Gündemİş adamlarının kayıp 7 milyon lira konusunda bilgisi yok

İş adamlarının kayıp 7 milyon lira konusunda bilgisi yok

15.01.2010 - 20:42 | Son Güncellenme:

.

İş adamlarının kayıp 7 milyon lira konusunda bilgisi yok

İKİNCİ Ergenekon davasının tutuksuz sanığı emekli Orgeneral Şener Eruygur’un Jandarma Genel Komutanlığı döneminde örtülü ödenekten yapılan harcamalara ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan REM Mümessillik ve Dış Ticaret A.Ş.’nin yetkilisi Mehmet Sanibal, iş adamı Sencer Özkan, Sama Savunma Hizmetleri Ticaret A.Ş.’nin yöneticisi Sedat Kıyak, işadamı Erkmen Edrem ve yurtdışında bazı şirketler adına çalıştığı ileri sürülen Şükrü Muammer Öner savcılık sorgularının ardından serbest bırakıldı. savcılık sorgularında 2002-2004 yılları arasındaki hesap hareketleri ve hesaplarına gelen paraların kaynağı sorulan şüpheler, Şener Eruygur’un Jandarma Genel Komutanlığı yaptığı dönemde örtülü ödenekten yapılan 7 milyon liralık harcamaya ilişkin bilgilerinin olmadığını söyledi.

Haberin Devamı

5 İŞ ADAMINA 305 KİŞİ SORULDU
Dün geceyi emniyette geçiren 5 iş adamına emniyet sorgularında aralarında Kara Kuvvetleri eski Komutanı emekli Orgeneral Aytaç Yalman, soruşturma kapsamında evi aranan ve bir süre önce hayatını kaybeden Türkan Saylan, soruşturmanın firari şüphelisi Tuncay Güney’in de arasında bulunduğu Ergenekon soruşturmasında isimleri geçen 305 kişi tek tek soruldu. İş adamlarına emniyet sorgularında ayrıca Cumhuriyet Çalışma Grubu, Türkiye Gençlik Birliği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Çağdaş Eğitim Vakfı, ’Sarıkız’, ’Ayışığı’, ’Yakamoz’ ve ’Eldiven’ isimli darbe planları, ’Ergenekon’ belgesi, ’Lobi belgesi’ne ilişkin sorular da soruldu.

Şüphelilerden Erkmen Edrem savcılık ifadesinde kendisine sorulan diğer şüphelilerden Sencer Özkan’ı tanıdığını, Mehmet Sanibal ile herhangi bir samimiyetinin olmadığını söyledi.

Haberin Devamı

2002’de hava astsubaylıktan emekli olduğunu belirten Erkmen Edrem, "Sencer Özkan’ın ortaklarından olduğu REM şirketine 2002-2005 yıllarında havacılık konularında danışmanlık yaptım. Yaptığım işler karşılığında bu şirketten banka havalesi yoluya 350 bin dolar para aldım. Mehmet Sanibal’ı da REM şirketinde Pelin S.’nın yanında gördüm" dedi.

REM FİRMASI, SAĞLIK, İNŞAAT VE ASKERİ İHALELER ALANINDA FAALİYET GÖSTERİYOR
Erkmen Edrem'e savcılıkta sorulan sorular ve cevapları şöyle:

Soru: Sencer Özkan’ın hesabınıza gönderdiği 350 bin doların sebebi nedir? Yüklü miktardaki bu paraları hangi amaçla nerelerde kullandınız? Yaptığınız işlemelere ait kayıt bilgisi makbuz dekont var mıdır? Sencer Özkan ve Mehmet Sanibal ile aranızdaki ilişkin nedir?

Erkmen Edrem: Sencer Özkan patronum konumundaydı. Bankalarla mali problemi vardı. Bu nedenle REM şirketine gönderilecek paralar benim hesabıma gönderiliyordu. Ben de gelen parayı Sencer Özkan’a bazen elden teslim ediyordum. Bazen de makbuz karşılığı şirkete teslim ediyordum. Bahse konu 350 bin doların Mehmet Sanibal adına açılmış hesaptan benim adıma açılmış hesaba aktarıldığını sonradan öğrendim. REM şirketinde faaliyet alanı inşaat, sağlık ve askeri ihalelerdir. Sencer Özkan ile aramızda herhangi bir yatırım ortaklığı yok.

Haberin Devamı

Soru: 4 Ağutos 2009’da Başbakanalık Teftiş Kurulu görevlilerine verdiği ifadede bahsettiğiniz 2002-2003-2004 dönemlerinde yurt dışında danışmanlık yaptığınız firmalar hangileri?

Erkmen Edrem: REM, Bumar, Emta, Roceroce ve Sunshine, Betmin firmalarına danışmalık yaptım. 100 bin dolar proje masrafı aldığım firma Emta’dır. Dean Lave’in REM firmasıyla iş yapan bir İngiliz olduğunu duydum. Ancak kendisi ile bir tanışıklığım ve ticari faaliyetim söz konusu değil.

YALMAN DÖNEMİNDE ÖRTÜLÜ ÖDENEKTEN EMTA ŞİRKETİNE YAPILAN ÖDEME KONUSUNDA BİLGİM YOK
Soru: Cambridge Lake isimli firma ile ilişkiniz nedir? Bu şirkete 50 bin doların göndermenizin sebei nedir? Kimden emir ve talimat aldınız? 2 Ocak 2004’de Sencer Özkan tarafından hesbınıza gönderilen 150 bin dolar ile sizin Cambridge Lake firmasına gönderdiğiniz 50 bin dolar arasındaki ilişkiyi açıklayınız. Bahse konu şirkete gönderile 1 milyon 48 bin 669 dolarla ilgili bildeklerinizi açıklayanız?

Haberin Devamı

Erkmen Edrem: Cambridge Lake isimli firma ile ilişkim bulunmamaktadır. Hakan Şanlı REM şirketinin ortaklarındandı. Hakan Şanlı’nın ricası ile iki kere 50 bin bir kerede 8 bin dolar kadar parayı Dean Lavey’in hesabına havale ettim. Hakan Şanlı ile bu şahıs arasında iş ilişkisi vardı. Hakan Şanlı da patronlarımdan biriydi. Patronumun talimatı üzerine bu havaleri gerçekleştirdim. Amerika’da faaliyet yürüten Emta isimli şirkettin Türkiye temsilciliğini yapıyorum. Tarafımdam oluşturulan projeler bu şirket tarafından pazarlanmaktadır. Aytaç Yalman’ın Jandarma Genel Komtanı olduğu dönemde örtülü ödenekten Emta USA şirketine yapılan ödemeler konusunda bilgim bulunmamaktadır.

ÖRTÜLÜ ÖDENEKTEN YAPILAN ÖDEME KONUSUNDA BİLGİM YOK
Soru: Şener Eruygur döneminde örtülü ödenekten Ülkem İnşaata yapılan 66 bin 687 TL tutarındaki ödemenin mahiyeti nedir?

Erkmen Edrem: Ülkem İnşaat’ın Mart 2008’e kadar benim kurduğum NSN şirketi ile ortak olduğunu söyledi. 2008’den sonra Ülkem İnşaatla herhangi bir irtibatım kalmadı. Şener Eruygur’un Jandarma Komutanı olduğu dönemde örtülü ödenekten Ülkem İnşaat’a yapılan ödemeyle ilgili bilgim bulunmamaktadır. Cumhuriyet Çalışma Grubunu duymadım. Faaliyetleri konusunda da herhangi bir yardımının olmadı.

Haberin Devamı

JANDARMA GENEL KOMUTANLIĞI’NA SORULMASI GEREKİR
Basın mensuplarının sorularını cevaplayan Erkmen Edrem’in avukatı Dicle Evren ise "Bu örtülü ödenek sorusunun Jandarma Genel Komutanlığı’na da sorulması gerekir. Ortada suç unsuru oluşturacak bir durum yok. Müvekkilimin şirketi 3 yıl öncesine kadar TSK, MİT ve Emniyet Genel Müdürlüğü’ne başkaları tarafından bilinmemesi gereken kritik istihbarat cihazlarını temin ediyordu. Müvekkilime 7 milyon TL’nin hangi şirketlere verildiği, cihazların satmalarından dolayı o dönemde paranın ne şekilde geldiği gibi sorular yöneltildi. Bunlarla ilgili belgeleri savcılara gösterdik. Örtülü ödenek sorusunun Jandarma Genel Komutanlığı’na da sorulması gerekir. Ortada suç unsuru oluşturacak bir durum yok" dedi.