Gündemİnsansız su altı aracı

İnsansız su altı aracı

30.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Üniversite ve lise öğrencileri, insansız su altı araçları yarışmasında yaptıkları robotlarla dikkat çekti. Robot su altında enkaz çıkarma, montaj, mayın imha ve otonom görevlerini yerine getiriyor.

İnsansız su altı aracı

Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB), Türkiye’nin askeri ve sivil teknolojilerle gelişmesine katkı sağlamak hedefiyle 2017 yılından itibaren Robotik Yarışmaları düzenlemeye başladı. Öğrencilerin katıldığı organizasyonda, bu yıl İnsansız/Otonom Deniz Sistemleri Endüstriyel Tasarım Yarışması ve İnsansız Su Altı Araçları Prototip Yarışması yapıldı.

Haberin Devamı

“İnsansız Su Altı Araçları Prototip Yarışması” kategorisinde üniversite ve lise öğrencileri mücadele etti. 10 takımın finale kaldığı yarışmada, 8 üniversite ile 2 lise takımı enkaz çıkarma, montaj, mayın imha ve otonom görevlerini yerine getirmeye çalıştı. Yarışmanın birincisi Bahçeşehir Üniversitesi “BAUROV” takımı 30 bin lira, ikincisi İstanbul Gedik Üniversitesi “ROBOTICS” takımı 20 bin lira ve üçüncüsü İstanbul Teknik Üniversitesi “PRUVA” takımı 10 bin lira ödül kazandı. Yarışmada dereceye giren takımlar, çalışmalarını Milliyet’e anlattı.

BAUROV Takımı kaptanı Arda Akgül, çalışma sürecinin ekibe büyük bir tecrübe kattığını belirterek, birincilik ödülü kazandıran robotu şu sözlerle anlattı: “Karadan kontrol edilerek denizaltındaki görevleri icra etmek üzerine kurulmuş bir robot. Karada, operatör bilgisayardan aldığı görüntüyle birlikte kontrol kollarıyla, robotu yönlendiriyor. Robot kol sayesinde, yükler taşınabiliyor, imha görevlerinde bulunabiliyor. 100 metre derinlikte görev yapabiliyor.”

Haberin Devamı

Milliyet

İlham deniz anası

Yarışmada ikinci olan, “ROBOTICS” takımı üyeleri de robotları hakkında, “Altı motorlu uzaktan kumandayla çalışıyor ve sualtında çeşitli görevleri yerine getirebiliyor. Sistemimizde pilotun robotun içerisindeki gibi bir görüntü almasını istediğimiz için kafaya eklediğimiz bir adet sensör yardımıyla robot üzerindeki kamerayı iki eksen üzerinde oynatarak, pilotun kafa hareketlerine orantılı şekilde kamerayı yönlendirebildik ve yarışmada daha net görüntü alabildik” şeklinde konuştu.

“İnsansız/Otonom Deniz Sistemleri Endüstriyel Tasarım Yarışması”nda birinci “G.Ü.L.L.E.” takımından Kürşad Özdemir, “Basit bir kabuk içerisinde hareketi sağlayan diyaframlar var. Suyu içine alıp sonra püskürten bir deniz canlısından esinlerek yaptık. Sessiz ve basit bir tasarıma sahip. Tek ve sürü görev yapabilecek şekilde tasarlandı. Hızlı bir şekilde konuşlanabiliyor, uzun görev süresine sahip” açıklamasında bulundu.