23.05.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:
MİNE ÖZDEMİR
Mektebim Koleji'nin bu yıl ilk kez düzenlediği Genç Girişimciler Zirvesi'nde (Youth Entrepreneurship Summit-YES) iş dünyasının lider isimleri ile öğrenciler buluştu. Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü Kongre Merkezi'nde dün gerçekleştirilen zirvede öğrenciler, girişimcilik hikâyelerini konunun uzmanlarından dinlediler. Mektebim Koleji Kurucusu Ümit Kalko, Philips Turkey CEO’su Göktuğ Gür, Kliksa CEO’su Nevgül Bilsel Safkan, Rossmann Genel Müdürü Benan Cem, Airties Kurucusu Bülent Çelebi'nin konuşma yaptığı zirveye, Mobile Marketing Global CEO’su Greg Stuart video konuşması ile katıldı.
Zirvenin açılış konuşmasını yapan Ümit Kalko, Mektebim Koleji'ni kurma sürecini ve girişimcilik hikayesini anlattı. Türkiye'nin geleceği için eğitim ve girişimciliğe ihtiyaç olduğunun altını çizen Kalko, kendi girişimcilik hikayesini şöyle anlattı: "15 yaşında babamı kaybettim. 16 yaşında İstanbul'a gelerek Mahmutpaşa'da seyyar tezgahta elektronik ürünler sattım. Daha sonra Ankara'da üniversiteyi kazandım ve uluslararası ilişkiler okudum. Kaymakam olmak için sınavlara hazırlandım ancak kazanamadım. İstanbul'a döndüm. Açıköğretim fakültesi kurslarında ekonomi ve hukuk dersleri vermeye başladım. 22 yaşında kursun müdürü oldum. Maaşımı alamadığım için istifa edecekken, patron kovdu beni. Haksızlığa uğradığımı düşündüm. 10 bin TL param vardı, kursun karşı binasında butik bir dershane açtım."
Dubai'de kampüs açacak
2011'de Mektebim Koleji'nin ilk okulunu kurduklarını ve 2012'de 7 okula ulaştıklarını kaydeden Kalko, bugün Mektebim Koleji'nin 20 kolejinde 10 bin öğrencinin eğitim gördüğünü vurguladı. Bu sayıyı 30 okulda 15 bin öğrenciye çıkaracaklarını belirten Kalko, "Şu anda Körfez'in en büyük bankası, 10 milyar Dolar öz kaynağa sahip olan National Commercial Bank ile uzun vadeli bir ortaklık anlaşmasını imzaladık. Bundan sonraki hedefimiz Türkiye'de 100 kampüse ulaşmak, üniversite ile bu süreci taçlandırmak. 2016-2017 eğitim öğretim yılında Dubai'de okul açıyoruz. Körfez'de Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Türk Cumhuriyetleri'nde okullar açacağız" dedi.
Girişimcilik ve teknoloji üzerine konuşma yapan Göktuğ Gür ise başarının çok çalışmaktan geçtiğini söyleyerek, öğrencilere şu tavsiyelerde bulundu: "Sadece bilen olmayın, bilen olmak kadar yapabilen olmak da önemli. İşinizi tutkuyla, severek yapmalısınız. Hobi edinin, sosyal sorumluluk projelerinde yer alın. Söz verebilmek ve daha da önemlisi sözünü tutabilmek bir karakter özelliği olmalı ve hata yapmaktan korkmayın."