07.07.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:
MELTEM GÜNAY - İstanbul
Zeytinburnu Belediyesi Aile Kadın Destekleme ve Engelliler Merkezi’nde (AKDEM) eğitim gören engelli gençler, hem motor becerilerini geliştirerek tedavi oluyor hem de ürettikleri bine yakın galoşla belediyenin temizliğine katkı sağlıyor. Bir eğitmenle beraber grup halinde müzik eşliğinde yaptıkları galoşlar, aynı zamanda gençlerin sosyalleşmesini de sağlıyor.
‘İş uğraşı terapisi’
AKDEM açıldığından beri yaklaşık 11 yıldır gerçekleştirilen eğitimler sayesinde bugüne kadar binlerce engelli genç bu şekilde terapi gördü. Öğrenciler beşer kişilik gruplar halinde merkezde bulunan atölyede çalışmalarını yapıyorlar. Gün içerisinde toplamda üç grup bu hizmetten faydalanabiliyor.
Galoş yapmanın engelliler için “iş uğraşı terapisi” olduğunu dile getiren AKDEM Engelliler Koordinasyon Birimi El Sanatları Hocası Sabiha Yayla, “AKDEM kurulduğundan beri bu faaliyet devam etmekte. Yaklaşık 10-11 yıl kadar diyebiliriz. Sekiz yıldır burada çalışıyorum. Galoş üretimi dışında buna benzer düzenlediğimiz çeşitli faaliyetlerimiz var. Öncelikle çocuklarımızı yaş ve engel durumuna göre ayırıyoruz. Galoş yapımı da bunlardan bir tanesi. Galoş neye yarıyor? Öncelikle fiziksel engelli hastalarımızın ince motor becerisi kazanmalarını sağlıyor. Küçük parmak ucu kaslarını çalıştırıyor. Aynı zamanda grup eğitimi olduğu için sosyalleşmelerini de sağlıyor. Birbirleriyle keyifli zaman geçirebiliyorlar, paylaşmayı öğreniyorlar, birbirlerine yardımcı olmayı öğreniyorlar. Aynı zamanda bu gerçek bir terapi” diye konuştu.
Eğitimlerin çok güzel geçtiğini ve çok mutlu olduğunu dile getiren 23 yaşındaki Down sendromlu Hilal Dursun, “Burası çok güzel. Herkes muhakkak buraya gelmeli. Bol bol eğitim alsınlar. Bana burayı annem gösterdi. Beni bu yaşıma kadar buraya annem getirdi. Anneme teşekkür ediyorum. Eğitimler çok güzel geçiyor, çok mutluyum” dedi.
‘Çok mutluyum’
AKDEM’de nasıl galoş yaptıklarını anlatan “mental reterdasyon” ve “Serebral Palsi” hastası 20 yaşındaki Özbay Yasin Şahin ise, “Galoş yapmayı çok seviyorum. Bir işle meşgul oluyoruz. Çok mutluyum. Burada yardımlaşma var. Arkadaşlarımla sohbet ediyorum. Aynı zamanda ince el kaslarımı çalıştırıyorum. Bu etkinliğin tedavime katkısı çok büyük” diye konuştu.