Gündemİfade taahhüdü ile 2 bin 711 kişi serbest

İfade taahhüdü ile 2 bin 711 kişi serbest

23.10.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Hükümet tarafından özgürlük ve güvenlik hakkını etkileyen yargısal uygulamalar gözden geçirilirken, İnsan Hakları Eylem Planı’nda da konuya ilişkin somut hedefler konuldu.

İfade taahhüdü ile 2 bin 711 kişi serbest

PAŞA ALYURT Ankara - Bu kapsamda “yakalama veya zorla getirme kararlarının mesai saatleri dışında infaz edilmesinden kaynaklanan mağduriyetlerin” ortadan kaldırılması için Yargı Reformu Strateji Belgesi doğrultusunda hazırlanıp, TBMM’de kabul edilen 4. Yargı Paketi’nde önemli bir düzenlemeye yer verildi. Hayata geçirilen uygulama ile, sadece ifadelerinin alınması amacıyla haklarında yakalama emri düzenlenen ve bu çerçevede mesai saatleri dışında yakalanıp gözaltına alınan kişilerin, “makul bir sürede adli makamlara başvurmayı taahhüt etmeleri halinde savcı emriyle serbest kalabilmelerinin” yolu açıldı.

Haberin Devamı

SAVCIYA BİLDİRİM

10 Eylül’de yürürlüğe giren düzenleme ile kolluk tarafından yakalanan 2 bin 711 kişi “taahhüt” vererek, geceyi gözaltında geçirmek yerine serbest kaldı.

Yeni uygulama uyarınca, hakkında ifadesinin alınması amacıyla yakalama kararı düzenlenip, gece yakalanan kişilerin durumu emniyet ya da jandarma görevlilerince sistem üzerinden kontrol ediliyor.

Belirtilen tarihte yargı mercii önünde hazır bulunacağına ilişkin taahhütte bulunanlar saat kaç olursa olsun cumhuriyet savcısına bildiriliyor. İlgili kişiler, cumhuriyet savcısının emir vermesi üzerine serbest bırakılıyor. Ardından bu karar da bilişim sistemine işleniyor.