05.11.2019 - 10:29 | Son Güncellenme:
AA
Koran AA muhabirine yaptığı açıklamada gıda zehirlenmelerine ilişkin tüketicileri uyardı.
Kamuoyunda yer alan "ıspanak zehirlenmesi" haberlerine atıfta bulunan Koran, zehirlenmelerin yetkililerin de açıkladığı gibi ıspanaktan değil, ıspanağa karışan yabancı otlardan kaynaklanmış olabileceğinin altını çizdi.
Koran, ıspanağın kendisinin direkt zehirli olarak nitelendirilmesinin yanlış olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Ispanak, aksine çok faydalı, tüketilmesini tavsiye ettiÄŸimiz birÂsebze. Ispanağın zehirli olarak deÄŸerlendirilmesine etken olan bir kaç neden var. Birincisi ıspanağın üzerine sıkılan bazı kimyasal maddeler. Bunlar, hem raf ömrünün uzatmak hem de böcek ve haÅŸereleri uzak tutmak için kullanılan kimyasal maddeler, zehirlenme buna baÄŸlı olabilir.
İkincisi, ıspanak bitkisi sık sık ısıtılarak yenmemesi gereken bir bitki. Çünkü içindeki nitrat maddesi, ısındıkça nitrite dönüşebilen bir madde, bu yüzden tekrar tekrar ısıtılması zehirlenmelere neden olabilir. Bir diğer neden de, ıspanak nemli ve sulak yerde yetişen bir bitki. Aynı bölgede yetişen zehirli ve yabani otlar ıspanağın içine karışarak zehirlenmelere neden olabilir. Bunların içinde de en önemlisi güzel avrat otu olarak bilinen atropa belladonna bitkisi. Bunlara bağlı zehirlenmeler, sanki ıspanağa bağlı zehirlenme gibi yanlış algı yaratabilir."
Tüketicilerin alması gereken önlemler ve yapması gerekenlere iliÅŸkinÂbilgi veren Koran, her sebze ve meyvenin mevsiminde tüketilmesinin önemine iÅŸaret etti.Ispanağın da mevsiminde tüketilmesi gerektiÄŸini belirten Koran, ıspanak alındığında her yaprağının tek tek kopartılarak sirkeli su içine atılması, aradaki yabancı otların temizlenmesi gerektiÄŸini anlattı.
Koran, yarım saat sirkeli suda bekletilen ıspanağın yarım saat de duru suda bekletilmesi, daha sonra tüketilmesi tavsiyesinde bulundu.
"AYNI GÃœN YA DA ERTESÄ° GÃœN TÃœKETMEYE DÄ°KKAT ETMELÄ°YÄ°Z"
Yiyeceklerin üst üste ısıtılmasından kaynaklanan zehirlenmelere dikkati çeken Koran, şu önerilerde bulundu:
Â
Â