05.07.2016 - 18:01 | Son Güncellenme:
Bu sabah herkes uyandığında internete girdiği zaman Juno uzay aracını gördü. Google anasayfasına Juno uzay aracının görselini yerleşitrmişti. Ve şimdi o görsel yani Juno uzay aracı merak ediliyor. Sizce bu araç ne işe yarıyor? Tahmin yürüten var mı? Yoksa o zaman gelin beraber bakalım...
Juno uzay aracı bugün doodle oldu. Ramazan bayramı dolayısıyla doodle bekleyenler bugün google'ı açınca şaşkınlık yaşadı. Google bugün juno uzay aracını doodle yaptı. Juno uzay aracı Jüpiter'in yörüngesine girdi. Güneş Sistemi'nin en büyük gezegeninin yörüngesine giren juno uzay aracı hakkında detaylı bilgiler haberimizde...
ABD'nin Florida eyaletinde bulunan Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonun’dan, Güneş Sistemi'nin en büyük gezegeni Jüpiter'in sırlarını çözmek için 5 Ağustos 2011'de fırlatılan Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi'ne (NASA) ait uzay aracı Juno, 5 yıl süren yolcuğun ardından bu sabah Jüpiter'in yörüngesine girdi. Dünyaya 869 milyon kilometre uzaklıkta gerçekleşen tarihi olayı ABD’nin California eyaletine bağlı Pasadena şehrindeki NASA’ya ait Jet Propulsion Laboratory'den (JPL) yöneten Juno Misyon ekibi, uzay aracının yörüngeye yerleşmesiyle büyük heyecan yaşadı.
ABD’nin Bağımsızlık Günü 4 Temmuz’da gerçekleşen tarihi olay, Türkiye saatiyle 06.18’de başladı. On üç aşamadan oluşan misyonun sekizinci aşamasını oluşturan Jüpiter Yörüngesine Yerleşme sırasında Juno'nun "Perijove 0" noktasına (uzay aracının Jüpiter’e en yakın olduğu nokta) ulaşmasının ardından, uzay aracı yavaşlatılarak ana motorun yanması sağlandı. 35 dakika süren bu işlem 06.53’te tamamlandı ve Juno uzay aracı Jüpiter’in yörüngesine başarıyla yerleştirildi. Yörüngeye yerleşme öncesi bin 232 kilogram yakıt taşıyan Juno’nun yavaşlama sürecinde 447 kilogram yakıt tükettiği belirtildi.
'BİLDİĞİMİZ BİRÇOK ŞEY DEĞİŞEBİLİR'
JPL'de görevli Türk astrofizikçi Umut Yıldız, tarihi bir ana tanıklık ettiklerini belirterek, “Juno, bugüne kadar Jüpiter'in en yakınına kadar gelip yörüngesine giren bir uzay aracı olarak Jüpiter hakkında bugüne kadar bildiklerimizi kökten değiştirebilir. Juno ile Jüpiter'in aşırı yoğun manyetik alanının neden oluştuğunu anlamamızın yanında, atmosferinin altında gerçekten neler olduğunu da öğrenebileceğiz. Aslında Güneş 4,5 milyar yıl önce daha yeni oluşurken, ilk gezegen olarak Jüpiter'in oluştuğunu tahmin ediyoruz. Jüpiter'i anlarsak, Güneş Sistemi'nin de, gezegenlerin de nasıl oluştuğuna ışık tutabiliriz." şeklinde konuştu.
SIRLARI ÇÖZECEK
Jüpiter’in iç yapısını inceleyecek Juno’nun, görevi sırasında gezegenin çekim kuvveti, manyetik alanları, ve atmosferik dinamiklerine dayanan veriler üzerinden Jüpiter’in oluşum ve evrimine ilişkin sırları çözmesi bekleniyor. Bilim insanları, çapı ve yüksekliği 3 buçuk metre olan ve 9 metreye 2,6 metre uzunluğunda üç adet güneş paneli taşıyan uzay aracının, Jüpiter’in çevresini kaplayan yoğun bulutları aşarak bilim tarihinde bugüne dek söz konusu gezegenin en yakın ve yüksek çözünürlüğe sahip fotoğraflarını çekeceğini belirtiyor.
Dünya’ya mesafesi en uzak ilk güneş enerjili uzay aracı Juno, şimdiye kadar bir gezenin yörüngesine giren en hızlı uzay aracı olma özelliği de taşıyor. Misyon ayrıca, Juno’nun hassas malzemelerini Jüpiter’in yoğun radyasyon kemerlerinden korumak üzere uzay aracının içine yerleştirilen titanyum radyasyon kasasıyla da bir ilk niteliğinde.
JUNO UZAY ARACI NEDİR?
Herkesin bugün merak ettiği cevap; Juno 6 Ağustos 2011 de NASA'nın Florida'daki Cape Canaveral üssünden 2016'da Jüpiter'e ulaşmak amacıyla yollanan insansız uzay aracı, bu oldu.. Juno'dan gelen verilerin büyük ihtimalle 2018 yılında analiz edilecek. Juno'nun görevi Güneş Sistemi,Güneş Sistemi ve Evren konulu belli başlı tüm sorulara cevap arayacaktır. Jüpiter'in Eliptik yörünge'sinde dolanacak olan Juno Jüpiter'in Manyetosfer,Atmosfer ve iç yapısına ait bilgileri toplarken Meteorolojik etkenle nedeniyle değişken olan amonyak ve su konsantrasyonlarının yerini belirlemeye çalışacaktır.
Juno, Jüpiter'in yörüngesine girdi
Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) Güneş Sistemi'ndeki en büyük gezegen Jüpiter'i araştırmak üzere tasarlanan Juno uzay aracı, Jüpiter'in yörüngesine başarıyla girdi.
Dünya'dan beş yıl önce fırlatılan Juno, gezegene yaklaşırken hızını düşürmek ve Jüpiter'in manyetik çekim alanına girebilmek için roket motorunu ateşledi.
NASA'nın California'daki kontrol merkezi Pasadena'da, telsiz sinyallerinin alınmasıyla çalışanlar misyonun başarısını kutladı.
6 soruda Juno'nun Jüpiter yolculuğu
Juno Kontrol Merkezi, "Roger Juno, Jüpiter'e hoş geldin" anonsu yaptı. Bilim insanları, uzay aracının Jüpiter'in içyapısını, oluşumunu, kozmik yapısını, atmosferini ve Güneş Sistemi'ni araştırmasını planlıyor. Uzmanlar, yapısı ve içeriğindeki kimyasının dünyanın dört buçuk milyar önce nasıl oluştuğuna dair de ipucu vereceğine inanıyor. Mühendisler motoru ateşlemenin tehlikeli olabileceği uyarısında bulunmuştu.
Daha önce hiçbir uzay aracı Jüpiter'e bu kadar yaklaşmadı. Gezegenin şiddetli radyasyon şeritleri, korunmasız elektroniklerin de yok olmasına neden olabilir.
Görev Karakteristiği
Organizasyon NASA
Görev tipi analiz
Uçuş Jupiter
Kalkış Tarihi 6 Ağustos 2011
Kalkış Aracı Cape Canaveral Üssü
COSPAR ID 2011-040A
Web Sitesi
Kütle 3,625 kg
Güç Lityum-iyon batarya
21. yüzyıl uzay sondaları
Aktif uzay sondaları
ACE · Akatsuki · ARTEMIS · Cassini · Chang'e 2 · Chang'e 3 (Yutu) · Chang'e 5-T1 · Dawn · Gaia · Hayabusa 2 (MASCOT) · IKAROS · Juno · LRO · Mars Express · 2001 Mars Odyssey · Mars Orbiter Mission · MAVEN · MER (Opportunity) · MRO · MSL (Curiosity) · New Horizons · PROCYON · Rosetta (Philae) · SOHO · STEREO · Voyager 1 · Voyager 2
2000'den sonra görevi tamamlananlar sona erme tarihine göre
NEAR Shoemaker (2001) · Deep Space 1 (2001) · Pioneer 10 (2003) · Galileo (2003) · Nozomi (2003) · Genesis (2004) · Huygens (2005) · Mars Global Surveyor (2006) · Phoenix (2008) · Chang'e 1 (2009) · Ulysses (2009) · Chandrayaan-1 (2009) · SELENE (2009) · LCROSS (2009) · Hayabusa (2010) · Spirit (2010) · Stardust (2011) · GRAIL (2012) · Deep Impact (2013) · LADEE (2014) · Venus Express (2014) · MESSENGER (2015)