Gündemİşsizlik Ödeneği Nedir? Kısaca Başvuru Şartları Nelerdir?

İşsizlik Ödeneği Nedir? Kısaca Başvuru Şartları Nelerdir?

25.05.2021 - 12:24 | Son Güncellenme:

İşsizlik ödeneği için başvuruların İŞKUR üzerinden yapılması gerekmektedir. Sigortalı olan işsiz vatandaşlara çalışmadıkları dönemde belli miktarlarda ve belli sürelerde yapılan ödemeler işsizlik ödeneği olarak isimlendirilmektedir. İşsizlik ödeneği nedir? İşsizlik ödeneği başvuru şartları nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

İşsizlik Ödeneği Nedir Kısaca Başvuru Şartları Nelerdir

İşsizlik ödeneğinden faydalanmak isteyen kişilerin İŞKUR üzerinden gerekli şartları araştırması gerekmektedir. Şartları taşıyan vatandaşlar işsizlik ödeneğinden faydalanabilmektedir. 

Haberin Devamı

 İşsizlik Ödeneği Nedir?

 İşsizlik ödeneği, işsizlik maaşı ismi ile de bilinmektedir. Sigortalı çalışanların işsiz kalması halinde gerekli şartları karşılaması durumunda İŞKUR tarafından belli bir süre ödenen ücretler işsizlik ödeneği olarak isimlendirilmektedir. 

 Vatandaşların işsizlik maaşlarını alabilmesi için çeşitli şartları bulundurması gerekmektedir. Bu şartları sağlamayan kişiler İŞKUR'un vermiş olduğu işsizlik ödeneğinden faydalanamamaktadır.

 Hizmet akdinin sona ermesinden sonra 30 gün içerisinde işsizlik ödeneğine başvurmak gerekmektedir. İşten ayrılan kişilerin 30 günü geçirmeden işsizlik maaşına başvurması oldukça önemlidir. Başvuru İŞKUR'a giderek şahsen yapılmalıdır. Ancak dileyen kişiler İŞKUR sitesinden online olarak da başvuruyu gerçekleştirebilmektedir.

Haberin Devamı

 İşsizlik ödeneği alacak olan vatandaşların iş bulmaya hazır bir halde bulunması gerekmektedir. Çünkü işsizlik ödeneği için başvuran kişilerin aynı zamanda iş arayan kaydı da alınır. Bu sebeple uygun iş bulunması halinde kişiye yönlendirme de yapılacaktır. 

 İşsizlik Maaşı Başvuru Şartları Nelerdir?

 İşsizlik maaşına başvurmak için şartlar şu şekildedir;

Kişinin kendi isteğinin dışında işten çıkarılması gerekir. Bunun yanında kusurlu bir şekilde işten çıkarılmaması gerekmektedir.

Hizmet akdi sona ermeden önceki üç aylık sürede çalışıyor olması gerekmektedir.

Hizmet akdi sona erdikten sonra 30 gün içerisinde İŞKUR'A işsizlik maaşı için başvuruda bulunması gerekmektedir. 

Hizmet akdi sonlanmadan önce 3 yıllık yani 600 günlük işsizlik sigorta priminin yatmış olması gerekmektedir.

İşsizlik maaşı her vatandaş için farklıdır. İşsizlik maaşı sigortanın dört aylık primine bakılarak hesaplanmaktadır.