Gündem‘İsrail soykırımın bedelini ödeyecek’

‘İsrail soykırımın bedelini ödeyecek’

08.10.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 7 Ekim 2023’te başlayan Gazze’ye yönelik İsrail saldırılarının yıldönümünde “İsrail, bu soykırımın bedelini er ya da geç ödeyecektir. Hitler nasıl durdurulduysa Netanyahu da aynı şekilde durdurulacaktır” dedi.

‘İsrail soykırımın bedelini ödeyecek’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 7 Ekim 2023’te başlayan Gazze’ye yönelik İsrail saldırılarının yıl dönümü nedeniyle bir mesaj paylaştı. Erdoğan, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajına “Bugün 7 Ekim... Tam 365 gün önce hayatta olan, çoğu çocuk ve kadın 50 bin kardeşimiz vahşice katledildi. Gazze’deki hastaneler, farklı inançlara ait ibadethaneler, okullar artık ayakta değil” diyerek başladı.

Haberin Devamı

‘Onurlu duruş’ çağrısı

Gazze’de, Filistin’de ve Lübnan’da sadece kadınlar, çocuklar, bebekler ve masum sivillerin değil, aynı zamanda insanlığın, insanlığa hizmet etmesi beklenen kurumların, uluslararası sistemin öldüğüne dikkat çeken Erdoğan, mesajına şöyle devam etti:

“Tam 1 yıldır dünyanın gözü önünde, canlı yayında katledilen aslında tüm insanlıktır, insanlığın geleceğe dair tüm umutlarıdır. Katil İsrail hükûmetinin 7 Ekim’den bu yana katlettiği on binlerce insanı bugün hüzünle yâd ediyor; eşlerini, çocuklarını, ailelerini kaybeden yüreği yaralı Gazzeli, Filistinli, Lübnanlı kardeşlerime en kalbî taziyelerimi iletiyorum.

İsrail’in uzun yıllardır süren soykırım, işgal ve istila politikası artık bir son bulmalıdır. Unutulmamalıdır ki İsrail 1 yıldır uyguladığı, hâlen de devam etmekte olduğu bu soykırımın bedelini er ya da geç ödeyecektir. Hitler nasıl insanlığın ortak ittifakıyla durdurulduysa Netanyahu ve cinayet şebekesi de aynı şekilde durdurulacaktır. Türkiye olarak bedeli her ne olursa olsun İsrail hükûmetinin karşısında durmaya, dünyayı da bu onurlu duruşa çağırmaya devam edeceğiz.”

Haberin Devamı

365 günlük Filistin diplomasisi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 7 Ekim 2023’ten bugüne kadar geçen 1 yıllık sürede barış için yürüttüğü diplomatik girişimlerine aralıksız devam etti. İsrail saldırılarının başladığı andan itibaren devreye giren Erdoğan, bir yıl içinde 150’ye yakın telefon görüşmesi yaptı, 30’a yakın zirveye katıldı. Soykırıma varan İsrail saldırganlığı karşısında tepkisini üst seviyeden veren tek lider olan Erdoğan, ilk açıklamasını saldırıdan bir gün sonra, yani 8 Ekim 2023’te yaptı. Saldırıların sona erdirilmesi için telefon diplomasisi başlatan Erdoğan, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile görüştü. 

Erdoğan, 7 Ekim’den sonraki 45 günde 30 telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Mahmud Abbas ile 3 defa yüz yüze görüştü, 5 kez telefonda konuştu. Erdoğan, suikast sonucu şehit edilen Hamas lideri İsmail Haniye ile de 10 ayda 2 kere bir araya geldi, 2 defa da telefon görüşmesi yaptı. Erdoğan, Katoliklerin Ruhani Lideri Papa Franciscus’a Filistin konulu bir mektup gönderdi. Gazze’de uluslararası hukukun çiğnenmesine daha fazla müsaade edilmemesi gerektiğini belirtti.

Haberin Devamı

‘Soykırımın Gölgesinde Bir Yıl’ panosunu ziyaret etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları tarafından hazırlanan “Soykırımın Gölgesinde Bir Yıl” anma panosunu ziyaret etti. Erdoğan, İsrail’in saldırılarında yaralanan Filistinli kız çocuğunun fotoğrafını panoya astı. Erdoğan’a, AK Parti MYK üyeleri de eşlik etti. -ANKARA Milliyet

‘İsrail soykırımın bedelini ödeyecek’

Erdoğan’dan Putin’e ‘doğum günü’ tebriği

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, Türkiye ile Rusya ikili ilişkileri, bölgesel ve küresel konular ele alındı. Erdoğan, Türkiye ile Rusya ilişkilerinin güçlenerek gelişmesinin memnuniyet verici olduğunu, üst düzey siyasi diyaloğun devam edeceğini, önümüzdeki süreçte çeşitli vesilelerle gerek bölgemizde gerekse dünyadaki meseleleri ayrıntılı bir biçimde ele almayı sürdüreceklerini belirtti. Görüşmede Erdoğan, Putin’in doğum gününü de tebrik etti.