Gündemİşte tarihe geçen MİT operasyonları

İşte tarihe geçen MİT operasyonları

30.11.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Yeniden yapılandırılma sonrası istihbarat olanakları gelişen, operasyon gücü de yükseltilen MİT’te 15 Temmuz sonrası firari FETÖ’cüleri yakakalamak için özel birim kuruldu... FETÖ’nün kasası olarak bilinen işadamı Memduh Çıkmaz’ı Sudan’da gizlendiği evde yapakalayarak Türkiye’ye getiren MİT, geçmişte de birçok önemli operasyonlara imza atmıştı...

İşte tarihe geçen  MİT operasyonları

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) “para kasası” olduğu belirtilen iş adamı Memduh Çıkmaz’ın, Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) operasyonuyla Sudan’da yakalanarak Türkiye’ye getirilmesi, yakın dönemdeki önemli
MİT operasyonlarının hatırlanmasına neden oldu.
MİT, son yıllarda değişen şartlar çerçevesinde yeniden yapılandırıldı. MİT Müsteşarlığı bünyesinde Stratejik Analiz Başkanlığı, İstihbarata Karşı Koyma Başkanlığı, Dış Operasyonlar Başkanlığı, Güvenlik İstihbaratı Başkanlığı, Elektronik ve Teknik İstihbarat Başkanlığı, Sinyal İstihbaratı Başkanlığı olmak üzere 6 ana başkanlık birimi oluşturuldu. Yeni yapılanma ile MİT’in teknik istihbarat olanakları geliştirildi, operasyon gücü de yükseltildi. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından MİT içinde yurtdışına kaçan FETÖ mensuplarıyla ilgili bir ekip oluşturuldu. Bu ekibin çalışmaları sonucunda Memduh Çıkmaz’ın Sudan’da kaldığı yer 2 ay önce tespit edildi. Çıkmaz, MİT ile Sudan istihbarat biriminin ortak operasyonu ile bu ülkede gizlendiği evde yakalandı ve Türkiye’ye getirildi.
Öcalan Kenya’da
MİT’in, resmi olarak açıklanmayan çok sayıda operasyona imza attığı yönünde iddialar sürekli gündemde yer aldı. Ancak bunlar resmi doğrulama olmadığı için sürekli iddia düzeyinde kaldı. 16 Şubat 1999’da Abdullah Öcalan, MİT operasyonu ile Kenya’dan Türkiye’ye getirildi. Öcalan, Kenya’da Yunanistan Büyükelçiliği’ne sığınmıştı.
MİT’e, Yunanistan’ın Öcalan’ı Kenya’dan Hollanda’ya Falcon 900B tipi bir uçakla götüreceği istihbaratı geldi. Bu uçaktan Türkiye’de sadece bir tane vardı, o da eski bakanlardan Cavit Çağlar’a aitti. İçinde bordo berelilerinin de bulunduğu ekip, uçakla Hollanda’dan kalkan aynı tip uçaktan önce Kenya’ya gitti. Havalimanında derdest edilen Öcalan, özel uçak ile Bandırma’daki askeri havaalanına getirildi.
Cunta deşifre edildi
9 Mart Cuntası da MİT tarafından deşifre edilmişti. Milli Demokratik Devrimciler, Doğan Avcıoğlu’nun çıkardığı Devrim gazetesi etrafında birleşmişti. Bu hareketin lideri emekli Korgeneral Cemal Madanoğlu idi. Bu hareket, darbe yapmak ve Türkiye’de sosyalist bir yönetim kurmak istiyordu. 9 Mart 1971’deki darbe girişimi başarılı olamadı. Darbe içlerinde Mahir Kaynak ve Mehmet Eymür’ün de bulunduğu MİT mensuplarının durumu ve o dönemde ilgili toplantılara sızmış olan Korgeneral Atıf Erçıkan’ın toplantılarda aldığı kaset kayıtları sayesinde deşifre edildi.
Rehineler kurtarıldı
Terör örgütü DAEŞ, 11 Haziran 2014’te Türkiye’nin Musul başkonsolosluğuna baskın düzenledi. Baskında Türkiye’nin Musul Başkonsolosu Öztürk Yılmaz’ın da dahil olduğu 49 kişi rehin alındı. Yılmaz ve 49 konsolosluk çalışanını serbest bırakılarak 20 Eylül 2014 sabaha karşı saat 05.00’te Türkiye’ye getirildi. Rehineleri kurtarma süreci MİT Dış Operasyonlar Daire Başkanlığı’nca tamamen yerli bir operasyon olarak yürütüldü. MİT, Musul’daki rehin alınma olayının ardından DAEŞ’in bölgede daha önce gerçekleştirdiği tüm rehin alma operasyonlarını analiz ederek bir strateji geliştirdi ve bu çerçevede sonuca ulaştı.

SDG sözcüsü getirildi

MİT’in yakın tarihteki operasyonlarından biri Suriye Demokratik Güçleri (SDG) sözcüsü Talal Silo’nun Türkiye’ye getirilmesi. Suriye’de ABD’nin desteklediği PKK’nın uzantısı niteliğindeki Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) sözcülerinden Talal Silo, kasım ayında saf değiştirip terör örgütünden ayrıldı. Silo, MİT tarafından teslim alınarak Fırat Kalkanı Harekat bölgesi içinde yer alan Türkiye ve ÖSO’nun kontrolündeki Cerablus’a getirildi. Silo buradan Türkiye’ye getirilerek MİT tarafından sorgulandı.