Gündem Hırsızların uğrak noktası! Her şey 15 dakikada olup bitiyor

Hırsızların uğrak noktası! Her şey 15 dakikada olup bitiyor

06.06.2022 - 12:14 | Son Güncellenme:

Özellikle pandemiyle birlikte artan karavan tutkusu hız kesmeden devam ederken, karavan hayatında keyif kaçıracak olaylar da yaşanıyor. Karavanıyla Türkiye'yi gezen Kamil Yılmaz da geçen hafta hayatının şokunu yaşadı. "Her şey 15 dakika olup bitti" diyen Yılmaz'ın anlattıkları karavancılar için kulağa küpe olacak cinsten.

Gonca Kocabaş / Milliyet.com.tr - Sosyal mesafe ve izolasyon kavramlarının ön plana çıktığı pandemi döneminde konaklama ve tatil için sıklıkla tercih edilen karavanlar, son zamanlarda hırsızların uğrak noktası haline geldi. Geçtiğimiz aylarda karavanına hırsız giren ve tüm elektronik eşyaları çalınan Kamil Yılmaz da mağduriyet yaşayanlardan.

Haberin Devamı

Hırsızların uğrak noktası Her şey 15 dakikada olup bitiyor

Kamil Yılmaz karavanıyla İran'ı geziyor.

15 DAKİKA İÇİNDE NE VAR NE YOKSA ALDILAR

Kamil Yılmaz, kendi yaptığı karavanıyla uzun zaman Türkiye’yi gezdikten sonra İran’a gitme karar aldı. İran’a gitmek için Batman’da konaklarken aracına hırsız girdiğinin farkına varan Yılmaz, "Başımdan aşağı kaynar sular döküldü" diyor. Aracını şehir merkezindeki güvenlik kamerası olmayan bir otoparka bırakan Yılmaz, 15 dakikalık işini halledip arabaya geldiğinde de hırsız girdiğini dışarıdan fark etmedi.

Bu araçlarda hırsızlık için çoğunlukla sürgülü olan yan camdan girmeye çalıştıklarını anlatan Kamil Yılmaz, "Başka bir cam denemiyorlar, onu elleriyle itip kırmaya çalışıyorlar ya da sürgüsünü bozmaya çalışıyorlar. Tabii ben bunu fark etmedim. Sonra arabanın üst tarafındaki Türk bayrağı stickerlarını yapıştırmak için bir reklamcıya gittim ve orada yan kapıdan bir şey almak isteyince camın açık olduğunu gördüm. Kafamı uzattığımda da drone çantasız dışarıda duruyordu. Normalde hepsinin çantası vardır ve öyle dururlar. Onu görünce hırsız girdiğini anladım" sözleriyle o anı anlattı.

Haberin Devamı

'ERTESİ GÜN DE YANIMDAKİ ARKADAŞIMIN KARAVANINA HIRSIZ GİRDİ'

Parmak izi alınması için hiçbir yere dokunmadan içeri giren Yılmaz, bilgisayarının, fotoğraf makinesinin, drone kumandası ve bataryalarının, iPhone telefonunun ve eski model bir fotoğraf makinesinin daha çalındığını anladı. Donup kaldığını dile getiren Kamil Yılmaz, Polise gittik ama kamera kaydı alınacak bir yer bulamadık. Parmak izi alarak olayı çözmeye çalıştık. Bir gün sonra da benimle beraber olan bir başka arkadaşımın karavanına hırsız girdi. Aracı kamera olan bir yere bırakmıştık ama oradaki kamera da kayıt almıyormuş. Yani aracınızı bıraktığınız yer çok önemli” diyerek karavan kullanıcılarına uyarıda bulundu.

Hırsızların uğrak noktası Her şey 15 dakikada olup bitiyor

'HÂLÂ OLAYIN ŞOKUNDAYIM, ASLA BIRAKMAYIN'

Parmak izi sonrası hırsızlar yakalansa da, drone kumandasının ve bataryalarına ulaşılamadığını söyleyen Kamil Yılmaz, “Şu anda İran’ı oldukça tedirgin bir şekilde geziyoruz. Kamera olan yerlere araçlarımızı bırakıyoruz ya da araçtan ayrılmıyoruz. Başka bir seçenek olarak da çevremizdeki güvendiğimiz insanlara emanet ediyoruz. Benim tavsiyem, kimse kafasına göre aracını bir yere bırakmasın. Hırsızlık şokunu hâlâ üstümüzden atamadık. Güvenlik için bu tarz ürünlerinizi araçta bırakmayın. Kasa ya da kimsenin bulamayacağı bir yerlere ürünlerinizi gizlemek önemli" dedi.

Haberin Devamı

KARAVAN KONUMU DEĞİŞTİĞİNDE BİLGİ VERİYOR

Karavan güvenlik sistemleriyle ilgili bilgi veren Uğur Cebeci de çok az kullanıcının başlarına bir olay gelmeden güvenlik sistemlerine önem verdiğini, Türkiye’de güvenlik anlamında henüz çok yaygın bir farkındalık elde edilemediğini dile getirdi. Karavanlara uygulanan güvenlik kilitlerine ek olarak alarm sisteminin de olması gerektiğinin altını çizen Uğur Cebeci, şunları söyledi:

“Alarm sistemi iki şekilde devreye girmeli. Birincisi karavan içerisine izinsiz giriş yapıldığında, ikincisi ise karavan yerinden oynatıldığında yani karavanın mevcut harita konumu değiştiğinde. Karavana izinsiz giriş yapıldığında ya da karavan konumu değiştiğinde karavan sahibi karavanından ne kadar uzakta olursa olsun haberdar edilmeli. Karavanın harita konumu değiştiğinde de karavan sahibi nereye götürüldüğünü harita üzerinden takip edebilmeli ki emniyet güçlerini doğru yönlendirebilsin."

Genellikle karavan kullanıcılarının çeki demiri kısmına güvenlik topu ya da kaplin kilidi takarak karavanın bir başka aracın arkasına takılarak çalınması ihtimaline karşı önlem aldığını söyleyen Uğur Cebeci, “Karavanların alt kısmında yer alan destek ayaklarına güvenlik kilidi takılarak da karavanın bir başka araçla çekilmesi önlenmeye çalışılabilir. Bu önlemler caydırıcı olsa da yeterli değil. Önlemlerin mutlaka alarm sistemi ve karavanın harita üzerinden takip edilmesine yönelik sistemlerle desteklenmesi gerekir” diyerek karavan kullanıcılarına bilgiler verdi.

Haberin Devamı

ORTALAMA 5 İLA 10 BİN TL ARASINDA

Karavan güvenlik ekipmanlarının karavanlarda opsiyonel olmaması gerektiğini savunan Cebeci, kullanıcıların karavanın tente, anten gibi ekipmanlarından ziyade güvenliklerine öncelik vermeleri gerektiğini söyledi. Cebeci, karavan güvenlik ekipmanlarının karavan içerisinde yer alan birçok kozmetik eşyadan daha ucuz olduğunun ve ekipmanların niteliğine göre ortalama 5 bin TL ila 10 bin TL arasında değiştiğinin bilgisini verdi.

Hırsızların uğrak noktası Her şey 15 dakikada olup bitiyor

'HİÇBİR ŞEY İNSAN SAĞLIĞINDAN DEĞERLİ DEĞİL'

Karavan almadan önce iyi araştırmak ve güvenliği sadece hırsızlığa önlem almak olarak sınırlandırmamak gerektiğini söyleyen Uğur Cebeci, karavandaki çoğu cihazın gazla çalıştığına dikkat çekerek, karavan kullanıcılarını dikkatli olmaları konusunda uyardı. Karavanlarda su ile çalışan cihazların içerisindeki suyun donma ihtimalinde de cihazlarda patlamalar meydana gelebileceğini ve karavanların zarar görebileceğinin altını çizen Cebeci, şunların da altını çizdi: 

Haberin Devamı

“Bunlara karşı da önlemler alınmalı. Karavan hareket halindeyken karavandaki tüm hareketli eşyalar sabitlenmeli. Camlar kapalı perdeler açık tutulmalı, karavan masası toplanmalı. Denge ayakları kapalı tutulmalı, anten kapatılmalı Güneş panelleri doğru şekilde sabitlenmeli ve tüpler kapatılmalı. Karavan ile araç birbirine bağlandığından, karavan fren lambalarının yanıp yanmadığının kontrol edilmesi gerekiyor. Mutlaka her sene karavanlar muayeneye tabi tutulmalı."

Karavancıların, herhangi bir olay yaşamadan önce güvenliklerini sağlamaları konusunda uyarılarda bulunan Uğur Cebeci, “Bu konudaki farkındalığın yeterli düzeyde olmadığını düşünüyoruz ve üzerine basa basa karavanda güvenliğin opsiyonel değil, üretim aşamasında zorunlu hale getirilmesini vurguluyoruz. Hiçbir şeyin insan sağlığından daha değerli olmadığının farkında olmalıyız. Önce kozmetik değil, önce güvenlik mottosuyla hareket edildiğinde karavancılık çok daha iyi noktalara gelecek" diyerek sözlerini noktaladı.