05.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:
BURAK DURSUN İstanbul
Proje kapsamında Kocaeli Üniversitesi önderliğinde bir anket çalışması da gerçekleştirildi. TÜBİTAK destekli proje kapsamında, yedi ilde 7 ve 8’inci sınıfa devam eden bin 400 öğrenciyle yapılan ankette çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı.
Anket sonuçlarına göre; araştırmaya katılan öğrencilerin yüzde 90’ının facebook hesabı bulunuyor. Katılımcıların yüzde 11.64’ü sözlü siber zorbalığa maruz kaldığını; yüzde 10.13’ü ise siber zorbalık yaptığını belirtiyor. Araştırmaya katılan öğrencilerin yüzde 56.5’i internette tanımadığı kişilerle konuştuğunu söylerken katılımcıların yüzde 57.6’sı sosyal ağlarda “kullanıcıyı şikayet et/bildir” linkini kullanarak şikayette bulunduğunu ifade ediyor. Öğrencilerin şikayet etme nedenleri arasında ilk sırada ise “sözlü taciz” bulunuyor.
İstanbul ilk sırada
Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü ve Bilişim Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Emel Baştürk Akca, “Siber zorbalık mağdur ve faili olma durumunun her ikisinde de ilk sırada yer alan İstanbul’da siber mağdur/kurban oranı yüzde 20’ye yaklaşırken, siber zorba olma oranı ise yüzde 15’i geçmektedir. Ayrıca siber zorbalık deneyimlerinin internet kullanım sıklığıyla doğru orantılı olduğu görülmüştür. Araştırmanın diğer bulguları öğrencilerin siber zorbalık konusunda yeterince farkındalığa sahip olmadığını, bu nedenle siber zorba ve kurban olma oranlarının daha yüksek olabileceğini göstermektedir. “Siber Zorba Olma! #farkinavar” hareketi, çocuklar ve gençlere siber zorbalıkla baş etme becerisi kazandırılması açısından hayati önem arz ediyor” dedi.