25.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
HABER ARAŞTIMA - Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Üyesi Doç. Dr. Zeynep Çelebi Sözener konuya ilişkin şu bilgileri verdi: “Çok uluslu bir meta-analizde ölçüm yapılan bölgelerin yüzde 71‘inde artmış alerjenik polen düzeyleri; yüzde 65’inde ise uzamış polen mevsimi süresi saptandı. 1995-2019 yılları arasında yapılan bir çalışmada; yıllık ortalama sıcaklıkta, her yıl için 0.041 santigrat derece artış olduğu saptandı. Buna bağlı olarak, pik polen döneminin her yıl 1.7 gün öne geldiği, süresinin yılda 1.3 gün uzadı. Hastalarda semptomların daha erken başladığını, daha şiddetli seyrettiğini ve daha uzun sürdüğünü görüyoruz.”
Sağlıklı bir sonbahar için basit önlemler
İç Hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Yıldız Okuturlar, sonbaharda solunum yolu ve temasla kolayca bulaşan virüs kökenli hastalıklara karşı alınabilecek önlemleri anlattı. Özellikle sonbaharla birlikte kapalı ve kalabalık ortamlarda daha fazla zaman geçirildiğini vurgulayan Okutlar basit ama etkili önlemleri şöyle sıraladı:
Ellerinizi sık sık su ve sabunla en az 20 saniye yıkayın, ellerinizi yıkamadan yüzünüze götürmeyin.
Kalabalık mekanlardan kaçının, mümkünse maske takın.
Bağışıklığınızı güçlendirmek için mevsim sebze-meyveleriyle beslenin, bol sıvı tüketin, yeterli ve kaliteli uyuyun, düzenli egzersiz yapın.
Kalın tek bir kıyafet yerine daha ince birkaç kat giyinerek ortam sıcaklığına göre ayarlayın.
Aşı olun.
Islak saçla dışarı çıkmayın.
Sosyal mesafenizi koruyun ve öpüşme/ tokalaşma yerine başınızla selam verin.
Hapşırırken veya öksürürken avuç içinizi değil kağıt mendil kullanın ve hemen çöpe atın.
Çevrenizde hasta kişi varsa maske takın, mesafeyi korumaya dikkat edin.