Gündem İstismar davasında flaş gelişme! Tutuklu yargılansınlar

İstismar davasında flaş gelişme! Tutuklu yargılansınlar

14.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

6 yaşındaki kız çocuğunun istismarıyla ilgili tutuksuz sanıklar Kadir İstekli, baba Yusuf Ziya Gümüşel ve anne Fatıma Gümüşel hakkında mahkemeye tutuklama talep edildi. Ayrıca dosyaya gizlilik kararı istendi. Duruşma tarihi de öne çekildi.

İstismar davasında flaş gelişme Tutuklu yargılansınlar

Elif Altın - İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in 6 yaşındaki kız çocuğunun istismarıyla ilgili davasında yeni gelişmeler yaşandı. Davaya müdahil olan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı duruşma gününün daha erkene çekilmesi talebiyle mahkemeye dilekçe sundu. Talebi değerlendiren Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi de talebi kabul ederek, tensip zaptında belirlediği duruşma tarihini öne çekti. Buna göre, davanın ilk duruşması 30 Ocak 2023 tarihinde görülecek.

Haberin Devamı

İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’yi 6 yaşındayken sözde dini nikahla 29 yaşındaki Kadir İstekli ile evlendirdiği, küçük kızın yıllarca cinsel istismara maruz kalmasına göz yumduğu iddiaları kamuoyunda infial yaratmıştı.

Olayın, mağdur H.K.G.’nin şikâyetiyle ortaya çıkmasının ardından savcılık soruşturması başlatılmış ve şüpheli Kadir İstekli hakkında 67 yıl 10 ay 15 gün, baba Yusuf Ziya Gümüşel ve anne Fatıma Gümüşel hakkında ise 22 yıl 6’şar ay hapis cezası istemiyle dava açılmıştı. H.K.G.nin avukatı mahkemeye dilekçe sunarak tutuksuz sanıklar Kadir İstekli, Yusuf Ziya Gümüşel ve Fatıma Gümüşel hakkında tutuklama talep etti. Avukat ayrıca dosya hakkında gizlilik kararı verilmesini de istedi.

Haberin Devamı

RAPOR VEREN DOKTORA SORUŞTURMA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki kabine toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Koca, 6 yaşındaki çocuğa yönelik cinsel istismar olayında kemik yaşıyla ilgili raporu hazırlayan doktorun sorulmasına karşılık da, “O konuyla ilgili de soruşturmamızı açtık” diye konuştu

18 YAŞ ÜSTÜ KADINLARA ‘KADES’ LİNKİ GÖNDERİLDİ

İçişleri Bakanlığı, 18 yaş üstü kadınlara SMS ile Kadın Destek Uygulaması’nı (KADES) indirme linki gönderdi. Bakanlıktan gönderilen mesajda, “Tek tuşla şiddetin karşısında, kadınların yanındayız” ifadeleri yer aldı. 2018’den bu yana 4 milyonu aşkın kez indirilen KADES’te, alınan 581 bin ihbardan 345 bini asıllı oldu.

HER 5 KADINDAN BİRİ 18’DEN ÖNCE EVLENMİŞ

İstanbul Planlama Ajansı (İPA) tarafından, İstanbul’da yaşayan ev kadınlarına yönelik bir araştırma beş kadından birinin 18 yaşından önce evlendiğini ortaya koydu. Araştırmaya katılan yaklaşık iki bin ev kadın ile yapılan görüşmelerle hazırlanan rapora göre, evli kadınlar genellikle çekirdek aile hâlinde yaşadıkları için çocuk bakım yükü ile baş etmede hane içerisinde daha yalnız. Rapora göre ev kadınlarının yüzde 35’inin ücretli çalışma deneyimi olsa da yüzde 30’u doğumdan sonra, yüzde 27’si ise evlilikten sonra işi bırakmış. Kısacası, evlilik ve annelik neredeyse her üç kadından birini iş hayatından uzaklaştırarak ev kadını yapmış. Raporda ayrıca genç kadınların ekonomik bağımlılığının 60 yaş üzeri ev kadınlarına kıyasla belirgin bir şekilde yüksek olduğu göze çarpıyor. 18-29 yaş arasındaki ev kadınlarının yüzde 36’sı her türlü ihtiyacı için harçlık alırken, 60 yaş ve üzeri kadınlarda bu oran yüzde 16’ya düşüyor. l MELTEM GÜNAY İstanbul

Haberin Devamı

 ‘KİM OLURSA OLSUN GÖZÜNÜN YAŞINA BAKILMAZ’

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, infiale neden olan 6 yaşındaki H.K.G.’nin dini nikâhla evlendirilmesi ve yıllarca istismara maruz bırakılmasına ilişkin NTV canlı yayınında açıklamalarda bulundu. Yanık, “Başlamış bir hukuksal sürecin ardından mağdur bize geldi. 2 Aralık 2020’de bize ihbar edildi, hemen müdahil olduk. Biz talep ettikten sonra duruşma tarihi öne alındı. Hukuksal süreçte davanın bir tarafıyız, sadece bu davayı takip etmekle kalmayacağız. 2012 yılında mağdurun hastaneye başvurusuyla başlayan ve takipsiz kalan süreç hakkında kemik yaşı tespitine ilişkin sağlık bakanlığımız o dönemki doktorla alakalı soruşturma başlattı, Adalet Bakanlığı da soruşturma başlattı. Her iki soruşturmaya da müdahil oluyoruz” dedi.

Haberin Devamı

‘OLAY KATALOG SUÇLARDAN’

Yanık, şöyle devam etti: “Bu katalog bir suç, tutuklu yargılama talebinde bulunduk. Kim olursa olsun hiç gözünün yaşına bakılmaz. Tutuklu yargılama, yargılama önlemlerindendir. Mahkemelerin takdir yetkisi vardır. Bahis konusu olay, katalog suçlardandır. Tutuklanması gereken, tutuklamanın olayın gereği teşvik edildiği suçlardan biridir. Bundan sonraki aşamalarda suçun tanımlanış biçimi, oluş biçimi, mağdurun bu anlamdaki haklarının korunması hakkında biz bütün yetkilerimizi mağdur lehine kullanacağız. Çok yakından dikkatle takip ettiğimiz bir dava. Mevzuattan aldığımız yetkiyi bu davada kullanacağız.”
Yanık, komisyon kurulmasına ilişkin de “Komisyon kurulması fikri oluştu Meclis’te. Bu ve benzeri meselelerde bizim hassasiyetimizi ortaya koyuyoruz. 2016 yılında benzeri komisyon kurulmuştu. Yeni bir araştırma konusuyla yapılacak incelemeyle neler yapılması lazım bunu Meclis’imiz de bir araştırma komisyonunda bir sonuca bağlayacaktır” ifadelerini kullandı.l HABER MERKEZİ