye’nin yakından takip ettiği ve güvendiği, kendi alanında etkin isimlerin bir araya geldiği panelde, kadınların iş gücü piyasasındaki genel durumu ve istihdamına yönelik sorunlar ele alındı. ‘Sesim Olur musun?’ panelinde iş hayatında kadın istihdamının artırılmasının yanı sıra toplumsal hayatta kadınların yaşadığı sorunlar da dile getirildi.
Sosyal zorunluluk
Panelin moderatörü Duygu Canbaş açılış konuşmasında şunları söyledi: “Bundan bir süre önce Reyhan Özdemir ile başladığımız ‘Sesim Olur musun?’ panelleri, bir ‘sosyal sorumluluk’ değil, aslında ‘sosyal zorunluluk’ projesi. Çünkü kadınların karşılaştığı birçok problemin yanı sıra, Türkiye’de her 10 genç işsizden 6’sı kadın. Koşulların iyileştirilmesi ve kadınların yararına bir noktaya gelmesi için uygulamadaki sınırların ortadan kalkması lazım. Biz de bu sınırların yok edilmesi adına neler yapabiliriz, geçmişten bugüne hangi noktadayız ve yarın için ne yapmalıyız bu panelde bunları ele alacağız. Bir kişinin bile hayatını değiştirirsek ne mutlu bize…”
‘En büyük sorun şiddet’
Kanal D ana haber spikeri Buket Aydın: “İş hayatında kadını konuşuyoruz ama toplumsal olarak da kadına bakmamız lazım. Toplumsal algıyı da değiştirmemiz gerekiyor. Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Merkezi tarafından her yıl gerçekleştirilen ‘Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Algısı Araştırması’nın 2018 sonuçlarına göre kadının en büyük sorunu şiddet. İkinci sırada işsizlik, üçüncü sırada ise eğitimsizlik geliyor. Kadının toplumda yaşadığı en büyük dördüncü sorun ise sokakta baskı ve taciz. Aynı araştırmaya göre kadınların yüzde 28’i aktif olarak çalışıyor, yüzde 46’lık kesim ise hiç çalışmamış. Bu yüzde 46’lık hiç çalışmamış kesime çalışmak isteyip istemedikleri sorulduğunda, yaklaşık yüzde 70’i hayır diyor. Bu da esas sorunumuzun kadınları çalışma hayatına yönlendirmek olduğunu gösteriyor.”
‘Kadınlar güçlenirse toplum güçlenir’
Habertürk haber spikeri Didem Arslan Yılmaz: “Değişim öncelikle kadınlarla olacaktır. Kadınların güçlü olmasıyla toplumun çok daha güçlü olacağına inanıyorum. Kadınların ve erkeklerin iş birliğiyle hem istihdamın artacağına hem de toplumun kalkınacağına inanıyorum. Fakat biz kadınlar maalesef iş hayatında erkeklerden çok daha farklı sorunlarla karşılaşabiliyoruz. Örneğin, birçok iş ilanında erkek çalışan aranması beni çok üzüyor. Bazı sektörler ve işverenler erkek çalışanları öncelikli tercih edebiliyorlar. Bazı işe alım mülakatlarında önden özür dileyerek, adaya evlenmeyi ve çocuk sahibi olmayı düşünüp düşünmediğinin hâlâ sorulduğunu biliyorum. Herhangi bir kriz döneminde personel azaltılması kararı alındığında, performansa bakılmaksızın, sırf kadın olduğu için, işten çıkarılacak personel olarak kadınlar tercih ediliyor.”
‘Yönetimin yüzde 50’si kadın’
Total Oil Türkiye A.Ş. Strateji, İkmal ve Ticaret Direktörü Evrim Akalın: “18 yıldır çalışmakta olduğum Total Oil Türkiye, cinsiyette hep eşitlik prensibini taşıyan, bunu bir sorumluluk ya da zorunluluk olarak görmekten uzak, tam tersine doğal bir gereklilik ve fayda olarak gören bir kültüre sahip. Biz, Demirören bünyesinde, akaryakıt ve LPG dağıtım sektöründe faaliyet gösteriyoruz ve bu sektör oldukça erkek egemen bir yapıya sahip, ancak TOTAL Oil Türkiye, kadın istihdamı konusunda sektörün istisnai şirketlerinden biri. Beyaz yaka çalışanlarımızın yüzde 37’si, müdürlerimizin yüzde 34’ü, üst yönetim komitesinin ise yüzde 50’si kadın. Sektör, ülke ve hatta dünya geneline baktığımızda yüksek oranlar yakalamış olmamıza rağmen, hâlâ bu konuda ilerlememiz gerektiğinin bilincindeyiz. Bu bakış açısıyla da, işe alım süreçlerimizi yönetirken yüzde 50’ye yakın oranda kadın aday görmeye özen gösteriyoruz.”
‘Pozitif ayrımcılık desteklenmeli’
Demirören Holding Hukuk Müşavir Yardımcısı Burçak Ildır: “Global bir problem olan kadın istihdamı ile ilgili dünyada birçok yasal düzenleme yapılmaktadır. Bunun yanı sıra, başta Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü olmak üzere birçok uluslararası ekonomik kuruluş ve sivil toplum örgütü bu konu üzerinde çalışarak birtakım statüler belirlemektedir. Bu alanda en temel gündem maddeleri olarak adil ve elverişli koşullarda çalışma ve eşit çalışmaya eşit ücret gibi başlıkları söyleyebiliriz. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ile kadın erkek eşitliği temel hak olarak algılanmaya başlanmış olup, günümüzde pozitif ayrımcılık, ülkelerin iç düzenlemelerinde yer bulmaktadır. Ülkemizde kadınların iş hayatına kazandırılması için pek çok yasal değişikliğe gidilmiştir. Pozitif ayrımcılık bakımından yasal düzenlemeler başka dinamiklerle desteklenmeli.”
Dünya standartlarında hizmet veriliyor
Demirören İstiklal’de yer alan Social İstanbul İstiklal’de gerçekleşen ‘Sesim Olur musun?’ paneline Total üst yönetim kadrosu da katıldı. Total Oil Türkiye, Türkiye’nin 5. büyük akaryakıt şirketi. Eurodiesel ve mobil ödemenin öncüsü olan Total, Türkiye’de 500 istasyondan oluşan dağıtım ağı ile müşterilerine kaliteli hizmet ve yüksek performanslı ürünler sunuyor. Şirket, geniş istasyon ağının yanı sıra lojistik açıdan çok güçlü bir alt yapıya sahip olup Gebze, Aliağa ve Samsun’da akaryakıt, Yarımca, Ankara ve Aliağa’da LPG olmak üzere toplam 300 bin m3 kapasiteli tesisleriyle dünya standartlarında depolama ve dağıtım hizmeti sağlamaktadır. Total Oil Türkiye, Nisan 2016’da Demirören Holding bünyesine katıldı.