GündemHERKES İÇİN 4 ZORLU GÜN

HERKES İÇİN 4 ZORLU GÜN

20.05.2010 - 01:28 | Son Güncellenme:

TTK Genel Müdürü Burhan İnan, taş ve kayalardan göçüğün ardından 20 metrelik bir boşluğa ulaşıldığını, ancak bu bölümü sağlamlaştırmak için 4 güne ihtiyaç olduğunu söyledi. İnan, “Ondan sonra önümüzde bir kömür göçüğü var” dedi

HERKES İÇİN 4 ZORLU GÜN

Zonguldak’ta 30 maden işçisinin göçük altında bulunduğu madenin önündeki endişeli bekleyiş, işçilere hâlâ ulaşılamaması üzerine yerini gerginliğe bıraktı. Yetkililerin, ikinci göçük olan kömür göçüğüne ulaşmanın bile 4 günü bulacağını söylemesi, ailelerin umutlarını iyice azalttı. Madeni ziyaret eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da gerginlikten nasibini aldı. Erdoğan’a saldırmak isteyen bir kişi gözaltına alındı, polis arbedeyi önlemek için havaya ateş açtı.
Gelik’te kurtarma çalışmalarının sürdüğü kuyunun önündeki mucize nöbeti üçüncü gününde. Kızılay’ın kurduğu çadırlardan artık haykırışlar ve bağırışlar yükselmeye başladı. Yerin 540 metre altında mahsur kalan yakınlarına ulaşılmasını bekleyen aileler bir yandan yorgunluk ve uykusuzluğa direnmeye çalışırken, bir yandan da kuyudan gelebilecek iyi haberi bekledi.
Kuyu önünde belirsizliklerle dolu 3 gün geçiren işçi yakınlarının sinirleri, yaşadıklarına daha fazla dayanamadı. Gün içinde sık sık yanlarına gelerek kendilerine bilgi vermek isteyen bakanlara tepki gösteren işçi yakınlarının hedefi, daha sonra gazeteciler oldu.

Zaman aleyhimize çalışıyor
Kurtarma çalışmaları ile ilgili söylentilerin artması üzerine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Çelik, TTK Genel Müdürü Burhan İnan’ı da yanlarına alarak önce madenci yakınlarına, sonra da gazetecilere bilgi verdi. Madenin planı üzerinde kurtarma çalışmalarını anlatan İnan, 4 metrelik bir göçüğün geçildiğini söyledi.
Taş ve kayalardan göçüğün ardından 20 metrelik bir boşluğa ulaşıldığını, ancak bu bölümün tavanının çökme riski taşıdığını belirten İnan, kurtarma çalışmalarını sürdüren ekiplerin can güvenliği için bu bölgeyi sağlamlaştırmaya ihtiyaç olduğunu ifade etti.

‘Tarih veremeyiz’
İnan, “Bunun için 4 gün gerekiyor. Ondan sonra önümüzde bir kömür göçüğü var. Mesafesini ve sonrasını bilemiyoruz. Kömür göçüğünden sonra işçilerin bulunduğu bölüme ulaşmamız için 150 metrelik bir mesafemiz var. Çalışmaların ne zaman sona ereceği ile ilgili tarih veremeyiz” dedi.
Bakan Yıldız “Patlamanın yaşandığı bölgeye yaklaşıldıkça şartlar ağırlaşıyor. Son noktasına kadar ümidimizi koruyoruz ama zaman aleyhimize gelişiyor” derken, Çelik de taşeron sisteminin uzun yıllardır süregeldiğini ve kazayla ilgisi olmadığını savunarak “Bir ihmal varsa sorumlularına hesabı sorulur” dedi.

Haberin Devamı

HERKES İÇİN 4 ZORLU GÜN

HERKES İÇİN 4 ZORLU GÜN

Baba umutsuz
Maden ocağında oğlu ve 2 damadı mahsur kalan Ahmet Alkin de umudunu yitirmeden bekleyenlerden. “Ben de yıllarca madende çalıştım, onların ne durumda olduklarını çok iyi biliyorum. Allah’tan ümit kesilmez ama tecrübelerime dayanıyorum, kurtulma şansları yok” diyen Alkin, oğlu Erdem ve damatları Ahmet Karabektaşoğlu ile Adem Çengel’in aynı ocakta çalıştıklarını söyledi. Alkin “Adem’in annesi yatalak. Durumu hâlâ kendisine bildirmedik” diyor.

HERKES İÇİN 4 ZORLU GÜN

HERKES İÇİN 4 ZORLU GÜN

Bir uğultu duyduk, sonra...
TTK Karadon Müessesesi maden ocağındaki patlamadan yaralı kurtulan elektrikromekanik servisi şefi Ceyhun Girgin, patlama sırasında yaşadıklarını anlattı. 18 yıldır çalışan 2 çocuk babası Girgin (40), kablo tesisatı döşediklerini belirterek şöyle konuştu: “Kuyu başından yaklaşık 40 metre aşağıdaydık. 8 kişiydik. 2 kablo çekmiştik. Üçüncü kabloyu çekerken kuyu dibinden bir uğultu geldi. Daha sonra bir savrulma, toz bulutu oluştu. O sıcaklığı ve gazı hissettim. Bir anda hayatım gözümün önünden geçti. Daha sonra yukarıya çıkarıldık. Hastaneye geldiğimizde şok durumundaydık. Patlamanın ardından asansörün hareket etmesi için döşediğimiz kabloyu kesmek zorunda kaldık. Kabloyu kesmeseydik bizi yukarıya çekemezlerdi. Çünkü kafes hareket etmezdi. Bizi yukarıya çıkaran tüm arkadaşlarımıza duacıyız.”

Haberin Devamı

Hamile Arzu eşini bekliyor
Yetkililerden gelen haberlerin kötü olması, kuyu girişinde de moralleri bozdu. Göçükten dün canlı bedenler değil acı hikâyeler çıktı. Onlardan biri de, barutçu olarak çalışan Erkan Taşdemir’in öyküsü. 11 ay önce evlenen Taşdemir’in (27) eşi Arzu 4.5 aylık hamile. Bebeğine zarar gelmemesi için umudunu evde yaşıyor. Maden önündeki nöbet ise TTK’nın emniyet servisinde çalışan baba Hüseyin Taşdemir’e ait.

Hayali emeklilikti
Göçükteki bir diğer işçi de Hasan Akbaba. 5 yıldır madende çalışan 2 çocuk babası Akbaba, emekli olabilmek için yerin altına girmiş. Emekli olmak için askerlik dönemindeki primini ödemesi gereken Akbaba, bir bankadan kredi alarak ödemeyi gerçekleştirmiş. Bankaya borcunu ödedikten sonra madeni bırakmaya karar veren Akbaba, eğer göçükten çıkarsa bu hayalini gerçekleştirecek.

Haberin Devamı


Nişanlısı dört gözle bekliyor
Göçük altındaki işçilerden Veli Akyüz de 20 gün sonra Sevim Güçlücan ile evlenecekti. 8 ay önce madende işe başlayan Akyüz’ün düğün masraflarını karşılamak için madende işe başladığı öğrenildi.

Aşkım ikimizin geleceği için
Günlerdir neredeyse her dakika ağlayan maden işçilerinden Sadık Kocakaya’nın eşi Dilek Kocakaya da mutlu haber bekleyenlerin başında geliyor. Eşinin çalıştığı taşeron firmayı şikâyet etmek istediğini anlatan Kocakaya “İzin gününde bile tek başına tulumbaya gönderiyorlardı. Bin lira için köle gibi çalıştırdılar. Ama ne yapsın, başka iş yoktu. ‘Aşkım ikimizin geleceği için’ diyordu” dedi.

İstanbul’dan geldiler
İşçilerden Ekrem Akkaya’nın (26) da 3 ay önce maddi sıkıntılar nedeniyle İstanbul’dan gelerek Zonguldak’a yerleştiği ve madende çalışmaya başladığı öğrenildi. Akkaya’nın 4 aydır evli olduğu eşi, şimdi kocasından gelecek iyi haberi bekliyor.

Haberin Devamı


YOLLARI DÜZELTİN TALİMATI
Saat 19.50’de OBA helikopteriyle Ankara’ya dönen Başbakan Erdoğan’ın talimatı üzerine Gelik beldesindeki yolların onarımına başlandı. Bozuk olan yolların onarılması için talimat verdiği öğrenilen Erdoğan’ın, kentten ayrılmasının ardından Zonguldak Valiliği İl Özel İdare Müdürlüğü’ne ait çok sayıda iş makinesi, çukurları doldurarak yolu asfaltlamaya başladı.

Umut ‘kurt madenciler’de
Kurtarma çalışmalarına katılan tahlisiye uzmanı Tacettin Türker, ilk göçüğü geçtikten sonra ikinci göçükte büyük kayalarla karşılaştıklarını, bu nedenle çalışmaların çok yavaş ilerlediğini söyledi.
Türker “Bu arkadaşlarımız içinde yaşlı, emekli olmuş madenciler var. Biz bunlara ‘kurt madenciler’ diyoruz. Bunlar patlama olduktan sonra ocağa gelen hava borularını kırarak kendilerine temiz hava sağlamış olabilir. Tek umudumuz bu” dedi. 8 metrelik ilk göçüğü geçtikten yaklaşık 20 metre sonra ikinci bir göçükle karşılaştıklarını belirten Türker, bu göçüğün öncekinden büyük olduğunu söyledi. Göçük ağzının 20 - 25 metrekarelik bir alanı kapladığını anlatan Türker şunları söyledi: “Hem gaz ortamı, hem kayaların büyük olması nedeniyle teknik imkânlardan faydalanamıyoruz. Manuel çalışıyoruz. Büyük taşları kırmak zor oluyor. Demir bağlar ezilmiş, kırılmış. Elle, demir testereyle keserek almak zorundayız. Bu da vakit kaybına neden oluyor.”

KEŞFETYENİ
Ölümü Türkiye'yi yasa boğdu! Ünlü şarkıcı öğrenci detayını ilk kez paylaştı
Ölümü Türkiye'yi yasa boğdu! Ünlü şarkıcı öğrenci detayını ilk kez paylaştı

Cadde | 04.04.2025 - 13:22

Şarkıcı Lara'nın paylaşımında ortaya çıkan 63 öğrenci detayı herkesi duygulandırdı.

Yazarlar