06.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:
BAHAR ATAKAN Ankara
Elektronik kelepçenin altı ilde uygulandığını belirten Kaya, “Daha önce İzmir ve Ankara’daydı. İl sayısını 6’ya çıkarttık. İstanbul’da da var. İstanbul kelepçe uygulaması için zor bir alan. İçişleri Bakanlığı’nı ikna ederek uygulamaya aldığımız bir il. İstanbul’daki şiddet olaylarını göz önüne alarak ‘İstanbul’da da uygulanacak’ dedik. Haziran itibarıyla uygulanmaya başladı” dedi.
Abdullah Çakıroğlu’nun, İstanbul’da şort giydiği gerekçesiyle hemşire Ayşegül Terzi’ye tekme atmasına ilişkin dava sürecini hatırlatan Kaya, şöyle devam etti:
“O olaya ilk andan itibaren müdahil olduk. Bizzat takip ettim davayı. Gözaltına alındı sonra serbest bırakıldı. Parkta spor yapan hamile kadının darp edilmesi, minibüsten inerken bir kadına yumruk atılması... Bunların hepsi çok kötü olaylar. Hepsini kınıyorum. Biz şiddetin karşısındayız. Başörtüsünden dolayı şortundan dolayı, ‘şuna, buna uğradı’ demek doğru değil bence. Şiddet olduğu için bunların hepsini kınıyorum. Kılık kıyafetten dolayı gibi lanse edilmesini de doğru bulmuyorum. Bizim başı açığıyla, başı kapalısıyla, şortlusuyla, pardesülüsüyle hep birlikte kadınlar ve erkekler olarak şiddetle mücadele etmemiz gerekiyor.”
‘Zihniyet dönüşmeli’
Şiddetin bir insanlık suçu olduğunu söyleyen Kaya, “Bütün çalışmalarımızı bu anlayışla yürütüyoruz. Kadına karşı şiddet, insanlığa ihanet. Bunu zaten Cumhurbaşkanımız da söylüyor. Bunun altını daha fazla çizmemiz gerekiyor. Bu konuda eğitimler yapıyoruz. Zihniyet dönüşümü gerekiyor. Dayanışma içinde daha fazla çalışmalıyız” ifadelerini kullandı.