17.10.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:
MANİSA DHA
Manisa’nın Soma ilçesinde 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili 8’i tutuklu 46 sanıklı davanın görüldüğü Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde işsiz tanığın adliyeye lüks ciple geldiğinin ortaya çıkması duruşma salonunu karıştırdı. Mahkemede daha önce savcılıkta verdiği ifadesini değiştiren tanığın avukatı “3 bin lira maaşla cipe nasıl biniyorsun sorusuyla müvekkilimin bir menfaat sağladığı iddia ediliyor. Tanık, bu şirkete girmeden önce de aynı araca biniyordu” dedi.
Soma’da geçen yıl 13 Mayıs’ta meydana gelen maden faciasında, 301 madencinin yaşamını yitirmesiyle ilgili 46 sanığın yargılanmasına, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Tanıkların ifadesinin alındığı duruşmada ilk olarak olaydan sonra şüpheli olarak savcılıkta ifadesi alınan ancak hakkında takipsizlik kararı verilen, üretimden sorumlu maden teknikeri Recep Doğan dinlendi.
Recep Doğan’ın yerine almasından sonra ölen madenci yakınları yüksek sesle “İnşallah doğru söylersin” dedi. Facia sonrasında neler yaşandığını anlatırken Doğan, “Olay günü H panosunda çalıştığım sırada elektrikler kesildi. Ben olayın nedenini öğrenmek için ilerlediğim sırada bant görevlisi bana duman geldiğini söyledi. Ona içerideki işçileri çıkarmasını söyledim, ben de dumana doğru ilerledim. İlk başlarda küçük çaplı yangın sandım, ama ilerleyen saatlerde olayın büyüklüğünü anladım. İlerleyen saatlerde ben de bayılmışım ve gözlerimi hastanede açtım” dedi.
İlk ifadesini değiştirdi
Olay sonrasında savcıya verdiği ifadesinde, kalibrasyonu yapılan gaz sensörleriyle oynandığını, bunların sınır değerlerinin değiştirildiğini, hatta gaz yüksekliğinden dolayı elektrik sisteminin otomatik kesilmemesi için müdahalelerde bulunulduğunu anlatan Doğan, bu kez aynı sözleri kullanmadı. ÇHD Genel Başkanı Avukat Selçuk Kozağaçlı, Doğan’a savcılık ifadesi ile mahkemedeki ifadesindeki değişikliklere yönelik sorular yöneltti. Bu sırada söz alan mağdur ailelerin avukatlarından Can Atalay, Recep Doğan’a işi olup olmadığını ve çalıştığı dönemde ne kadar maaş aldığını sordu. Doğan da, son dönemde 3 bin TL maaşı olduğunu, şimdi işsiz olduğunu söyledi.
İşsiz biri nasıl alır?
Avukat Can Atalay daha sonra, Doğan’a adliyeye geldiği lüks cipin kime ait olduğunu sordu. Recep Doğan’ın cipin kendisine ait olduğunu söylemesi üzerine, Atalay ‘lüks bir cipi nasıl olur da işsiz olan ve çalıştığı dönemde de 3 bin TL maaş alan bir kişinin kullanabildiğini’ sordu.
Bunu üzerine hem Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim kurulu Başkanı Can Gürkan hem de avukatı Kadir Çekin aynı anda ayağa kalkıp kendilerine yönelik suçlama bulunduğunu ileri sürerek itiraz etti. Salondaki mağdur ailelerini yakınları da bu duruma tepki gösterdi. Duruşmaya verilen ara sırasında mağdur ailelerinin avukatları, ciple ilgili soruya Can Gürkan ile avukatının aynı anda ortak olarak büyük tepki vermesine ise anlam veremediklerini söyledi.
Aranın ardından söz alan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan’ın avukatı Kadir Çekin, “3 bin lira maaşla cipe nasıl biniyorsun sorusuyla müvekkilimin bir menfaat sağladığı iddia ediliyor. Tanık, bu şirkete girmeden önce de aynı araca biniyordu” dedi.