Oğuzcan Atış - Betül Yasemin Keskin / Milliyet.com.tr – Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün uyarılarının ardından beklenen kar yağışı İstanbul'da başladı. İstanbul'da öğlen saatlerinde ortalık karardı, gündüz adeta geceye döndü. Meteorolojinin uyarılarının ardından da kar yağışı, mega kente Silivri'den giriş yaptı. Kar yağışının etkisini, giderek artırması bekleniyor.
AFAD tarafından yapılan açıklamada, "Zorunlu olmadıkça dışarıya çıkılmamalı. Dışarı çıkmadan önce hava tahmin raporları takip edilmeli. Devam eden bir tedavi ihtiyacı bulunan vatandaşlarımız, durumlarını bağlı bulundukları illerdeki İl Sağlık Müdürlüğü ile sağlık kuruluşlarına bildirmeli. Çatılarda oluşan buz sarkıtlarından uzak durulmalı. Vücudu sıcak tutacak elbiseler tercih edilmeli. Kayarak düşme tehlikesine karşı yürürken eller cepte tutulmamalı. Küçük ve dengeli adımlarla yürünmeli. Tabanı kaygan olmayan ayakkabılar tercih edilmeli. Cep telefonları bataryası ve varsa mobil şarj ünitesinin şarjları dolu tutulmalı, radyo ve el feneri için yedek pil bulundurulmalı" denildi.
ARAÇLAR UYGUN OLAN EN YAKIN ALANA ÇEKİLECEK
Alınan yeni tedbirleri açıklayan İçişleri Bakanlığı da, "Ülkemizde son günlerde mevsim koşullarına bağlı olarak bazı bölgelerde yoğun kar yağışı yaşandığı ve bu yağışların da etkisiyle karayollarındaki trafik akışının olumsuz yönde etkilendiği özellikle ticari olarak yük taşıyan araçların kayarak yoldan çıktıkları, yolda kaldıkları, trafik kazasına karıştıkları ve arkalarından gelen trafiğin de durmasına neden olarak yığılmalara ve bu bölgelere erişmede gecikmelere sebebiyet verdiği görülmektedir. Bu yolların en kısa sürede trafiğe açılması ve ulaşımın sağlanması için; Karayolları Genel Müdürlüğü ve Türkiye Sigorta Birliği ile varılan mutabakat çerçevesinde, yolda kalan ağır taşıtların (treyler, çekici, kamyon vs.) kendi kasko veya şirketlerinin yönlendireceği çekici/kurtarıcılar beklenmeksizin, karayolları ekipleri ile kolluk kuvvetlerinin koordineli tutacakları rapora istinaden, kişi tasarrufuna bırakılmadan, emniyet şeridine veya uygun olan en yakın alana çekilmesi sağlanacaktır" mesajını yayınladı.
'İZMİR’E BİLE KAR YAĞABİLİR'
CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen ise, kar yağışının cuma akşamından itibaren Marmara bölgesi başta olmak üzere iç Ege’de de etkili olmasının beklendiğini belirtti. Prof. Dr. Orhan Şen, "Beklenen sistem cuma akşamı Marmara bölgesinden giriş yapacak. İlk etapta Trakya ve İstanbul’da karla karışık bir yağış bekleniyor. Kar yağışının cumartesi gecesi başlayıp salı gününe kadar etkisini göstermesi bekleniyor” diye konuştu.
BURSA-KASTAMONU ARASI YOĞUN KAR ALACAK
Prof. Dr. Orhan Şen, beklenen sistemin yoğunlukla Bursa-Kastamonu arasında kar bırakma ihtimâlinin daha yüksek olduğunu söyledi. Prof. Dr. Şen, "Bu kar yağışı nerede kuvvetli olacak diye soracak olursak bunun cevabı gelen sistemin işleyişine bağlı olduğu. Sistem kuzeybatıdan geliyor. Eğer kuzeydoğudan gelseydi İstanbul’a çok kar bırakırdı. Kuzeybatılı bir sistem olduğu için karayel tarafından dengeleniyor. Bu sebeple kar yağışının Bursa-Kastamonu arasındaki hatta cumartesi günü yoğun kar bırakması bekleniyor" ifadelerini kullandı.
'4-5 SANTİMLİK KAR ÖRTÜSÜ BİLE FELÇ EDEBİLİR'
Kar yağışının etkili olacağı bölgelerde ulaşımda aksaklıklar yaşanabileceğinin altını çizen Prof. Dr. Orhan Şen, “Kar beklediğimiz bölgelerde önemli ulaşım yolları bulunuyor. İzmir-İstanbul yolu biliyorsunuz Balıkesir-Bursa bölgesinden geçiyor. Bunun dışında Ankara-İstanbul yolu var. Buralarda yaşanacak olası aksaklıklara karşı önlem alınması gerekiyor” yorumunda bulundu.
İstanbul içinde de kar örtüsü oluşacağının altını çizen Prof. Dr. Orhan Şen, “İstanbul’da öyle çok etkili bir yağış beklenmiyor ama 4-5 santimlik bir kar örtüsü oluşacağı tahmin ediliyor. Yani 'Yüzyılın karı geliyor, metrelerce kar yağacak' gibi bir durum yok. Ancak şehrin nüfusu ve günlük hareketlilik göz önüne alındığında 4-5 santimlik bir örtü bile İstanbul’u felç edebilecek bir potansiyele sahip. Bu konuda İBB’nin de önlemler alması kaçınılmaz bir durum" detaylarını paylaştı.
Hava tahminlerinde sürenin önemli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Şen, "3 günlük tahminlerimiz yüzde 95 tutma ihtimaline sahip. Süre kısa olduğu için atmosferde olası bir değişim yaşanma ihtimali düşük ama 3 günden uzun tahminlerde gerçekleşme ihtimali yüzde 70’in altına düşer. Bazen mevsimsel tahminler yapılır ki bu özellikle tarım için elzemdir, bu da zaten genel veriler üzerinden yapılan tahminlerdir. Özetlemek gerekirse 10 günün üzerindeki tahminlerde yanılma oranı yüksektir çünkü atmosfer çok çabuk değişir” dedi.
3 İLA 6 DERECE DÜŞECEK
İstanbul Meteoroloji 1. Bölge Müdürlüğü'nün verilerine göre de bugün Marmara bölgesi genelinde yağış var. Bu yağış kıyılarda yağmur ve karla karışık yağmur, iç ve yüksek kesimlerde ise kar şeklinde olacak. Yağışların İstanbul ile Marmara'nın doğu kesimlerinde etkili olması, yüksek kesimlerde buzlanma ve don olayı gerçekleşmesi bekleniyor. Trakya kesimlerinde ise sıcaklıkların 3 ila 6 derece arasında düşeceği, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacağı belirtildi.
İSTANBUL'DA 'İZLANDA KIŞI' ALARMI
İzlanda alçak basınç sisteminin etkisi altına girmesi beklenen İstanbul'da tahminlere göre, sıcaklıklar akşam saatlerinden itibaren hissedilir derecede düşecek. Devam eden günlerde de eksi derecelerde seyredecek.
Cuma sabahı saat 10.00 itibarıyla İstanbul’un büyük bölümünde kuvvetli yağmur, akşam saatlerinde Çatalca, Arnavutköy, Sarıyer, Beykoz ve Şile’de karla karışık yağmur, gece yarısı itibarıyla da kentin tümünde kuvvetli kar yağışı bekleniyor.
Kar yağışının E-5’in altında kalan ilçelerde yüzeyi örtecek şekilde, Boğaz çevresi-TEM otoyolu arasında kalan kesimler ile TEM’in kuzeyinde ve yüksek noktalarda da yer yer diz seviyesinde olacağı tahmin ediliyor.
Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), yaptığı açıklamada İstanbul'da tüm önlemlerin alındığını duyurdu ve vatandaşları tedbirli olmaları konusunda uyardı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi de beklenen kar yağışından doğabilecek olumsuz durumlara karşı alarm durumuna geçti. Bin 421 personel ve bin 582 aracın olumsuz durumlara anında müdahale etmek için hazır bekletildiği ifade edildi. Ayrıca İstanbul’un 350 farklı noktasına kurulan istasyonlarda da kar, buz çözücü tuz ve solüsyonların bulunduğu bilgisi paylaşıldı.
Metrobüs hattı için 33 iş makinası görevlendirilirken, İstanbul'a bağlı köyler için ise 142 kepçeli traktör ve 11 kurtarıcının belirlenen noktalarda hazır bulundurulduğu aktarıldı.
'HAFİFE ALANLAR KAZALARA SEBEP OLABİLİR'
Kar yağışı uyarılarının ardından vatandaşlara da tedbir almaları konusunda çağrı yapıldı. İleri sürüş uzmanları trafikte yaşanacak olası aksaklıkları engellemek adına sürücüleri kış lastiği konusunda uyarıyor.
DHA'ya konuşan ileri sürüş teknikleri uzmanı Çetin Büyükçınar, "Yasa gereği 1 Aralık - 1 Nisan arasında kış lastiği takma zorunluluğu var. İklim şartları 7 derecenin altında ise kış lastiği takmayan araçlar trafiğe çıkamazlar. Bu şartlara sahip sürücülerin mutlaka kış lastiği takması gerekiyor. Kış lastiği yapısı sayesinde yol tutuşunda ve frenlemede avantaj sağlıyor" dedi.
'BAZI SÜRÜCÜLER KIŞ ŞARTLARINI HAFİFE ALIYOR'
Kış lastiğinden kaynaklı meydana gelen kazaların Anadolu'da daha fazla meydana geldiğini dile getiren Büyükçınar, "Genelde metropollere baktığımız zaman sürücülerin kurallara daha fazla uyduğunu görüyoruz ancak Anadolu'da sürücüler bu şartları trafik olmadığını düşünerek daha hafife alıyor gibi bir durum var. Bu konuda önlem alınması lazım. Bu durum temelli yaşanacak kazalarda canımız yanabilir” ifadelerini kullandı.