Gündem‘İsrail’in tasmasını sahipleri ele almalı’

‘İsrail’in tasmasını sahipleri ele almalı’

06.08.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, resmi ziyarette bulunduğu Mısır’da Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi tarafından kabul edildi. Fidan, Kahire’de Mısır Dışişleri, Göç ve Yurtdışı Mısırlılar Bakanı Bedr Abdulati ile bir araya geldi.

‘İsrail’in tasmasını sahipleri ele almalı’

Görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Müzakere sürecinde Filistin’in yapıcı tutum sergilediğini, İsrail’in ise ‘oyun bozanlık’ yapan taraf olduğunu belirten Fidan, “İsrail bununla da yetinmemiş, ateşkes görüşmelerinin baş müzakerecisini kalleşçe bir suikastle öldürmüştür. İsrail’in Tahran’da yaptığı bu alçaklığı burada bir kez daha lanetliyor, Filistin davasının önemli isimlerinden şehit İsmail Haniye’yi rahmetle anıyorum. Bu suikast şunu açıkça ortaya koymuştur. Netanyahu tüm bölgeyi ateşe vermek istiyor” dedi.

Haberin Devamı

‘Üç maymunu oynuyorlar’

Fidan, “İsrail’i kayıtsız şartsız destekleyenler, uluslararası düzenin temellerinin sarsılması için baş sorumludurlar. Ukrayna’da işgali suç sayanlar, İsrail işgalcileri karşısında üç maymunu oynuyorlar. Bunu ABD Kongresi’nde Netanyahu’nun ağırlanması hadisesinde de gördük. Savaş suçlularının yeri parlamento kürsüsü olamaz, savaş suçlularının oturtulması gereken yer ancak ve ancak sanık sandalyesi olmalıdır” diye konuştu. Fidan, “Uluslararası Adalet Divanı’nda İsrail aleyhine açılan soykırım davasına müdahil olmak için hazırlanan dosyamızı Çarşamba günü Lahey’de sunacağız” dedi. Fidan, “İsrail’in yaptığı her türlü kötülüğü ABD’nin arkadan süpürmeye, çalışması, hafifletmeye çalışması kabul edilebilir bir patern olmaktan çıkmıştır. Artık tasmasını sahipleri eline almalı ve sahip çıkmalı” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye’nin başvurusu 63. maddeye dayanıyor

Türkiye, Uluslararası Adalet Divanı’nda İsrail aleyhine açılan soykırım davasına müdahillik beyanı, Divan’ın Statüsü’nün 63. maddesine dayanıyor. Güney Afrika Cumhuriyeti tarafından 29 Aralık 2023’te İsrail’e karşı açılan davada, Soykırım Sözleşmesi’nin çeşitli hükümlerinin yorumlanması söz konusu. Türkiye, Sözleşme’ye taraf olduğu için davaya müdahillik beyanı sunma hakkına sahip.

Süreç nasıl işleyecek?

Divan, müdahillik beyanını görülmekte olan davanın taraflarına yani Güney Afrika Cumhuriyeti ve İsrail’e bildirerek, yazılı gözlemlerini isteyecek. Divan, kabul edilebilirliğe ilişkin kararını, gerekmesi halinde sözlü duruşma tertip ederek verecek. Davanın tarafları, müdahillik beyanına ilişkin gözlemlerini yazılı olarak sunabilecek. Bugüne kadar Nikaragua, Kolombiya, Libya, Meksika, Filistin ve İspanya müdahillik talebinde bulundu. Divan bu başvurular ile ilgili henüz karar vermedi.

Divan’ın bugüne kadarki içtihadı göz önünde bulundurulduğunda, dava sürecinin dört-beş yıl sürebileceği değerlendiriliyor. - ANKARA Milliyet

Yazarlar