Gündemİsrail'in katlettiği Ayşenur'a veda

İsrail'in katlettiği Ayşenur'a veda

14.09.2024 - 13:54 | Son Güncellenme:

İşgal altındaki Batı Şeria'da İsrail askerlerince katledilen Ayşenur Ezgi Eygi, Didim'de son yolculuğuna uğurlandı.

Aydın'ın Didim ilçesinde, işgal altındaki Batı Şeria'da İsrail askerlerince katledilen Ayşenur Ezgi Eygi için baba evinde helallik alınıp dua edildi.

Haberin Devamı

Eygi'nin Didim Devlet Hastanesinden alınan naaşı, Altınkum Mahallesi'ndeki baba evine getirildi. Bu sırada evde bulunan Eygi'nin babası Mehmet Suat Eygi, eşi Pakistan asıllı Hamid Mazhar Ali ve akrabalarına Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş da eşlik etti.

Burada dua edilmesinin ardından cenaze, Didim Merkez Camisine götürüldü. Helallik alınması sonrası evin önünde toplanan vatandaşlar "Kahrolsun İsrail" sloganları attı.

İsrailin katlettiği Ayşenura veda

CENAZE NAMAZINI DİYANET İŞLERİ BAŞKAN YARDIMCISI KILDIRDI

Batı Şeria'da 6 Eylül'de İsrail askerleri tarafından öldürülen Ayşenur Ezgi Eygi için öğle vakti Aydın'da Didim Merkez Camisi'nde cenaze töreni düzenlendi. Törene, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, AK Parti Genel Başkan Vekili Efkan Ala, AK Parti Genel Sekreteri Fatih Şahin, Türkiye-Filistin Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Hasan Turan, milletvekilleri, siyasi partilerin temsilcileri, kent protokolü, Eygi'nin babası Mehmet Suat Eygi, annesi Rabia Birden, eşi Hamid Ali Mazhar, yakınları ve çok sayıda vatandaş katıldı. Cenaze namazını Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Kadir Dinç kıldırdı.

Haberin Devamı

İsrailin katlettiği Ayşenura veda

'HEP BERABER, 85 MİLYON ŞEHİDİMİZE SAHİP ÇIKTIK'

Cenaze namazının ardından konuşma yapan Numan Kurtulmuş, "Bugün burada bir taraftan hüzün, büyük bir öfkenin içerisindeyiz. Türkiye'nin tamamının, kalbinin, halkının burada olduğunu biliyoruz. Hatta bütün İslam ümmetinin ve yeryüzünde insanlıktan nasibini almış milyarlarca insanın kalbinin ve zihninin burada Didim'de attığını biliyoruz. Ayşenur evladımız bundan sonra bütün milletimizin evladıdır. Bütün insanlık aleminin mahşeri vicdanının temsilcisidir. Mekanı cennet olsun. Allah nur içinde yatırsın. Şehitlerle, nebilerle, Sıddıklarla birlikte kendisini cenneti alada karşılasın, ağırlasın. Hüznümüz büyük, hüznümüzü ifade edecek söz bulamıyoruz. Bütün siyasi partilerimizin, farklı kanaat gruplarının temsilcilerinin burada olduğunu biliyoruz. Hep beraber, 85 milyon şehidimize sahip çıktık ve bunu bir milli şehit olarak Türkiye'nin milli davası olan Filistin davasının önemli bir alevi, işareti, sembolü olarak Ayşenur evladımıza sahip çıkıyoruz. Bugün inşallah onu burada güzel, temiz vatan toprağında şehit bedenini toprağa tebliğ edeceğiz" açıklamalarında bulundu.

Haberin Devamı

'AYŞENUR EVLADIMIZIN KANI YERDE KALMAYACAK'

Kurtulmuş, şöyle devam etti: "İlk andan itibaren Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak olayın vuku bulduğu andan itibaren hem orada yapılan bütün işlemlere müdahale edilmiş, burada da adli tıp kurumumuzun uluslararası standartlarda otopsi raporları ortaya çıkarılmıştır. Milletimiz emin olsun. Ayşenur evladımızın kanı yerde kalmayacak. Katillerine bütün uluslararası mahkemelerde hesap sorulacak, bunun böyle bilinmesini istiyorum. Cenabıallah bu millete, birlik ve beraberlik içerisinde, Ayşenur evladımızın açtığı bu yolda Filistin davasını sahiplenerek, hareket etmeyi nasip etsin. Bir şeyin de altını çizmek istiyorum. Dünya modern tarih boyunca ibretlik en büyük vahşeti izliyor. Bütün dünya Gazze'deki soykırıma dikkat çekerken İsrail'in işgalci güçleri el altından Batı Şeria'daki toprakların işgaline devam ediyor. Ayşenur evladımız tam da böylesine hassas bir görevi, Batı Şeria'daki bu kanunsuz işgale dikkat çekmek için oradayken şehit oldu, şehit edildi. Bu sadece birkaç tane cani İsrailli askerin suçu değildir, bu suça göz yuman terör devletinin suçudur. Terör devletine arka çıkan birtakım iş birlikçi devletlerin de suçudur. Dünyanın büyük devletlerinden birisinin başkanı olduğunu zannettiğimiz bir zat 'Yerden seken bir kurşundur' diyecek kadar insanlıktan sapmıştır. Halbuki otopsi raporu çok net ortaya koymuştur, Ayşenur yakın mesafeden doğrudan ateşle sol kulağının arkasından giren kurşunla şehit edilmiştir. Bunun hesabı sorulacaktır. Zalimler, bunun hesabını bütün uluslararası mahkemelerde verecektir. Allah rahmet eylesin. Bütün şehitlerimizi rahmetle anıyoruz. Filistin davası eninde, sonunda mutlaka zafere ulaşacaktır. O davanın bayraktarlarından birisi, Ayşegül evladımızdır."

Haberin Devamı

Ayşenur Ezgi Eygi'nin Türk bayrağına sarılı tabutu, törene katılanlar tarafından omuzlarda cenaze aracına kadar taşındı. Cenaze, Dikili Asri Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Haberin Devamı

TBMM BAŞKANI KURTULMUŞ, AYŞENUR EZGİ EYGİ'NİN AYDIN’DAKİ BABAEVİNİ ZİYARET ETTİ

Batı Şeria'da İsrail askerlerince öldürülen Ayşenur Ezgi Eygi'nin Altınkum Mahallesi'ndeki babaevini ziyaret eden TBMM Başkanı Kurtulmuş, akrabaları ve yakınlarıyla görüştü.

Kurtulmuş, baba Mehmet Suat Eygi, eşi Hamid Mazhar Ali ve diğer aile üyelerine başsağlığı diledi.

TBMM Başkanı Kurtulmuş, daha sonra gazetecilere açıklamalarda bulundu. Ayşenur Ezgi Eygi'nin verdiği büyük insanlık mücadelesini unutmayacaklarını, unutturmayacaklarını vurgulayan Kurtulmuş, "İnşallah Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak sonuna kadar bu işin takipçisi olacağız. Hesabını bütün uluslararası mahkemelerde soracağız. Dün itibariyle Adalet Bakanlığımız, Adli Tıp Kurumumuz bütün otopsileri uluslararası standartlara uygun bir şekilde gerçekleştirmiştir. Doğrudan hedef alınarak ve direkt olarak sol kulağının arkasından kurşunla şehit edilmiştir. Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun." ifadesini kullandı.

Her gün onlarca, yüzlerce Filistinlinin katledildiğine işaret eden Kurtulmuş, Gazze'deki bu büyük insanlık ayıbına, insanlığın büyük bir kısmı ile vicdan ve insaf sahibi olanların karşı çıktığını vurguladı.

Kurtulmuş, "Siyonist İsrail ve işbirlikçisi Amerika ve arkasındaki bazı güçler maalesef bu katliamı, bu soykırımı destekliyorlar, teşvik ediyorlar ve bunun arkasında duruyorlar." diye konuştu.

"Ayşenur kızımızın Amerikan vatandaşı olmasına rağmen çok güçlü bir şekilde Amerikan makamları tarafından bile hesabının sorulmamış olması dikkate şayandır." diyen Kurtulmuş, yaşanan olayın sonuna kadar takipçisi olacaklarını belirtti.

Yaşananların bir insanlık davası olduğuna dikkati çeken Kurtulmuş şunları kaydetti:

"Ayrıca şunu da ifade etmek isterim ki bütün dünyanın gözü Gazze'deyken Ayşenur kızımızın da şehit olduğu yer bildiğiniz gibi Batı Şeria topraklarıdır. İsrail'in işgalci güçleri adım adım her an, her saniye durmadan topraklarını genişletiyor ve Batı Şeria'daki Filistinli kardeşlerimizi yerlerinden ediyor. Dünya da buna seyirci kalıyor. Artık şu açıkça bilinmelidir ki Netanyahu ve çetesi, bardak dolmuş ve taşmıştır. Bunun hesabını bütün uluslararası mahkemelerde vereceklerdir. Şehit edilen her bir Filistinlinin kanı ne kadar mukaddesse Ayşenur Eygi'nin kanı o kadar mukaddestir, sonuna kadar takipçisi olacağız. Türk milleti olarak sonuna kadar bu işin takipçisiyiz. Devlet olarak sonuna kadar takipçisiyiz. Allah rahmet eylesin. Ayşenur Ezgi bizim için diğer bütün şehitler gibi ölümsüzdür."

İsrail buldozeri tarafından ezilerek öldürülen ABD vatandaşı Rachel Corrie ile ilgili de konuşan Kurtulmuş, şu ifadelere yer verdi:
"Rachel Corrie de benzer bir şekilde Filistinlilerin haklarını korurken İsrail'in buldozerlerinin altında çiğnenerek katledilmiştir. Rachel Corrie'yi bu vesileyle rahmetle, minnetle, şükranla yad ediyoruz. Filistin davasına sahip çıkan bütün insanlık cephesinin onurlu fertlerine saygılarımızı sunuyoruz. Hep beraber bu mücadeleyi vereceğiz. Ayşenur kızımızın, evladımızın kanının hesabını sonuna kadar soracağız ve bunlar yaptıklarının hesabını uluslararası mahkemelerde fitil fitil hesabını vererek burunlarından getireceğiz."

TBMM Başkanı Kurtulmuş’un ziyaretine eşlik eden Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş da aileye taziyelerini iletti. 

İsrailin katlettiği Ayşenura veda

 BAKAN YERLİKAYA: ELİ KANLI İSRAİL ALDIKLARI MASUM CANLARIN HESABINI ÖDEYECEK

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya,  Ayşenur Ezgi Eygi'yi son yolculuğuna uğurlayarak ailesine başsağlığı diledi.

Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:  'Batı Şeria’da İsrailli askerlerce katledilen Şehit Ayşenur Ezgi Eygi kardeşimizin cenaze törenindeydik. Ayşenur kardeşimize Allah’tan rahmet; ailesine, yakınlarına ve Aziz Milletimize başsağlığı diliyorum. Eli kanlı İsrail ve hükümeti, yaptıkları katliamların, aldıkları masum canların hesabını tarih ve insanlık önünde ödeyecektir.' 

İsrailin katlettiği Ayşenura veda

ADLİ TIP'TAN İLK BİLGİLER

Öte yandan Ayşenur Ezgi Eygi'nin cenazesinin İzmir Adli Tıp Kurumu'ndaki incelemesinde, ilk bulgular paylaşıldı. Eygi'nin kulak alt kısmından ateşli silahtan çıkan kurşun girişi sonucu baş yaralanması tespit edildi. Ölüm sebebi 'kafatası kırığı, beyin kanaması ve beyin doku harabiyeti' olarak tanımlanan Eygi'nin kafasında ateşli silahtan kaynaklı kurşun giriş yarasının bulunduğu, çıkış yarasının ise olmadığı belirlendi. İlk tespitlerde; kafada saptanan milimetrik ebatlı metalik cisimler, balistik açıdan incelenmek üzere örneklendi.

İSRAİL ASKERLERİNİN AKTİVİST EYGİ'Yİ KATLETMESİ

İsrail askerleri, işgal altındaki Batı Şeria'da barışçıl bir gösteri sırasında katılımcıların üzerine ateş açmış, Filistinlilere destek amacıyla gösteriye katılan ve ABD vatandaşlığı da bulunan Eygi, başından vurularak ağır yaralanmıştı.

Filistinlilere ait bir hastaneye kaldırılan Eygi, 6 Eylül'de hayatını kaybetmişti. Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçiliği ve Kudüs Başkonsolosluğu tarafından yürütülen işlemlerin ardından Eygi'nin naaşı, Tel Aviv'den Bakü'ye getirilmiş, dün yurtta törenlerle karşılanmıştı.

Eygi'nin cenazesi, İzmir'deki adli tıp işlemlerinin ardından memleketi Aydın'ın Didim ilçesine getirilmişti.

Eygi, Filistin topraklarının İsrail tarafından işgaline karşı barışçıl ve sivil yöntemlerle Filistinlilere destek veren Uluslararası Dayanışma Hareketi gönüllüsü bir insan hakları aktivistiydi.

2003'te İsrail buldozeri tarafından ezilerek öldürülen ABD vatandaşı Rachel Corrie de aynı harekete mensuptu.