02.03.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:
Kıvanç El - Ankara
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Abdullah Eren, geçen hafta Washington ve New York’u kapsayan bir ABD ziyaretine çıktı. Eren, bu ziyarette Birleşmiş Milletler (BM) programlarının yanında Türk STK’larla ve buradaki Türk öğrencilerle bir araya gelerek, sorunlarını ve önerilerini dinledi. Milliyet’e açıklamalarda bulunan Eren, BM konuşmasında sosyal eşitsizliklerin azaltılmasında Türkiye modelini anlattıklarını ifade ederek, şöyle dedi:
“YTB olarak dünyanın hemen hemen tüm ülkelerinde uluslararası burslar veriyoruz. Eğitim yoluyla ve uluslararası burslar marifetiyle Türkiye olarak sosyal eşitsizliklerin ve adaletsizliklerin azaltılmasında çok önemli bir rol modeliz. Türkiye bu öğrencileri çekip çıkarıyor, herkese eşit eğitim imkânı ilkesiyle bu öğrencileri Türkiye’ye getiriyor, eğitim ve burs olanağı sağlıyor ve tekrar ülkelerine geri gönderiyor. Bu model dünyada çok önemli bir örnek oluşturuyor. BM’nin ilgili katılımcıları da bu rol modelden ve öneminden övgülerle bahsetti.”
BM’ye sunum
Eren; BM Sosyal Kalkınma Komisyonu 57. Oturumuna ve yine BM’de düzenlenen, katılımcıları arasında da BM Kalkınma Programı, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, BM Çocuklara Yardım Fonu ile Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın yer aldığı programa katılarak, “Sosyal Eşitsizliklerin Giderilmesinde Türkiye Modeli”ne dair sunum yaptı. “Türkiye Bursları” programına dair BM’ye bilgi veren Eren, az gelişmiş ülkeler de dâhil olmak üzere dünyanın 160 ülkesine yönelik nasıl bir destek mekanizması sunulduğunu anlattı. Eren burada Türkiye bursları ile okuyan Ugandalı Cemil ve Suriyeli Erhan başta olmak üzere bazı öğrencilerin hayat hikâyelerinden de BM’ye örnekler anlattı.
Eren’in verdiği bilgiye göre, maddi imkânsızlıklardan dolayı üniversiteye gidemeyen Ugandalı Cemil de, köyde çocuklara ders verirken eğitim materyalleri almak için başkent merkezine gidince Türkiye Büyükelçiliği’ndeki Türkiye Bursları ilanını gördü. Başvurusu kabul edilen Cemil, Türkiye Bursları ile Kayseri’de iktisat eğitimi alarak ülkesine döndü. Suriyeli Erhan ise savaşta tüm ailesini kaybetti. Türkiye’deki geçici sığınma merkezinde kalan ve bir taraftan da üniversite okumak için çabalayan Erhan da bu hedefine Türkiye Burslarıyla kavuştu.
Türk vatandaşlarının özellikle FETÖ ile mücadele konusunda Türkiye’nin yanında oldukları mesajını verdiklerini vurgulayan Eren, “FETÖ belası ile verilen mücadele konusunda vatandaşlarımızda ortak bilinç oluşmuş durumda. FETÖ gerçeğini görmüş durumdalar” dedi.
Eren, 2020’ye kadar 200 bin yabancı öğrencinin Türkiye’de eğitim almasını istediklerini de ifade ederek, “Türkiye’nin küresel eğitimin merkezi olmasını hedefliyoruz” dedi.
Cemil’in hikayesi
Ugandalı Cemil, hazırlanan videoda hayat hikayesini şöyle anlatıyor:
“Annem terzi babam oduncu. 7 kardeşiz. Yaşadığımız yer fakir. Üniversiteye gidemeyince köydeki çocuklara okuma yazma öğretmeye başladım. Çocuklara kitap almaya gittim, şehirdeki Türk Büyükelçiliği duvarında bir ilan vardı. Çok heyecanlandım. İnternet kafeye gidip başvuru yaptım. Bir hafta sonra beni mülakata çağırdılar. Mülakat güzel geçti. Sürekli mail kontrol etmem gerekiyordu, ama internetim yoktu. En yakın yer saatlerce uzaktaydı. Her hafta sonu mailleri kontrol için şehre gittim ilk yolculuğum yürüyerek 6 saat sürdü. Çok yorulmuştum mail de yoktu. Bir çare bulmalıydım. Bir motor kiraladım onla şehre gittim ancak yine mail gelmemişti. Param yoktu. Arkadaşımın bisikletini ödünç aldım. Bisiklet sürmeyi bilmiyordum, bir günde öğrendim. Bisikletle gittim beklediğim mail gelmişti. Kayseri Erciyes Üniversitesi’nde okuyacaktım. İnanılmaz mutlu oldum. Ailemle paylaştım onlar da benim kadar sevindiler. Uçağa bindim ve Türkiye’ye doğru yola koyuldum. Kayseri’de beni yurda götürdüler. Sigortam yapıldı. Bursum verildi. Biz küçük yaşlarda İngilizceyi öğrendik. Bu dilde Afrika’nın fakir olduğunu öğrettiler, Türkçede ise Afrika’nın zengin olduğunu öğrendim. Amacım ülkeme Türkiye’ye ve Müslümanlara faydalı olmak.”