GündemKadın hakkı için siyaset üstü buluşma

Kadın hakkı için siyaset üstü buluşma

23.05.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP, MHP ve HDP’den kadın milletvekili adayları kadına karşı şiddet başta olmak üzere cinsiyet ayrımcılığından kaynaklanan sorunların çözülmesi için bir araya geldi. Toplantıya AK partili kadın milletvekilleri gelmedi

Kadın hakkı için  siyaset üstü buluşma

7 Haziran seçimlerine sayılı günler kala kadın milletvekili adayları, kadın sorunlarına çözüm önerilerini tartıştı. “Haklı Kadın Platformu” tarafından İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen etkinlikle CHP, MHP ve HDP’li 9 kadın aday, Türkiye’deki kadın sorunlarının nasıl çözülebileceğini masaya yatırdı. Panel moderatörlüğünü gazeteci İsmail Küçükkaya’nın yapması ise bazı kadın adayların “Neden bir kadın moderatör yok” eleştirilerine neden oldu.

Haberin Devamı

Etkinlik aralarında Bennu Yıldırımlar, Nilgün Belgün gibi ünlü isimlerin de yer aldığı 5 kadının gösterisi ile başladı. Sistem mağduru kadınları seslendiren ünlü isimler kadın milletvekilleri ve adaylara, “Benim sesim sensin, yaşadıklarımı unutma; Meclis’te sesimi duyur” dediler. Gösterinin ardından programda Meclis’te yer alan 4 partinin vekilleri ve adaylarının yer almasının planlandığı ama Ak Partili vekil ve adayların katılmayacaklarını bildirdikleri belirtilerek panellere geçildi. Konuşmacı kadın adaylar kadın sorunlarına dair tespit ve önerilerini şöyle dile getirdi:

‘Adı kadın cinayeti’

Aylin Nazlıaka (CHP Ankara 1. bölge 4. sıra adayı): Kadını nasıl güçlendireceğiz? Eğitim hayatında daha fazla kalmasını sağlayacağız. Çalışmada yüksek temsilini sağlayacağız. Eşit işe eşit ücret yaklaşımını benimseyeceğiz. Biz kadın girişimciliğini artırmak için hibe programları uygulayacağız. Kadın kotasını şirketler için de hayata geçirmeyi istiyoruz. Özellikle kadın emekçinin, kadın emeğinin yok sayılmaması için kadın koperatifçiliğini artıracağız.

Haberin Devamı

Ruhsar Demirel (MHP Eskişehir 1. sıra adayı): Kadınların en görünür sorunu yaşam hakkı sorunudur. Bu ülkede kadına kadın diyemeyenler var hâlâ. Kadına kadın diyemeyenler, ‘Meclis’e çok kadın götürdük’ diye övünüyorlarsa burada düşünsel bir problem var. Kadın cinayeti diyemeyenlerin, işlerini kolaylaştırırcasına kadın cinayetlerini bir kızın adıyla anmalarına kızıyorum. Sıfır yaşında da olsa 80 yaşında da olsa bunun adı kadın cinayetidir. Biz kadınız.

Selma Irmak (HDP Hakkari 1. sıra adayı): Kadın sorunu, siyasetler üstü, ideolojiler üstü bir sorundur. Biz her şeyden önce kadınız. Kadının kadın olmaktan dolayı sorunları ortaktır. Kürt kadın da şiddet görüyor Türk kadın da... Laz kadın da, Çerkez kadın da, Ermeni kadın da öldürülüyor, küçük yaşta evlendiriliyor. Bir arada olmak zorundayız. Bu bir lüks değil bu bir mecburiyet. Bunu başarmak zorundayız.

'İşyerinde mobbing var'

Selin Sayek Böke (CHP İzmir 1. Bölge 1. sıra adayı): Önce dilimizi değiştiriyoruz. Hangi sesle değil, nasıl konuştuğunuzdur mesele. Farklı bir dille hep beraber ortak kaygılarımızı gidermek için yola koyulduk. Ortak kaygımız ekonomi olduğu için ekonomi konuşuyoruz.

Haberin Devamı

Aybüke Topçubaşı Ekici (MHP Çorum 2. sıra adayı): Tarlada çocuklarıyla çalışmak zorunda kalanın da, iş bulamayanın da, evinde veya çalışma hayatında şiddete maruz kalanların da sesi olacağız. İşyerinde mobbing uygulananlar da şiddete maruz kalıyor. Bu nedenle bu konunun siyaset üstü bir konu olduğunu ve siyasetçileriyle olsun, STK’larla olsun kolektif bir çalışma içerisinde yol katedilmesi gereken bir konu olduğunu düşünüyorum.

Filiz Kerestecioğlu (HDP İstanbul 2. Bölge 2. sıra adayı): Çoğunlukla şiddet gören, çeşitli yerlerde tacize, tecavüze maruz kalan olarak yansıtılıyoruz ama aynı zamanda ciddi bir mücadele tarihine sahibiz. Biz o mağduriyete sığınmıyoruz. Dayağa karşı kampanyaları örgütledik, Mor Çatı’yı kurduk.

'Madyanın dili eril'

Selina Doğan (CHP İstanbul 2. Bölge 1. sıra adayı): Medyanın eril dili sürekli beslediğini inkâr edemeyiz. Tacizle ilgili çıkan haber o tacizi besliyor. TV dizileri, basında çıkan fotolar, bütün bunları yeniden inşa etmek gerektiğini düşünüyorum. Çünkü toplumumuz öyle ya da böyle medyadan fazlasıyla etkilenen bir toplum.

Haberin Devamı

Senem Kılıç (MHP İzmir 1. Bölge 3. sıra adayı): Demokgrafik açıdan Türkiye toplumunun yüzde 50’si kadın. Var olan yapıya bakıldığında yarısının ayağının toprağa zincirlendiği bir toplumda; kalan yarısı ile göğe nasıl yükseleceğiz, soruyorum. Kadın sosyal hayatta tacize, istismara, şiddete maruz bırakılmış; kadın ekonomik gelişmişlikte kayıp; biz siyaset üstü duruş sergilemeli, gelecekte nereye geleceğimizi konuşmalıyız.

Hüda Kaya (HDP İstanbul 1. Bölge 2. sıra ): Kadın eli değmediği her yerde tek tipçilik, tek dilcilik devam edecektir. Zihinsel problemlerimizden bir tanesi eril egemen zihniyet seçim kampanyalarında dahi görülüyor. Kadınlara şimdiden konuşma yasağı getiren zihniyet insanlara nasıl özgürlük anlatabilecek?

Milliyet

Haklı Kadın Platformu’nun düzenlediği etkinlikte üç partinin kadın milletvekili adayları
sorunlar üzerine konuşma yaptı.

Moderatör neden erkek?

HDP adayı Selma Irmak konuşmaya başladığında moderatör İsmail Küçükkaya, Irmak’ın lafını keserek kendisine bir soru yöneltti. Irmak bunun üzerine, “Eğer erkek sesi izin verirse sözü oraya getirmeye çalışıyordum” dedi. Küçükkaya Hüda Kaya’nın da konuşmasını kesince Kaya, “Bence siz farkında değilsiniz ama erkek sunucu olarak kadınlara üst dilden konuşan, akademide ders verir bir üslubunuz var” yanıtını verdi. Bunun üzerine salondaki katılımcıların bir kısmı alkışlarla Kaya’ya destek vererek, Türkçe ve Kürtçe “Kadın, yaşam, özgürlük” sloganı attı.
Yazarlar